Νέος ανασχηματισμός στο προσκήνιο- Πιέσεις σε υπουργούς αν δεν ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τους ομόφυλους

 Νέος ανασχηματισμός στο προσκήνιο- Πιέσεις σε υπουργούς αν δεν ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τους ομόφυλους

Αντιμέτωπη με το δίλημμα αν ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών μπορεί να «γεννήσει» ανασχηματισμό, είναι η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα. Ήδη στους κόλπους των βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στο πολιτικό τους μέλλον, η «έξοδος διαφυγής» που πρότεινε έμμεσα ο πρωθυπουργός μέσω της αποχής από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Οι παροικούντες την γαλάζια Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά πως «όλοι αξιολογούνται για το έργο και την στάση τους σε καθημερινή βάση» από το Μέγαρο Μαξίμου. Και ενδεχομένως η «αξιολόγηση» να συνδέεται με τον επόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. 

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές αποτελεί «παράδοση» για τη ΝΔ να μην επιβάλλει κομματική πειθαρχία σε θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών «όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα αξιολογηθεί η στάση όλων». Υπογραμμίζουν με νόημα πως ο γάμος των ομόφυλων αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού και συνεπώς όφειλαν να το γνωρίζουν όσοι τώρα αντιδρούν στην θεσμοθέτηση του.

  • Το μείζον ζήτημα που καλείται αυτή την στιγμή να αντιμετωπίσει το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι οι ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις σε επίπεδο υπουργών και υφυπουργών. Τις τελευταίες ώρες έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ για το αν μπορεί να διαφωνεί ένας υπουργός με μια κυβερνητική πρωτοβουλία και να παραμένει στην θέση του.

Ήδη, στο εσωτερικό του κόμματος ακούγονται φωνές που καλούν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που διαφωνούν με τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις να παραιτηθούν από το αξίωμα τους κι όχι να απέχουν από την ψηφοφορία.

Σημειώνεται άλλωστε πως όλα τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το υπουργικό συμβούλιο, συνεπώς φέρουν την έγκριση και την υπογραφή όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου. «Δεν γίνεται να υπογράφεις ένα νομοσχέδιο για να κατατεθεί στην Βουλή και στην συνέχεια να μην το ψηφίζεις» σημείωνε με νόημα γαλάζιο στέλεχος.

  • Αρκετές είναι οι πιέσεις που ασκούν και οι βουλευτές προς τους υπουργούς για να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υπερψηφίσουν το γάμο των ομοφύλων, υποστηρίζοντας πως οι υπουργοί έχουν «αυξημένη θεσμική υποχρέωση απέναντι στις συλλογικές αποφάσεις της κυβέρνησης». 

Υπο αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται η στάση των μελών του υπουργικού συμβουλίου να καθορίσει τον χρόνο και το μέγεθος του επόμενου ανασχηματισμού. Σε περίπτωση που οι διαφωνούντες είναι ένας ή δύο ίσως υποβάλλουν την παραίτηση τους και υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές ενώ σε περίπτωση που είναι περισσότεροι τότε ίσως αποφασιστεί δομικός ανασχηματισμός. 

Σχετικά Άρθρα