• 15 Ιουνίου, 2021

Έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για το lockdown

 Έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για το lockdown

Οι λοιμωξιολόγοι με θέμα την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Τετάρτη. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι προτάσεις αφορούν στην υποχρεωτικότητα των self test, τη χρήση μάσκας, την μεγαλύτερη ελευθερία στην εστίαση ή και τα ταξίδια.

Στόχος της ανακοίνωσης προνομίων πέραν της επιβράβευσης όσων ακολούθησαν τις οδηγίες των ειδικών θα είναι και η παροχή κινήτρων για όλους όσοι ακόμα δεν έχουν κάνει εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η συζήτηση σε κάθε περίπτωση ανοίγει από τη στιγμή κατά την οποία είναι θέμα ημερών να ανοίξουν οι πλατφόρμες για εμβολιασμό και της ηλικιακής ομάδας 18-29 ετών, γεγονός που θα σημαίνει ότι όλοι οι ενήλικες θα έχουν πλέον πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια και άρα δεν τίθεται θέμα διακρίσεων.

Το πρώτο «προνόμιο» που αναμένεται να ενεργοποιηθεί αναμένεται να είναι αυτό της υποχρέωσης διεξαγωγής self test από όσους έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις – ή τη μια αν πρόκειται για το εμβόλιο της Johnson & Johnson – για να πάνε στον χώρο εργασίας τους ή να ταξιδέψουν.

Μια άλλη πρόταση αφορά τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από τους πλήρως εμβολιασμένους αν και το συγκεκριμένο προνόμιο ακόμα προβληματίζει τους ειδικούς οι περισσότεροι εκ των οποίων λένε ότι η μάσκα είναι το τελευταίο μέτρο που θα μας εγκαταλείψει στην μάχη κατά του κορονοϊού.

Πιο εφικτό μοιάζει το προνόμιο για είσοδο των πλήρως εμβολιασμένων σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης ή άλλων δραστηριοτήτων όπως μουσεία, κέντρα διασκέδασης, θέατρα ή σινεμά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το κίνητρο για την υποχρεωτικότητα των self test και την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο ενώ για τη μάσκα η πρόταση είναι να υπάρξει η αλλαγή τον Σεπτέμβριο.