Μπορεί το πακέτο των 60 δισ. δολαρίων να σώσει την Ουκρανία; Αναλυτές απαντούν

 Μπορεί το πακέτο των 60 δισ. δολαρίων να σώσει την Ουκρανία; Αναλυτές απαντούν

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων το βράδυ του Σαββάτου μετά από μήνες καθυστέρησης που άφησαν την Ουκρανία με ελλείψεις κρίσιμων όπλων απέναντι στη ρωσική προέλαση. Η Ουκρανία ήδη αντιμετωπίζει δύσκολες εβδομάδες στον αγώνα της να ανακόψει τις ρωσικές προόδους στο πεδίο της μάχης, παρά την ψήφιση αυτό το Σαββατοκύριακο του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, στρατιώτες και στρατιωτικούς αναλυτές.

Αμερικανικά όπλα και πυρομαχικά θα αρχίσουν να ρέουν στην Ουκρανία εντός των επόμενων ημερών, εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, όπως αναμένεται.

«Θα έχουμε μια ευκαιρία για νίκη εάν η Ουκρανία αποκτήσει πραγματικά τα οπλικά συστήματα που χρειαζόμαστε τόσο πολύ… αυτό είναι κρίσιμο. Αυτές είναι προτεραιότητες τώρα», δήλωσε ο πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι στην εκπομπή Meet the Press του NBC την Κυριακή.

Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μέρος της βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων όπλων και πυρομαχικών, είναι ήδη συσκευασμένο σε αποθήκες στην Πολωνία και αλλού στην Ευρώπη και έτοιμη να μεταφερθεί. Ωστόσο, η παράδοση της αμερικανικής βοήθειας είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά την κατάσταση του Κιέβου στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, στρατιώτες και στρατιωτικούς αναλυτές.

  • Ο αρχιστράτηγος Oleksandr Syrsky προειδοποίησε αυτόν τον μήνα ότι η κατάσταση «επιδεινώθηκε σημαντικά» αφού οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις επιθετικές ενέργειες κατά μήκος πολλών σημείων στην πρώτη γραμμή των 1.000 χιλιομέτρων από τότε που κατέλαβαν την Avdiivka τον Φεβρουάριο.

Ενώ οι ακροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή απέτρεψαν την έγκριση ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας τους τελευταίους μήνες, ο ρωσικός στρατός μπόρεσε να πάρει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης. Στρατιώτες στην πρώτη γραμμή είπαν στους Financial Times κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης αυτόν τον μήνα ότι μετά βίας κρατούσαν τις ανελέητες ρωσικές επιθέσεις στις οποίες δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο.

«Ελπίζω ότι θα γυρίσει σελίδα υπέρ μας σε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Υπολοχαγός Ivan Skuratovsky, του οποίου η μονάδα χειρίζεται αμερικανικά συστήματα πυροβολικού στην πρώτη γραμμή στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ, αλλά έχει έλλειψη πυρομαχικών.

  • Ωστόσο, η εισροή όπλων, ιδιαίτερα βλημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών για συστήματα αεράμυνας «θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της ρωσικής προέλασης, αλλά δεν θα τη σταματήσει», είπε ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος στους FT υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μιλήσει ειλικρινά για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

Και οι Ουκρανοί δεν έχουν αυταπάτες ότι η αμερικανική βοήθεια θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του πολέμου. «Ένα τόσο μεγάλο πακέτο βοήθειας μπορεί να είναι το τελευταίο φέτος. Επιπλέον, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη πιθανότητα όλα τα επόμενα πακέτα βοήθειας για την Ουκρανία να είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος», δήλωσε ένας πρώην Ουκρανός αξιωματικός που διευθύνει την αναλυτική ομάδα Frontelligence Insight.

«Η βοήθεια που παρέχεται από τις ΗΠΑ αγοράζει σε εμάς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου ένα χρόνο», ανέφερε η αξιολόγηση του ομίλου.

Ο Rob Lee, στρατιωτικός αναλυτής και ανώτερος συνεργάτης στο Πρόγραμμα Ευρασίας του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, είπε ότι ακόμη και με τη νέα αμερικανική βοήθεια, «η Ρωσία θα έχει πλεονέκτημα στο πυροβολικό, απλώς δεν θα είναι τόσο σπουδαίο».

Ο Ruslan Pukhov, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών, μιας ομάδας σκέψης της Μόσχας, επεσήμανε στους Financial Τimes ότι το όφελος για την Ουκρανία από τα προηγμένα αμερικανικά όπλα θα εξαρτηθεί από την ποσότητα των όπλων που παρέχονται.

  • Το νομοσχέδιο των ΗΠΑ αναφέρει μόνο τη χρηματοδότηση για την αγορά των όπλων, όχι ποια συστήματα θα διαθέσει η Ουάσιγκτον.

«Οι επιτυχημένες συνδυασμένες επιχειρήσεις με μαχητικά και αντιαεροπορικά θα μπορούσαν να ακυρώσουν σημαντικά την εκστρατεία μαζικών βομβαρδισμών της Ρωσίας. Εάν η Ουκρανία δεν χρησιμοποιήσει μαζικά τα κρίσιμα συστήματα, δεν θα υπάρξει σημαντική επιρροή στην πρώτη γραμμή», είπε ο Pukhov.

Ο Ζελένσκι είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι τα στρατεύματά του ήταν πλέον σε θέση να χρησιμοποιήσουν μόνο ένα βλήμα πυροβολικού για περίπου κάθε 10 που εκτοξεύονταν από τον εχθρό τους. Αυτό το χάσμα θα καλυφθεί τώρα εν μέρει αλλά όχι πλήρως, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Το πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα παρέχει βλήματα πυροβολικού, είπε ο ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος, «δεν περιέχει “ασημένια σφαίρα”».

Ωστόσο, ο Andriy Zagorodnyuk, διευθυντής του κέντρου αμυντικών στρατηγικών που εδρεύει στο Κίεβο και πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, είπε ότι πιστεύει ότι η αμερικανική βοήθεια είναι «αρκετή» για να σταματήσει την ορμή της Ρωσίας.

Το πακέτο όμως, καλύπτει μόνο μια σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ουκρανία. Το Κίεβο αντιμετωπίζει μια άλλη μεγάλη πρόκληση: το ανθρώπινο δυναμικό. «Νομίζω ότι το ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να είναι το κλειδί για το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος το 2025», είπε ο Lee.

  • Η Ρωσία είναι επί του παρόντος σε θέση να κινητοποιεί περίπου 30.000 στρατιώτες κάθε μήνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, ή αρκετούς για να καλύψει τουλάχιστον τις μαζικές απώλειες στο πεδίο της μάχης.

Η Ουκρανία έχει λάβει μέτρα για να προσπαθήσει να μετριάσει την κατάσταση. Αυτόν τον μήνα, ο Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που μειώνει την ηλικία επιστράτευσης στα 25 από 27, ενώ το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε νέο νομοσχέδιο για τη στράτευση που στοχεύει στην αναπλήρωση των εξαντλημένων και λιγοστών δυνάμεών του. Το πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ θα αγοράσει λίγο χρόνο για την αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, είπαν οι αναλυτές.

Τα αμερικανικά πυρομαχικά που ενδέχεται να παραδοθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην καλύτερη άμυνα κρίσιμων υποδομών της Ουκρανίας που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές ή καταστράφηκε από ρωσικούς πυραύλους και drones τις τελευταίες εβδομάδες, αφού το Κίεβο τελείωσε από αναχαιτιστές, είπε ο αξιωματούχος.

Οι πύραυλοι Patriot θα βοηθήσουν στην άμυνα από τις αεροπορικές επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας της Ρωσίας, ενώ θα μπορούσαν επίσης να σταλούν φορητά συστήματα αεράμυνας ή MANPADS, όπως το αμερικανικό σύστημα Stinger για να καλυφθούν τα στρατεύματα κατά μήκος της πρώτης γραμμής όπου τα ρωσικά αεροσκάφη επιτίθενται όλο και περισσότερο σε ουκρανικές θέσεις και ισοπεδώνουν κτίρια κατοικιών για να προχωρήσουν.

«Είναι δίκαιο να ρωτήσουμε εάν αυτά τα πυρομαχικά θα φτάσουν εγκαίρως για να βοηθήσουν την Ουκρανία να κρατήσει το Chasiv Yar», είπε ο Λι, αναφερόμενος στη στρατηγική ανατολική πόλη που βρίσκεται σε μια πλαγιά μόλις 15 χιλιόμετρα δυτικά του Bakhmut, της πόλης που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις τον περασμένο Μάιο.

Ο Syrsky είπε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιθανό να διέταξε τις δυνάμεις του να καταλάβουν το Chasiv Yar πριν από τις 9 Μαΐου, όταν η Μόσχα γιορτάζει παραδοσιακά τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Η απώλεια του Chasiv Yar από την Ουκρανία θα επιτρέψει στα ρωσικά στρατεύματα να έχουν «έλεγχο πυρός» τις κοντινές στρατηγικές πόλεις και θα τους έδινε ένα έρεισμα από το οποίο θα μπορούσαν να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις βαθύτερα στην Ουκρανία, δήλωσαν Ουκρανοί διοικητές.

  • Ο Πούτιν δεν έχει δείξει καμία πρόθεση να σταματήσει την εισβολή της χώρας του να προχωρήσει βαθύτερα στην Ουκρανία, ακόμη και με τη βοήθεια της Ουάσιγκτον να το κάνει.

Ερωτηθείς την Κυριακή πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος και πόσο θα πρέπει να αναμένεται από τους Αμερικανούς να χρηματοδοτήσουν την άμυνα της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι ο στρατός του «έχασε την πρωτοβουλία» τους τελευταίους μήνες. «Από τη στιγμή που θα πάρουμε στα χέρια μας αυτά τα οπλικά συστήματα, λοιπόν, από εκείνη τη στιγμή, μπορούμε να μιλήσουμε για το χρονοδιάγραμμα», είπε.

Σχετικά Άρθρα