“Κλείδωσε” ο ανασχηματισμός – Οι δύο επικρατέστερες ημερομηνίες για τις ανακοινώσεις

 “Κλείδωσε” ο ανασχηματισμός – Οι δύο επικρατέστερες ημερομηνίες για τις ανακοινώσεις

Τον κατάλληλο χρόνο για την ανακοίνωση του ανασχηματισμού αναζητά το Μαξίμου αν και επισήμως -όπως είναι φυσικό- διαψεύδεται. Το Μέγαρο Μαξίμου, θα επιχειρήσει να δώσει έναν αέρα ανανέωσης μετά τις διαρκείς παλινωδίες με τελευταία το “φιάσκο” με τους εμβολιασμούς των κυβερνητικών.

Παράλληλα διακινεί σενάρια για αξιοποίηση μεγάλου αριθμού βουλευτών στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα προσπαθώντας να εξασφαλίσει τη δημόσια σιωπή αρκετών γαλάζιων βουλευτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανασχηματισμός: “Σπαζοκεφαλιά” για το Μαξίμου η (πιθανή;) αντικατάσταση Δένδια με Αβραμόπουλο

Η αγωνία για τους νυν υπουργούς έχει φθάσει στο κατακόρυφο ενώ όλοι περιμένουν το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του, και φέρεται να αναζητεί τον κατάλληλο χρόνο για να τις ανακοινώσει.

  • Υπό αυτό το πρίσμα, πολλοί θεωρούν ότι γι’ αυτό το λόγο ακόμη και οι ημέρες που διανύουμε είναι κατάλληλες για μια τέτοια κίνηση, ενώ άλλοι βλέπουν το «παράθυρο» αυτό έως τα τέλη Ιανουαρίου, όταν θα αρχίσουν καλώς εχόντων των πραγμάτων οι μαζικοί εμβολιασμοί.

Το κρίσιμο ερώτημα πάντως παραμένει αν δηλ. θα είναι ένας δομικός ανασχηματισμός με πολλές αλλαγές ακόμη και σε κομβικά υπουργεία και όχι μόνο μια αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος με αλλαγές στις θέσεις των υφυπουργών, ούτως ώστε να δοκιμαστούν και άλλα στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε ένα συνδυασμό των δύο εκδοχών, δηλ. ανασχηματισμός ισορροπιών πολιτικών τάσεων αλλά και συγκερασμός των αντιπαραθέσεων. Υπάρχουν βουλευτές που αναμένουν ως επιβράβευση για την παρουσία τους την ένταξή τους στο κυβερνητικό σχήμα, έστω και στη θέση υφυπουργού.

Επίσης υπάρχουν και οι ενδοκυβερνητικές κόντρες με την πιο χαρακτηριστική στις σχέσεις ανάμεσα στον Τ. Θεοδωρικάκο και στη Ν. Κεραμέως που παραμένουν σε πολικές θερμοκρασίες.

Οι πληροφορίες επιμένουν επίσης πως σε αυτή τη φάση δεν θα έχουμε συνέχεια του ανοίγματος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κεντροαριστερά, αλλά κανείς δεν πρέπει να αποκλείσει την χρησιμοποίηση στο νέο σχήμα ενός ή δυο εξωκοινοβουλευτικών προσώπων!

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρά τις υπόγειες επιθέσεις που δέχθηκε, δείχνει να παραμένει στη θέση του, αφού το σχήμα του υπουργείου Οικονομικών δεν δείχνει να αλλάζει. Χωρίς αλλαγές δείχνει να είναι και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς οι Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος εμφανίζονται αμετακίνητοι. Φαίνεται να παραμένει στη θέση του και ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στα πόστα τους δείχνουν να παραμένουν και οι υπουργοί Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Πιερρακάκης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης (στο υπουργείο αναμένεται να προστεθεί και υφυπουργός), Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης. Ενισχυμένος εμφανίζεται ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς.

Πολύ δύσκολα θα παραμείνει στη θέση του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ενώ σε “δυσμένεια” βρίσκεται και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος λόγω της τήρησης ισορροπιών ενδεχομένως μετακινηθεί σε άλλο χαρτοφυλάκιο.

Επίσης και η Νίκης Κεραμέως φαίνεται να κερδίζει την παραμονή της στο κυβερνητικό σχήμα.

Στο στόχαστρο του Μαξίμου, όπως και ο ίδιος γνωρίζει, είναι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που και αυτός όμως δεν κινδυνεύει να μείνει εκτός κυβέρνησης. Ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης αναμένεται να αναβαθμιστεί ούτως ή άλλως σε αναπληρωτή υπουργό. Αίσθηση, επίσης, προκαλούν οι διαρροές για τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, με το σκεπτικό, μάλιστα, ότι επιδεικνύει «απροθυμία συνεργασίας» με ανθρώπους του Μαξίμου!!! Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζεται είτε η μετακίνηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, είτε η αναβάθμιση του νυν υφυπουργού Θοδωρή Λιβάνιου.

Άδωνις Γεωργιάδης: Υπάρχουν εισηγήσεις για να βγει εκτός κυβέρνησης, μετακίνησή ή για υποβάθμισή του!

Πολύ πιθανό είναι το σενάριο μετακίνησης του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Μεταξύ εκείνων που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν είναι ο Θοδωρής Ρουσόπουλος (παίζει για υπουργός Τουρισμού, Παιδείας και Εργασίας, αλλά και για αναπληρωτής υπουργός σε κάποιους τομείς, ο Κώστας Κατσαφάδος, η Σοφία Βούλτεψη, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Σπήλιος Λιβανός, ο Χρήστος Κέλλας, ο Γιώργος Στύλιος, ο Γιάννης Μπούγας, η Άννα Ευθυμίου, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Βασίλης Οικονόμου, ο Γιάννης Οικονόμου και ο Χρήστος Ταραντίλης.

Ακούγονται, επίσης, έντονα τα ονόματα των βουλευτών- καθηγητών Άγγελου Συρίγου, Δημήτρη Καιρίδη και Τάσου Χατζηβασιλείου.

Σχετικά Άρθρα