Κίνα: Οργή και κύμα διαδηλώσεων κατά των lockdown – “Κάτω ο Σι και το Κομμουνιστικό Κόμμα, θέλουμε ελευθερία”

 Κίνα: Οργή και κύμα διαδηλώσεων κατά των lockdown – “Κάτω ο Σι και το Κομμουνιστικό Κόμμα, θέλουμε ελευθερία”

Διαμαρτυρίες ξεσπούν σε όλη την Κίνα, μεταξύ άλλων σε πανεπιστήμια και στη Σαγκάη, όπου εκατοντάδες φώναζαν «Παραιτήσου, Σι Τζινπίνγκ! Παραιτήσου, Κομμουνιστικό Κόμμα!», σε μια πρωτοφανή επίδειξη προκλητικότητας κατά της αυστηρής και ολοένα και πιο δαπανηρής μηδενικής πολιτικής της χώρας ως προς τον κοροναϊό.

Συγκεκριμένα, μια φονική πυρκαγιά σε πολυκατοικία στα δυτικά της χώρας, στην επαρχία Σιντζιάνγκ, από την οποία σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 9, την Πέμπτη (24/11), φαίνεται ότι τροφοδότησε την οργή, καθώς εμφανίστηκε βίντεο που φαίνεται να υποδηλώνει ότι τα μέτρα του lockdown καθυστερούσαν τους πυροσβέστες να φτάσουν στα θύματα.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το CNN, διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε πόλεις και πανεπιστήμια σε όλη την Κίνα, τόσο το Σάββατο (26/11) όσο και νωρίς το πρωί της Κυριακής (27/11), σύμφωνα με βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαρτυρίες.

«Δεν θέλουμε Δικτατορία, θέλουμε Δημοκρατία!»

Βίντεο που κυκλοφόρησαν ευρέως στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν εκατοντάδες ανθρώπους στο κέντρο της Σαγκάης, το Σάββατο (26/11), να ανάβουν κεριά για να θρηνήσουν τους νεκρούς της πυρκαγιάς στο Σιντζιάνγκ. Το πλήθος αργότερα κρατούσε λευκά λευκά φύλλα χαρτιού, στο πλαίσιο μιας παραδοσιακά συμβολικής διαμαρτυρίας κατά της λογοκρισίας, και φώναζε: «Χρειαζόμαστε ανθρώπινα δικαιώματα, χρειαζόμαστε ελευθερία».

Σε πολλά βίντεο που είδε το CNN, ο κόσμος φώναζε προς τον ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και το Κομμουνιστικό Κόμμα να «παραιτηθούν». Ακόμα, το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε: «Δεν θέλουμε τεστ για COVID-19, θέλουμε ελευθερία!» και «Δεν θέλουμε Δικτατορία, θέλουμε Δημοκρατία!». Μάλιστα, ορισμένα βίντεο δείχνουν ανθρώπους να τραγουδούν τον Εθνικό Υμνο της Κίνας, ενώ κρατούν πανό που διαμαρτύρονται για τα εξαιρετικά αυστηρά μέτρα πανδημίας του Πεκίνου.

Κινητοποιήσεις ακόμα και στο Πεκίνο

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν, επίσης, ακόμα και στο Πεκίνο. Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου δήλωσε στο CNN ότι όταν έφτασε στον τόπο της διαμαρτυρίας, γύρω στη 1 π.μ. της Κυριακής (27/11, τοπική ώρα), υπήρχαν περίπου 100 φοιτητές και οι φρουροί ασφαλείας χρησιμοποιούσαν μπουφάν για να καλύψουν ένα σύνθημα διαμαρτυρίας που ήταν ζωγραφισμένο στον τοίχο.

«Πείτε όχι στο lockdown, ναι στην ελευθερία. Όχι στο τεστ για COVID-19, ναι στο φαγητό», έγραφε το μήνυμα γραμμένο με κόκκινη μπογιά, απηχώντας το σύνθημα μιας διαμαρτυρίας που σημειώθηκε σε μια αερογέφυρα του Πεκίνου τον Οκτώβριο, λίγες ημέρες πριν από μια σημαντική συνεδρίαση του Κομμουνιστικού Κόμματος κατά την οποία ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε την τρίτη θητεία του στην εξουσία.

Ο φοιτητής είπε ότι οι φρουροί ασφαλείας κάλυψαν αργότερα το σύνθημα με μαύρη μπογιά. Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν, αργότερα, για να τραγουδήσουν τη «Διεθνή», δηλαδή τον ύμνο του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, πριν διαλυθούν από καθηγητές και φρουρούς ασφαλείας.

Στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού, δεκάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Επικοινωνίας της Κίνας, στη Ναντζίνγκ, συγκεντρώθηκαν για να θρηνήσουν όσους έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά, στην επαρχία Σιντζιάνγκ. Βίντεο δείχνει τους φοιτητές να κρατούν λευκά φύλλα χαρτιού, με αναμμένους τους φακούς των κινητών τηλεφώνων.

Μάλιστα, σε ένα βίντεο ακούγεται ένας αξιωματούχος του πανεπιστημίου να προειδοποιεί τους φοιτητές: «Θα πληρώσετε γι’ αυτό που κάνατε σήμερα». «Και εσείς, και το ίδιο θα κάνει και η χώρα», φώναξε ένας φοιτητής απαντώντας του άμεσα.

Πανίσχυρος ο Σι Τζινπίνγκ

Οι εκτεταμένες δημόσιες διαμαρτυρίες είναι εξαιρετικά σπάνιες στην Κίνα, όπου ο χώρος για διαφωνίες έχει σχεδόν εξαλειφθεί υπό τον Σι Τζινπίνγκ, αναγκάζοντας τους πολίτες να εκτονώνονται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα οποία προσπαθούν να αποφύγουν τη λογοκρισία. Η απογοήτευση είναι έντονη μόλις έναν μήνα αφότου ο Σι εξασφάλισε μια τρίτη θητεία στο τιμόνι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

«Αυτό θα ασκήσει σοβαρή πίεση στο κόμμα να αντιδράσει. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μια απάντηση να είναι η καταστολή, και θα συλλάβουν και θα διώξουν κάποιους διαδηλωτές», δήλωσε στο Reuters ο Νταν Μάτινγκλι, επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, η αναταραχή απέχει πολύ από το να πλησιάσει αυτό που έγινε το 1989, όταν οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κορυφώθηκαν με την αιματηρή καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν.

Λογοκρίνουν τις διαμαρτυρίες τα κινεζικά μίντια

Σύμφωνα με φωτογραφίες και βίντεο στο Sina Weibo που διαγράφηκαν αργότερα, στο Πανεπιστήμιο Επικοινωνίας της Κίνας στο Ναντζίνγκ, στην ανατολική Κίνα, δύο φοιτητές σήκωσαν λευκά φύλλα χαρτιού σε μια πλατεία της πανεπιστημιούπολης το Σάββατο. Το βράδυ, τους συνόδευσε πλήθος φοιτητών που άναψαν τα κινητά τους τηλέφωνα και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο με τον στίχο «Σηκωθείτε, όσοι αρνείστε να γίνετε σκλάβοι». Φώναζαν: «Δέκα χιλιάδες χρόνια στο λαό. Οι νεκροί ας αναπαυθούν εν ειρήνη!».

Ένας από τους νεαρούς επευφημήθηκε από το πλήθος καθώς είπε: «Παλιά ήμουν δειλός, αλλά σήμερα πρέπει να μιλήσω για εκείνους που χάθηκαν!» Οι κλήσεις προς το πανεπιστήμιο για σχολιασμό δεν απαντήθηκαν.

Μεταξύ άλλων εικόνων που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας νεαρός άνδρας στέκεται μπροστά από κάτι που μοιάζει με σταθμό δοκιμών του Covid και κρατάει ένα χαρτί που γράφει: «Θλιβερή μνήμη για τα θύματα της πυρκαγιάς της 24ης Νοεμβρίου».

https://twitter.com/72powpow/status/1596652717211979776

Αναφερόμενος σε μια σειρά από τραγωδίες που συνέβησαν λόγω των περιορισμών της Covid, ένα πλακάτ που φοριέται στην πλάτη του νεαρού άνδρα λέει: “Ήμουν στο λεωφορείο που αναποδογύρισε … Ήμουν ανάμεσα σε εκείνους που περπάτησαν εκατοντάδες χιλιόμετρα [για να ξεφύγουν], ήμουν το άτομο που πήδηξε μέχρι θανάτου, ήμουν το άτομο που παγιδεύτηκε στη φωτιά – αν δεν ήμουν αυτοί οι άνθρωποι, ο επόμενος θα είμαι εγώ”.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι ήταν από το Βορειοδυτικό Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών και Δικαίου, αλλά η ταυτότητά του δεν μπόρεσε να εξακριβωθεί.

Σχετικά Άρθρα