Κίνα: Κοινωνική έκρηξη, αντίδραση στα διαδοχικά lockdown

 Κίνα: Κοινωνική έκρηξη, αντίδραση στα διαδοχικά lockdown

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία και άρχισαν να τραγουδούν τους πρώτους στίχους του εθνικού ύμνου της Κίνας

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν στη Σιντζιάνγκ, στη δυτική Κίνα, όπου οι κάτοικοι εξέφρασαν την οργή τους για τα μακροχρόνια και διαδοχικά lockdown που έχουν επιβάλει οι αρχές για τον COVID-19, μετά από μια φονική πυρκαγιά σε ένα κτίριο κατοικιών.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία και άρχισαν να τραγουδούν τους πρώτους στίχους του εθνικού ύμνου της Κίνας, οι οποίοι αναφέρονται στην ανάγκη του ξεσηκωμού των σκλάβων για την κατάκτηση της ελευθερίας, ενώ άλλοι απαίτησαν την άρση των μέτρων κοινωνικού εγκλεισμού.

Από την πλευρά τους, οι κινεζικές κομμουνιστικές αρχές έχουν επιβάλει, εδώ και μήνες, μακροχρόνιο περιορισμό στην τεράστια περιοχή της Σιντζιάνγκ, όπου ένα μεγάλο μέρος των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων έχει απαγορευτεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για εκατό ημέρες.

Η περιοχή αυτή είναι η Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων του Σιτζιάνγκ. Ίσως, αυτά να φαίνονται μακρινά στον αναγνώστη. Ωστόσο, ο λόγος γίνεται για τη δεύτερη σε ισχύ χώρα του πλανήτη, με ένα ολοκληρωτικό μονοκομματικό καθεστώς.

Ο πληθυσμός των Ουιγούρων υπολογίζεται σε περίπου 25 εκατομμύρια άτομα στην Κεντρική Ασία, ενώ υπολογίζεται σε 12 εκατομμύρια στην Κίνα, από την κυβέρνηση. Είναι κυρίως τουρκόφωνοι και μιλούν μια ιδιότυπη τουρκική διάλεκτο. Ουσιαστικά, τελούν υπό διωγμό από το κομμουνιστικό καθεστώς και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν υποστεί πολλαπλές διώξεις από τις δυνάμεις καταστολής του καθεστώτος.

Πλέον, οι Ουιγούροι προχωρούν σε κοινωνικές εκρήξεις κατά του ΚΚ Κίνας και του προέδρου Σι. Επισημαίνουν ότι αυτός χρησιμοποιεί πολιτικά την πανδημία και επιβάλλει Lockdown, προκειμένου να επιτύχει την κοινωνική απόσταση μεταξύ των πολιτών.

Με βάση τα έως τώρα ιστορικό των συγκρούσεων, αναμένεται να υπάρξει κορύφωση της έντασης τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αφού το καθεστώς είναι αποφασισμένο να καταστείλει κάθε αντίδραση στα μέτρα αποκλεισμού που επιβάλλει.

Σχετικά Άρθρα