Ανασχηματισμός: Χαμόγελα και… αιχμές στις παραδόσεις – παραλαβές των υπουργείων

 Ανασχηματισμός: Χαμόγελα και… αιχμές στις παραδόσεις – παραλαβές των υπουργείων

Με την ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών το απόγευμα της Πέμπτης και εν συνεχεία την παράδοση – παραλαβή των χαρτοφυλακίων των υπουργείων ολοκληρώθηκε ο ανασχηματισμός που ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τις στοχευμένες αλλαγές που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στα αξιοσημείωτα της διαδικασίας οι αιχμές που άφησε ο τέως (πλέον) υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος στις δηλώσεις του υπογράμμισε πως “αποδόθηκαν προσδοκίες υπεράνω του ρόλου της αστυνομίας και του υπ. ΠΡΟ.ΠΟ.”

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ορκίστηκαν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αναλαμβάνει υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η υφυπουργός Παιδείας με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση Ιωάννα Λυτρίβη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, και ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος ως υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Παράδοση – παραλαβή στο υπ. ΠΡΟ.ΠΟ

Τελετή παράδοσης – παραλαβής είχαμε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να παραλαμβάνει από τον Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος βρισκόταν στην θέση αυτή τους τελευταίους 5 μήνες.

O Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που αναλαμβάνει το υπουργείο, ανέφερε: «Τραβάμε μια γραμμή με το παρελθόν όχι γιατί ξεχνάμε, αλλά γιατί ξεκινάμε. Η εποχή άλλαξε και πρέπει να πω ότι είμαστε πίσω. Είχαμε νεκρούς, πολίτες και αστυνομικούς. Έχουμε μείνει πίσω στην αποστολή μας και πρέπει να τρέξουμε. Εκφράζω την αγάπη και την εμπιστοσύνη μου».

Μετά την ορκωμοσία, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε ανάρτηση στα social στην οποία έγραψε: «Με εντολή του Πρωθυπουργού, αναλαμβάνω το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές από τις προηγούμενες, όταν είχα και πάλι την ευθύνη του Υπουργείου και οι απαιτήσεις, ιδιαιτέρως, υψηλές. Η εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού στο πρόσωπό μου, για αυτή την κρίσιμη αποστολή, με τιμά ιδιαιτέρως. Θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, έχοντας ως γνώμονα την εξασφάλιση του μέγιστου κοινωνικού αγαθού, της ασφάλειας των συμπολιτών μας».

Αιχμές Οικονόμου: Αποδόθηκαν προσδοκίες υπεράνω του ρόλου αστυνομίας και υπ. ΠΡΟ.ΠΟ.

Συγκινημένος αλλά και με αιχμές αποχώρησε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στον νέο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι αποδόθηκαν προσδοκίες τόσο στην ΕΛ.ΑΣ. όσο και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που υπερβαίνουν τον ρόλο τους, αναφέροντας ως παράδειγμα την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο λεκανοπέδιο και τη βία μεταξύ μαθητών.

Τέτοιες προσδοκίες, σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, «βλάπτουν την ΕΛ.ΑΣ. και επιδεινώνουν τη σχέση της με τους πολίτες».

«Από την πρώτη στιγμή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέχρι και την τελευταία, δεν έπαυα να πιστεύω ότι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών δεν σχετίζεται αποκλειστικά με το αστυνομικό έργο αλλά είναι ένα ζήτημα πολυπαραγοντικό.

Επίσης, ήμουν και παραμένω απόλυτα πεπεισμένος ότι η πανδημία βίας και απείθειας που πλήττει τον δυτικό κόσμο και την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα κοινωνικών, εκπαιδευτικών και πολιτισμικών αποτυχιών, δεν αντιμετωπίζεται ριζικά αλλά με βαθιές παρεμβάσεις, με μια κοινωνική πανστρατιά μηδενικής ανοχής απέναντι στη βία.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η βαριά πληγωμένη από την περίοδο των μνημονίων – και όχι μόνο – ΕΛ.ΑΣ., εκτός της ενίσχυσης της, χρειάζεται μια ευρύτερη κοινωνική συστράτευση και συμπαράσταση για να ανταποκριθεί στον ρόλο της.

Η απόδοση στην ΕΛ.ΑΣ. και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσδοκιών που υπερβαίνουν τον ρόλο τους, όπως π.χ. η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο λεκανοπέδιο – το οποίο δεν προκαλεί η αστυνομία – και η βία μεταξύ μαθητών, βλάπτουν την ΕΛ.ΑΣ. και επιδεινώνουν τη σχέση της με τους πολίτες», είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Θέλω να πω ότι νιώθω πολύ περήφανος που μέσα σε αυτό το διάστημα ασχολήθηκα με κάθε πτυχή και με κάθε ζήτημα που άπτεται αυτού του υπουργείου, συγκρουόμενος με νοοτροπίες και κατεστημένα χωρίς κανένα συμβιβασμό και δισταγμό γιατί στην πολιτική βρισκόμαστε για να υπηρετούμε την πατρίδα, τον πολίτη και την παράταξη και αυτό θα συνεχίσω να κάνω», τόνισε ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας ότι ήταν τιμή του που διετέλεσε υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Εργασίας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε το σήμα «έναρξης» του ανασχηματισμού με την πρώτη «παράδοση – παραλαβή» της ημέρας και φρόντισε να ενημερώσει τη νέα υπουργό, Δόμνα Μιχαηλίδου, για τις εκκρεμότητες και την «ατζέντα» του Υπουργείου.

Την νέα υπουργό Εργασίας καλωσόρισε καλωσόρισε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αφού αναφέρθηκε στο έργο που επιτεύχθηκε το προηγούμενο εξάμηνο και ευχήθηκε καλή αρχή στην κ. Δόμνα Μιχαηλίδου. «Ξαναγυρνώ εδώ με την καλύτερη ομάδα, παραλαμβάνοντας από έναν πολύ γρήγορο και ικανό υπουργό, σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου, η οποία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με τον απολογισμό έργου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επί θητείας Άδωνι Γεωργιάδη, στο επίκεντρο των τελευταίων έξι μηνών βρέθηκαν το εργασιακό και το ασφαλιστικό νομοσχέδια, τα οποία πήραν το «πράσινο φως» από τη Βουλή.

Όπως αναφέρει σχετικό το απερχόμενο επιτελείο του υπουργείου, με το πρώτο εργασιακό νομοσχέδιο (N. 5053/2023), δημιουργήθηκε ένα «πλέγμα προστασίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα», ενώ ταυτόχρονα «αντιμετωπίστηκαν χρόνιες στρεβλώσεις» στην αγορά εργασίας, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τα γραφειοκρατικά και διοικητικά βάρη.

Παράλληλα, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο (Ν. 5078/2023) που ψηφίστηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, δίνει «λύση» σε πολλά ζητήματα που αφορούν συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα.

Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Υγείας

Αλλαγή πραγματοποιήθηκε και στο υπουργείο Υγείας, όπου ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, παρέδωσε στον Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως ειπώθηκε από τις ομιλίες των δύο υπουργών μεγάλη φιλία συνδέει τόσο τον Άδωνι Γεωργιάδη όσο και το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μια φιλία την οποία ο Άδωνις αποκαλεί «Κάρμα».

Ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Μιχ. Χρυσοχοΐδης τόνισε για τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι η υγεία περνάει σε πολύ καλά χέρια και ότι είναι ένας υπουργός «με τον οποίο έχω συμπορευθεί στο παρελθόν και ένα πρόσωπο με ιστορική και συναισθηματική αξία».

Οι δύο υπουργοί, είχαν επίσης, μόνο καλά λόγια να πουν για τους γενικούς γραμματείς και τους υφυπουργούς.

Ειδικότερα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στον γενικό γραμματέα στρατηγικού σχεδιασμού Άρη Αγγελή ως σημαντικό ακαδημαϊκό, στη Φωφώ Καλύβα ως «εργάτρια της υγείας η οποία με αριστοτεχνικό τρόπο υλοποιεί όλες τις μεταρρυθμίσεις», στον Δημήτρη Βαρτζόπουλο ως «άξιο συνεργάτη και σπουδαίο Επιστήμονα και στον Μάριο Θεμιστοκλέους ως «την ψυχή του υπουργείου και πολιτικό νου».

Επίσης στην Λίλιαν Βιλδιρίδη ως «πολύτιμη και μοναδική όπου αξίζει πολλά το μυαλό της ακόμα περισσότερο το ήθος της».

Αδωνις Γεωργιάδης: Ήταν σαν να ήμουν πέντε χρόνια στο υπουργείο Υγείας

Όπως τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μπορεί ο χρόνος του να ήταν σύντομος στο υπουργείο υγείας μόλις ένα χρόνο – στην πρώτη θητεία του 2013 2014 – αλλά ήταν πυκνός πολιτικός χρόνος στον οποίο είχε την αίσθηση ότι έζησε και εργάστηκε για πέντε χρόνια! «έχω πλήρη συνείδηση ότι είναι ένα δύσκολο υπουργείο έχω πλήρη συνείδηση των προβλημάτων έρχομαι με μεγάλο κέφι». Μάλιστα όταν έφυγε από το υπουργείο Υγείας την άλλη μέρα πήγε στο σουπερμάρκετ με την Ευγενία Μανωλίδου και μία ηλικιωμένη κυρία τον πλησίασε και του είπε γιατρέ έχω ένα πονοκέφαλο. Τι μπορώ να κάνω; Και ο Αδωνις της είπε κυρία μου εγώ είμαι βιβλιοπώλης δεν είμαι γιατρός…

Ο Άδωνις κατέληξε λέγοντας ότι το υπουργείο Υγείας είναι ένα σπουδαίο υπουργείο, με σπουδαίους ανθρώπους είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη μου και χαίρομαι γιατί τώρα μπορούν να προχωρήσουν κάποιες μεταρρυθμίσεις ηπιότερα. «Γιατί στην πρώτη θητεία είχαμε μεγάλες δυσκολίες λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων και μεγάλων περικοπών», σημείωσε.

Ο νέος υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στους τρεις άξονες για το προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα: στην εντατικοποίηση των εμβολιασμών, στην επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και στην εξέταση των θεμάτων του clawback και του rebate!

Πιερρακάκης: Καλωσόρισε την νέα υφυπουργό, Ιωάννα Λυτρίβη, στο υπ. Παιδείας

Τη νέα υφυπουργό Παιδείας Ιωάννα Λυτρίβη καλωσόρισε στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ, ταυτόχρονα, ευχαρίστησε την Δόμνα Μιχαηλίδου για την συνεισφορά της στο υπουργείο. Όπως έγινε γνωστό η νέα υφυπουργός Ιωάννα Λυτρίβη θα αναλάβει την ευθύνη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της δια βίου μάθησης, με την Ζέτα Μακρή να αναλαμβάνει την προσχολική και σχολική εκπαίδευση.

«Καλωσορίζουμε στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού την Ιωάννα Λυτρίβη. Μαζί με τη Ζέττα Μ. Μακρή θα εργαστούμε για την αναβάθμιση της παιδείας, έχοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής μας τους πραγματικούς πρωταγωνιστές: τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους φοιτητές.

Θέλω να ευχαριστήσω τη Δόμνα Μιχαηλίδου για τους έξι μήνες παραγωγικής συνεργασίας στο ΥΠΑΙΘΑ. Της εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης».

Σχετικά Άρθρα