• 16 Απριλίου, 2021

Σκέρτσος: “Αρχές Απριλίου η επανέναρξη δραστηριοτήτων”

 Σκέρτσος: “Αρχές Απριλίου η επανέναρξη  δραστηριοτήτων”

Κρίσιμη εβδομάδα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων που φαίνεται ότι αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης μαζί με την εκτεταμένη χρήση των self test.

Η κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει στην Επιτροπή το πλαίσιο της στρατηγική της για το επόμενο διάστημα, για το πώς θα γίνει ένα ελεγχόμενο άνοιγμα, μία ελεγχόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας και της εκπαίδευσης και με το νέο συμπληρωματικό εργαλείο του self test που θα είναι δωρεάν στη διάθεση κάθε Έλληνα στις αρχές Απριλίου.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα, (πιθανότατα την Τετάρτη) και θα αξιολογήσει τα δεδομένα για να εισηγηθεί στην κυβέρνηση για το πώς μπορεί να γίνει το ελεγχόμενο άνοιγμα»

Η κυβέρνηση επιδιώκει, πάση θυσία, να ανοίξει τουλάχιστον το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου, ενώ θα ήθελε την ίδια ημέρα να επαναλειτουργήσουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια, ώστε μία εβδομάδα αργότερα, να επιστρέψουν και οι μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων στις σχολικές αίθουσες.

H γυναίκα πλοίαρχος που “στοχοποιήθηκε” στην Αίγυπτο ότι μπλόκαρε το κανάλι του Σουέζ – Τι απάντησε η ίδια

Κάποιες απ΄αυτές τις δραστηριότητες θα ανοίξουν, όπως δήλωσε το βράδυ της Κυριακής στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

“Μπαίνουμε στην άνοιξη με σύμμαχο τον καιρό κι έχουμε και δυο ακόμα συμμάχους: τον εμβολιασμό του πληθυσμού που θέτει μια ασπίδα προστασίας, το λεγόμενο τείχος ανοσίας στους ηλικιωμένους και ευάλωτους και ταυτόχρονα θα έχουμε και πολύ περισσότερα μαζικά οικιακά τεστ” τόνισε ο κ.Σκέρτσος.

Είπε ακόμη ότι αυτή είναι μια πρόσθετη, συμπληρωματική στρατηγική που μας δίνει πλέον η τεχνολογία. Σημείωσε ότι θα παρέχεται ένα δωρεάν τεστ σε κάθε πολίτη της χώρας, σε όλη την επικράτεια, από τις αρχές Απριλίου και θα είναι διαθέσιμο μέσω των φαρμακείων ώστε να μπορούν οι πολίτες να κάνουν αυτοδιάγνωση με τρόπο εύκολο και με οδηγίες που θα τους δοθούν μέσα από σποτ, το διαδίκτυο και έντυπα.

“Με αυτά τα όπλα πλέον μπορούμε να μιλάμε -κι αυτό το έχει ενστερνιστεί και η επιτροπή των ειδικών- για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης χωρίς να απεμπολούμε τα μέτρα προστασίας”.

Σχετικά με τις ημερομηνίες του ανοίγματος ο κ. Σκέρτσος είπε ότι στα μέσα της εβδομάδας θα υπάρξει μια συνεδρίαση με την επιτροπή των ειδικών. “Εγινε ήδη μια προσυζήτηση την Παρασκευή όπου παρουσιάσαμε αναλυτικά το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία του οικιακού τεστ, που πιστεύουμε ότι θα δώσει μία σημαντική ενίσχυση στη διαδικασία του εντοπισμού και της ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων -κυρίως των ασυμπτωματικών κρουσμάτων- εντοπίζοντας πιο εύκολα εκείνους που νοσούν αλλά δεν το γνωρίζουν, συνεπώς μέσα στην εβδομάδα θα συζητήσουμε τις ημερομηνίες. Τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση κι από εκεί και πέρα, στα μέσα Απριλίου, και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους”.

“Ο κόσμος έχει ανάγκη την κοινωνικοποίηση, αυτό πρέπει να γίνει με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο από αυτό που γίνεται σήμερα, άρα η περίοδος των περιορισμών ως προς τις διαδημοτικές μετακινήσεις πρέπει να σταματήσει και να πάμε σε μια οργανωμένη πλέον και με τάξη διαδικασία εξόδου των ανθρώπων με τη βοήθεια και του καλού καιρού σε εξωτερικούς χώρους” είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Ερωτηθείς αν θα είναι υποχρεωτικά τα self tests για κάποιους συμπολίτες μας, είπε ότι “θα είναι υποχρεωτικά για κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού, όχι για όλο τον πληθυσμό προφανώς, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού σε χώρους εργασίας και στην εκπαίδευση: θα είναι είναι υποχρεωτικά για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους σε εστίαση, σε λιανεμπόριο, θα είναι υποχρεωτικά για τη λειτουργία της δικαιοσύνης”.

Από εκεί και πέρα η διαδικασία θα έχει ως εξής: όσοι διαπιστώνονται θετικοί θα πρέπει να υποβάλουν το θετικό κρούσμα σε μια πλατφόρμα που έχει ήδη ανακοινωθεί. Μετά να κάνουν ένα δεύτερο, επιβεβαιωτικό, δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή (ή σε ιδιωτική με δικό τους κόστος φυσικά). Εφόσον και αυτό θα είναι θετικό, θα μπορούν να παίρνουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν, δηλαδή άδεια ασθενείας από την εργασία τους.

Στο ερώτημα αν τα self tests είναι αξιόπιστα ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι δεν τίθεται κάποιο θέμα αξιοπιστίας και πρόσθεσε ότι τα μαζικά οικιακά τεστ είναι κάτι που έχει ζητήσει η ίδια η επιτροπή δημόσιας υγείας.

Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα τεστ, τις χαρακτήρισε ανεφάρμοστες και αυτό γιατί τα PCR tests “προφανώς είναι πολύ πιο ακριβή, αλλά είναι αδύνατον, και δημοσιονομικά και επιχειρησιακά – εργαστηριακά, να συνταγογραφηθούν για το σύνολο του πληθυσμού. Θα κόστιζε περίπου 2,5 δισ. το μήνα και δεν υπάρχει η εργαστηριακή ικανότητα να πραγματοποιούνται τόσο πολλά “, ανέφερε.

Μιλώντας τέλος για τις αντοχές του Εθνικού Σύστηματος Υγείας (σύζευξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) είπε ότι πιέζεται αλλά αντέχει και προσφέρει πολύ καλές υπηρεσίες υγείας σε όσους είτε πάσχουν από covid είτε πάσχουν από άλλα χρόνια νοσήματα. “Δεν υπάρχει ζήτημα κατάρρευσης του συστήματος υγείας”  τόνισε χαρακτηριστικά.