9η Μαΐου: Ανακοινώσεις Πούτιν για την επέτειο της “Ημέρας της Νίκης” – Τα σενάρια και οι αναλύσεις

 9η Μαΐου: Ανακοινώσεις Πούτιν για την επέτειο της “Ημέρας της Νίκης” – Τα σενάρια και οι αναλύσεις

Ολόκληρη η υφήλιος αναμένει τις ανακοινώσεις Πούτιν κατά τη σημερινή επέτειο της “Ημέρας της Νίκης”. Τα σενάρια στην πλειοψηφία τους είναι δυσοίωνα με τον μεγαλύτερο φόβο να έγκειται σε ενδεχόμενη επέκταση του πολέμου και δη με τη χρήση πυρηνικών προς τη Δύση από πλευράς Μόσχας.

Ο ηγέτης της Ρωσίας ήλπιζε να έχει περισσότερους λόγους για να γιορτάσει τη φετινή επέτειο, την πιο πατριωτική ημερομηνία της χώρας, που υπογραμμίζει τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν 8 Μαΐου 1945 (9 Μαΐου στη ζώνη ώρας της Μόσχας) όταν η Γερμανία υπέγραψε το έγγραφο παράδοσής της στο Βερολίνο, τερματίζοντας τις μάχες στην Ευρώπη. Η ΕΣΣΔ υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες από κάθε άλλο έθνος – περίπου 27 εκατομμύρια στρατιώτες και πολίτες έχασαν τη ζωή τους.

Η αιτιολόγηση της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία συνοδεύεται από μια προθεσμία για επιτυχία μέχρι την Ημέρα της Νίκης. Ο Πούτιν και η κυβέρνησή του έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι ο στόχος της λεγόμενης «ειδικής επιχείρησης» είναι να «αποναζιστικοποιήσουν» την Ουκρανία και ότι η απελευθέρωση της χώρας από τους ναζί είναι ζήτημα ρωσικής επιβίωσης.  Σύμφωνα με την ανάλυση του CNN, πρόκειται για ένα επιχείρημα που δεν έχει καμία πραγματική βαρύτητα– μια απροκάλυπτη κάλυψη του ρωσικού ρεβανσισμού.

«Παρόλο που η καλοκουρδισμένη μηχανή προπαγάνδας του Κρεμλίνου δουλεύει στο φουλ από την εισβολή του Φεβρουαρίου, θα είναι δύσκολο για τον  Πούτιν  να  μετατρέψει  τις  απώλειες  της Ρωσίας σε πραγματική νίκη τη Δευτέρα. Αν μη τι άλλο, η επιχείρηση στην Ουκρανία αποτέλεσε ντροπή γι’ αυτόν – τουλάχιστον στη διεθνή σκηνή», αναφέρει χαρακτηριστικά η αρθρογράφος Angela Dewan.

  • Ο στρατός της Ρωσίας ξεπερνά αριθμητικά τον ουκρανικό -ακόμη και με τα βαριά όπλα που στέλνει η Δύση- ωστόσο απέτυχε να καταλάβει εδάφη στο βορρά, πόσο μάλλον την πρωτεύουσα, το Κίεβο, και δυσκολεύεται να κερδίσει ακόμη και στα ανατολικά, όπου τώρα επικεντρώνεται.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει χάσει περισσότερους από 24.000 στρατιώτες σε μόλις δύο μήνες, καθώς και περισσότερα από 1.000 άρματα μάχης, πάνω από 2.600 τεθωρακισμένα οχήματα και εκατοντάδες αεροσκάφη. Το CNN δεν μπορεί να  επαληθεύσει  ανεξάρτητα αυτούς τους αριθμούς και είναι πιθανό να υπάρχουν μεγάλες απώλειες και από την ουκρανική πλευρά. Παρόλα αυτά, είναι αναμφισβήτητο ότι ο στρατός της Ρωσίας έχει αποδυναμωθεί.

Εν τω μεταξύ, οι εχθροί του Πούτιν στη Δύση, τους οποίους η Ρωσία προσπάθησε τόσο σκληρά να διχάσει επί χρόνια, ενώνονται όλο και περισσότερο, όλοι για τον σκοπό της εξασφάλισης της νίκης της Ουκρανίας.

  • Καθώς οι Ρώσοι θα ακούνε την ομιλία του Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης, το ίδιο θα κάνουν και οι παγκόσμιοι ηγέτες και παρατηρητές, που ανυπομονούν να μάθουν πού μπορεί να οδηγήσει τον πόλεμό του ο Πούτιν στη συνέχεια. Υπάρχουν πολλές εικασίες, αλλά όπως πάντα με τον Ρώσο πρόεδρο, κανείς δεν ξέρει πραγματικά, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του CNN.

Πριν από λίγα 24ωρα το Reuters υποστήριξε μάλιστα ότι «ο Πούτιν στις 9 Μαΐου θα προειδοποιήσει τη Δύση για τη συντέλεια του κόσμου», την ώρα που παγκόσμια αίσθηση είχε προκαλέσει η μετάδοση από τη ρωσική τηλεόραση προσομοίωσης πυρηνικής επίθεσης σε Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις εν λόγω πρωτεύουσες μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.

Τα πάντα είναι έτοιμα για τη σημερινή παρέλαση στο πλαίσιο των εορτασμών για την 77η επέτειο της Ημέρας της Νίκης, που θα λάβουν χώρα στη Μόσχα και θα αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Πούτιν να κάνει επίδειξη ισχύος στη Δύση.

Μάλιστα, αναμένεται να συμμετάσχουν όπλα, που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους, όπως το διηπειρωτικό βαλλιστικό σύστημα Iars RS-24 και το σύστημα Iskander, πιο μικρής εμβέλειας, ενώ στις πρόβες συμμετείχε και θερμοπυρηνικός βαλλιστικός πύραυλος RS-24 Yars που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να μεταφέρει έως και 10 κεφαλές.

Τρία είναι τα σενάρια για το τι θα μπορούσε να ανακοινώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη σημερινή επέτειο.

  • Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, το οποίο υποστήριζαν σθεναρά αξιωματούχοι της Δύσης και της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα μπορούσε να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου. Εξηγούν, μάλιστα, τη θεωρία αυτή λέγοντας πως μια τέτοια κίνηση θα επιτρέψει την πλήρη κινητοποίηση των εφεδρικών δυνάμεων της Ρωσίας, την ώρα που οι προσπάθειες εισβολής συνεχίζουν να παραπαίουν.
  • Στο δεύτερο σενάριο, η Μόσχα ενδεχομένως να εξετάζει και άλλους τρόπους, για να συνεχίσει και να κλιμακώσει την επίθεσή της. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται η προσάρτηση των εδαφών του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, η μεγάλη ώθηση δυνάμεων για την κατάληψη της Οδησσού στο νότο ή η δήλωση περί πλήρους ελέγχου της Μαριούπολης.
  • Το τρίτο -και τελευταίο- σενάριο προέκυψε από τον Πάπα Φραγκίσκο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας αποκάλυψε πως ο Πούτιν σχεδιάζει να τερματίσει τον πόλεμο στις 9 Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες που του εκμυστηρεύθηκε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πρώτη πιθανότητα, παρά τη σχετική διάψευση του Κρεμλίνου, Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να ανακοινώσει γενική κινητοποίηση ή επίσημη κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία κινητοποιώντας προσωπικό και πόρους από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, που δεν είχαν μέχρι τώρα χρησιμοποιηθεί.

  • «Η Ρωσία έχει ήδη προχωρήσει σε κεκαλυμμένη κινητοποίηση και ετοιμάζεται να την ανακοινώσει ανοικτά στο εγγύς μέλλον κι είμαι περίεργος πώς θα το εξηγήσουν στο λαό τους», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Κιρίλο Μπουντάνοφ.

Με την άποψή του συμφωνεί και ο Αντρέϊ Κολέσνικοφ, συνεργάτης του Carnegie Endowment for International Peace, σημειώνοντας στο CNN ότι αν και το αρχικό σχέδιο του Πούτιν ήταν κηρύξει τη νίκη και το τέλος της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, «είναι προφανές ότι ο πόλεμος τραβά σε μάκρος και το σχέδιο του Πούτιν δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει, αν και είναι υποχρεωμένος να κάνει μια συμβολική ή πρακτική χειρονομία. Όλοι εδώ φοβούνται ότι θα ανακοινώσει μερική ή γενική κινητοποίηση, αν και μια τέτοια κίνηση ίσως αποδειχθεί ελάχιστη δημοφιλής, καθώς οι Ρώσοι έχουν γίνει μεν μιλιταριστές, αλλά είναι οκνηροί μιλιταριστές, στρατιώτες του καναπέ».

Μία δεύτερη πιθανότητα είναι ότι φοβούμενος μια ήττα ο Πούτιν ίσως επισείσει εξάλλου την πυρηνική απειλή έστω και έμμεσα – καθώς θα παρελαύνουν μπροστά του στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας βαρέα όπλα, μεταξύ άλλων και διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι.

  • Δεν αποκλείεται, βέβαια, από την άλλη ο Πούτιν να επιδιώξει μια αποκλιμάκωση του πολέμου βλέποντας περιορισμένα τα περιθώρια μιας μεγάλης νίκης, όπως την φανταζόταν.

Ίσως, λοιπόν, ενώπιον των δυνάμεών του, της ρωσικής και της παγκόσμιας κοινής γνώμης να ανακοινώσει ότι η Ρωσία πέτυχε τους μεγαλύτερους στόχους της στην Ουκρανία με την καταστροφή μεγάλων στρατιωτικών στόχο και την κατάληψη αρκετών πόλεων, όπως η Μαριούπολη και η Χερσώνα.

Αλλά, όπως σημειώνουν δυτικά ΜΜΕ, θα δυσκολευτεί «να πουλήσει» μια τέτοια νίκη στους συμπατριώτες του καθώς οι Ουκρανοί ενδέχεται να επιχειρήσουν ανακατάληψη εδαφών προκαλώντας νέες απώλειες στις δυνάμεις εισβολής, έστω κι αν περάσουν στην άμυνα.

  • Πάντως, πιθανόν μια χρονοβόρα παράτασή του να είναι καλύτερη επιλογή από την έμμεση παραδοχή της αποτυχίας.

«Υποθέτω ότι θα χρησιμοποιήσει την 9η Μαϊου για να κηρύξει με κάποιο τρόπο τη νίκη. Πολλοί κοινωνιολόγοι λενε ότι οι Ρώσοι θέλουν να τελειώσει αυτό, αλλά με καλό τρόπο. Ωστόσο, θα ανέμενα [από τον Πούτιν] να εμφανίσει και κάποιες νέες προκλήσεις. Γίνονται πολλά και ο Πούτιν γνωρίζει τώρα τους οικονομικούς κινδύνους και τα προβλήματα που θα εμφανιστούν σύντομα, Άρα θα χρειαστεί να παρουσιάσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ρωσία», λέει ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής σύνταξης του Riddle Russia, Άντον Μπαρμπάσιν.

Ήδη κρατικά ΜΜΕ στη Ρωσία εξηγούν ότι η χώρα βρίσκεται μάλλον με το ΝΑΤΟ σε πόλεμο, παρά με την Ουκρανία για να δικαιολογήσουν κάποιες από τις πρόσφατες ήττες των ρωσικών δυνάμεων. Επίσης ο Πούτιν χρειάζεται να προσφέρει μια σαφέστερη ιδεολογική εξήγηση για την εισβολή, καθώς ο πόλεμος αρχίζει να επηρεάζει ολοένα και περισσότερο την καθημερινότητα των Ρώσων πολιτών, πολλοί εκ των οποίων ίσως να μη γνωρίζουν ξεκάθαρα γιατί η χώρα τους ξεκίνησε τον πόλεμο. «Όσο το σκέφτομαι, τόσο με εντυπωσιάζει ότι ο πόλεμος αυτός έδειξε ότι η Ρωσία δεν έχει συγκεκριμένη ιδεολογία. Προσπαθούν να βρουν κάτι νέο, αλλά τίποτε δεν βγάζει νόημα. Οι Ρώσοι δεν καταλαβαίνουν τι στο καλό κάνει εκεί η Ρωσία».

Παναγιώτης Δρίβας