• 16 Ιανουαρίου, 2021

Daily Mail: Οι Κινέζοι λένε πως ο κοροναϊός προήλθε από την Ινδία – Βάζουν και την.. Ελλάδα ως πιθανή χώρα προέλευσης

 Daily Mail: Οι Κινέζοι λένε πως ο κοροναϊός προήλθε από την Ινδία – Βάζουν και την.. Ελλάδα ως πιθανή χώρα προέλευσης

Στις αρχές της πανδημίας οι Κινέζοι έριξαν την ευθύνη για την προέλευση του κοροναϊού στους Αμερικανούς.

Από την στιγμή όμως, που ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για «κινέζικο ιό», άλλαξαν το παραμύθι…

Σήμερα, η Daily Mail αποκαλύπτει μια νέα θεωρία συνωμοσίας που κάνουν στην Κίνα για να βγάλουν από πάνω τους την ευθύνη για τα δεινά που έχει υποστεί ο πλανήτης από τον κοροναϊό.

 Σε μια μελέτη που έχει υποβληθεί για δημοσίευση στην επιθεώρηση The Lancet υποδεικνύει ότι ο κοροναϊός πρωτοεμφανίστηκε σε κάποια άλλη χώρα, πιθανώς την Ινδία ή ακόμα και την Ελλάδα.

H ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι ο κοροναϊός είναι πιθανό να μεταδόθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο το καλοκαίρι του 2019, όταν η Ινδία και το Παγιστάν επλήγησαν από παρατεταμένο καύσωνα.

Ο ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: Σοβαρές ρωγμές στο “αφήγημα”, από τη μια, απουσία συνολικού σχεδίου, από την άλλη…

«Η έλλειψη νερού ανάγκασε άγρια ζώα όπως οι πίθηκοι να επιδίδονται σε θανάσιμες μάχες για το νερό, και σίγουρα θα είχε αυξήσει την πιθανότητα αλληλεπίδρασης ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα» γράφουν οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης και του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν.

«Εικάζουμε ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 (στον άνθρωπο) μπορεί να σχετίζεται με αυτό το ασυνήθιστο κύμα καύσωνα» επισημαίνουν.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανάλυση διαψεύδει τη θεωρία ότι ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην κινεζική πόλη του Γουχάν, και υποδεικνύουν οκτώ άλλες χώρες ως πηγή της πανδημίας: Μπαγκλαντές, Ινδία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Αυστραλία, Τσεχία, Ρωσία και Σερβία.

Η μελέτη έχει υποβληθεί στο The Lancet, ακόμα όμως δεν έχει περάσει από ανεξάρτητο έλεγχο. Και οι ειδικοί που κλήθηκαν να σχολιάσουν την έρευνα εμφανίστηκαν μάλλον δύσπιστοι.

Οριστική απάντηση θα μπορούσε να δοθεί από την έρευνα που διεξάγει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος όμως έχει προειδοποιήσει ότι η πραγματική πηγή της πανδημίας είναι πιθανό να μην ανακαλυφθεί ποτέ.

Πολλά από τα πρώτα κρούσματα της πνευμονίας Covid-19 αφορούσαν άτομα που είχαν επισκεφθεί την κεντρική κρεαταγορά της Γουχάν, εγείροντας υποψίες ότι ο ιός μεταπήδησε στον άνθρωπο από τα άγρια ζώα που πωλούνταν κάτω από ακατάλληλες συνθήκες.

Πάντως η έρευνα του ΠΟΥ πιθανότατα θα επεκταθεί και εκτός Κίνας. «Το πού γίνεται αρχικά αντιληπτή μια επιδημία δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στο πού ξεκίνησε» ανέφερε σε έκθεσή του ο ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι θραύσματα του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 είχαν ανιχνευτεί σε δείγματα λυμάτων πριν από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Η επισήμανση του ΠΟΥ μάλλον αναφερόταν σε αδημοσίευτη μελέτη που εξέτασε δείγματα λυμάτων στην Ισπανία αναδρομικά από τον Μάρτιο του 2019 έως σήμερα. Αν τα ευρήματα ευσταθούν, ο ιός βρισκόταν ήδη στην Ισπανία πριν ξεσπάσει η κρίση στη Γουχάν.