”Μεσημέρι κατά του Πούτιν”: Ουρές στα εκλογικά κέντρα Ρωσίας και εξωτερικού στη μνήμη του Ναβάλνι

 ”Μεσημέρι κατά του Πούτιν”: Ουρές στα εκλογικά κέντρα Ρωσίας και εξωτερικού στη μνήμη του Ναβάλνι

Με την αντίστροφη μέτρηση για να κλείσουν οι κάλπες να έχει ξεκινήσει, σήμερα Κυριακή, τρίτη και τελευταία ημέρα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία η συμμετοχή έχει φθάσει το 67,54%, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2018 αρκετές ώρες πριν από τη λήξη της ψηφοφορίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι εκλογές διεξάγονται σε 11 διαφορετικές ζώνες ώρας στη μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη, ενώ αναμένεται θριαμβευτική επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν. Το 2018 η συμμετοχή έφθασε το 67,5%.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή που έχει σημειωθεί ποτέ σε προεδρικές εκλογές στη Ρωσία στη σύγχρονη εποχή ήταν τον Ιούνιο του 1991, όταν έφθασε το 74,7%.

Η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, έλαβε μέρος σε διαμαρτυρία σήμερα το μεσημέρι εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βερολίνο. Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι Κίρα Γιαρμίς ανήρτησε στο X εικόνες που δείχνουν τη Ναβάλναγια να στέκεται στη σειρά στο Βερολίνο όπου Ρώσοι στέκονται στην ουρά για να ψηφίσουν. 

Σύμφωνα με ακτιβιστές, κάποιοι χειροκρότησαν φωνάζοντας εν χορώ το όνομά της. 

”Μεσημέρι κατά του Πούτιν”

Η ομάδα συνεργατών του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ανέφερε σήμερα, τρίτη και τελευταία ημέρα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, σειρά διαμαρτυριών κατά της αναμενόμενης επανεκλογής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στη ρωσική άπω Ανατολή, στο Βλαδιβοστόκ, το Νοβοσιμπίρσκ, το Ομσκ, το Ιρκούτσκ και άλλες πόλεις της Σιβηρίας, αλλά και του εξωτερικού, πολίτες συμμετείχαν στην εκστρατεία «Μεσημέρι κατά του Πούτιν», όπως έδειξαν οι συνεργάτες του Ναβάλνι μέσω live stream στο YouTube. Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν επίσης σχηματίσει ουρά σε εκλογικό τμήμα στο Γεκατερίνμπουργκ στα Ουράλια.

Άλλοι αντίπαλοι του Πούτιν, όπως ο εξόριστος Ρώσος επιχειρηματίας Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, επίσης κάλεσε τους πολίτες να μην φοβούνται και να συμμετάσχουν στην εκστρατεία αυτή.

Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες πριν τον θάνατό του, ο Ναβάλνι είχε καλέσει σε συντονισμένη κινητοποίηση των Ρώσων, στις 12 το μεσημέρι έξω από τα εκλογικά τμήματα.

«Μου αρέσει η ιδέα οι ψηφοφόροι κατά του Πούτιν να εμφανιστούν ταυτόχρονα στα εκλογικά κέντρα στις 12 το μεσημέρι. Μεσημέρι κατά του Πούτιν», έγραφε ο Ναβάλνι, δίνοντας το στίγμα για το «At noon against Putin», μια κινητοποίηση μαζική, ταυτόχρονη σε όλη τη χώρα και σχετικά ανώδυνη και ασφαλής. 

Η Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, που έχει υποσχεθεί παρά την εξορία της να συνεχίσει τον αγώνα του εκλιπόντος συζύγου της, είχε καλέσει τους Ρώσους να συμμετάσχουν στο «Μεσημέρι κατά του Πούτιν», αλλά και να διαμαρτυρηθούν πηγαίνοντας να ψηφίσουν οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο εκτός του Ρώσου προέδρου.

Σχετικά Άρθρα