Κίεβο για την ομιλία Πούτιν: Οι αρρωστημένες αυτοκρατορικές φιλοδοξίες της Ρωσίας έφεραν τον πόλεμο

 Κίεβο για την ομιλία Πούτιν: Οι αρρωστημένες αυτοκρατορικές φιλοδοξίες της Ρωσίας έφεραν τον πόλεμο

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, μπροστά από τους στρατιώτες και τον πολεμικό εξοπλισμό της χώρας, για να δικαιολογήσει τις επιθετικές κινήσεις του στα εδάφη της Ουκρανίας και, φυσικά, για να πλέξει το εγκώμιο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Πούτιν, η Δύση δεν του έδωσε άλλη επιλογή, πέραν της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί το Κρεμλίνο την εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και συνεχίζει ακόμη. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μίλησε για τα μελλοντικά του σχέδια κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αυτής, παρουσίασε ωστόσο τη Ρωσία ως «θύμα», στρέφοντας τα βέλη του εναντίον του ΝΑΤΟ και της Δύσης συνολικά.

9η Μαΐου: Ανακοινώσεις Πούτιν για την επέτειο της “Ημέρας της Νίκης” – Τα σενάρια και οι αναλύσεις

Πάντως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μίλησε για μια ευρεία κινητοποίηση, δεν κήρυξε πόλεμο, ούτε έκανε λόγο για κάποια μεγάλη νίκη αλλά ούτε για τη «συντέλεια» του κόσμου, όπως περίμεναν αναλυτές και είχαν προειδοποιήσει σχετικά ρεπορτάζ. Ο Ρώσος πρόεδρος αρκέστηκε στον ισχυρισμό πως «η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη» του.

Τι απαντά η Ουκρανία στις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν

Μέσω ανακοίνωσης του Μιχαΐλο Ποντόλιακ, συμβούλου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μέλους της διπλωματικής αποστολής της Ουκρανίας που πραγματοποίησε συνομιλίες με την αντίστοιχη ρωσική, δίνεται απάντηση στα σχόλια του Βλαντίμιρ Πούτιν. Κανείς δεν σκόπευε να επιτεθεί στη Ρωσία, κανείς δεν είχε σχέδια να κινηθεί επιθετικά κατά της Κριμαίας, για τον πόλεμο στην Ουκρανία ευθύνονται οι «αρρωστημένες, αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» της Ρωσίας.

Αναλυτικά, ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε τα εξής, αναφερόμενος στην ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης:

«Ας μιλήσουμε και πάλι. Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν σκόπευαν να επιτεθούν στη Ρωσία. Η Ουκρανία δεν σκόπευε να επιτεθεί στην Κριμαία. Ο ρωσικός στρατός πεθαίνει, όχι υπερασπιζόμενος τη χώρα του, αλλά επιχειρώντας να καταλάβει μιαν άλλη. Δεν υπήρχαν λογικές αιτίες για αυτόν τον πόλεμο, εκτός από τις αρρωστημένες αυτοκρατορικές φιλοδοξίες της Ρωσίας».

Η ανάρτηση του Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Μανώλης Δράκος