Διόρθωση μετά τη θύελλα – Ποιες διαπεριφερειακές μετακινήσεις επιτράπηκαν

 Διόρθωση μετά τη θύελλα – Ποιες διαπεριφερειακές μετακινήσεις επιτράπηκαν

Με την υπουργική απόφαση της Παρασκευής επιτρέπονταν διαπεριφερειακές μετακινήσεις μόνο προς δημόσια δομή υγείας. Τελικά μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν και τα αιτήματα γιατρών (καρδιολόγοι, ΠΙΣ, Ογκολόγοι) , υπήρξε μια τροποποίηση στο ΦΕΚ και προστέθηκε και η δυνατότητα για υπερτοπική μετακίνηση, με έγγραφο από ιδιωτικά νοσοκομεία, αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

Τι αναφέρει το ΦΕΚ:

1. Στην περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.26044/22.4.2021 (Β’ 1678) κοινής υπουργικής απόφασης προστίθεται η δυνατότητα μετακίνησης προς ιδιωτική κλινική, αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης και η περ. β) διαμορφώνεται ως εξής:

«β) Για λόγους υγείας, στην περίπτωση μετακίνησης βα) προς δημόσια δομή υγείας, ββ) αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης, προς ιδιωτική κλινική. Για την πιστοποίηση των λόγων υγείας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων όπου αυτό δεν μπορεί να προσκομισθεί λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της μετακίνησης.». 2. Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.

Οι διευκρινίσεις Σκέρτσου

Στο θέμα της αλλαγής που έγινε για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Συντονισμού και Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι η υπερτοπική μετακίνηση επιτρέπεται όταν αφορά ιδιωτική δομή υγείας, όπως κλινική και νοσοκομείο και όχι ιδιώτη γιατρό.

Ιδιώτες καρδιολόγοι: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

«Μείζονα προβλήματα στη δημόσια υγεία, δημιουργεί η απόφαση απαγόρευσης μετακινήσεων ασθενών έως 10 Μαΐου, προς οποιαδήποτε ιδιωτική δομή, κλινική ή ιατρείο και επιτρέπονται μόνο προς δημόσιες δομές και με σχετική γνωμάτευση από αυτές», ανέφερε από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι λόγοι για τους οποίους επιτρέπονται και απαγορεύονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδας.

Σύμφωνα με την απόφαση, τόνισαν «συμπεραίνεται ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού σώματος, θεωρούνται εκ προοιμίου αναξιόπιστοι και πιθανόν εκδίδουν μη αληθείς γνωματεύσεις. Φυσικά τα περί νομοθετημένης ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής παραβλέπονται».

Και συμπληρώνουν: «Οι Καρδιολόγοι επισημαίνουμε τον κίνδυνο της επί 15ημερο μη πραγματοποίησης εξετάσεων και επεμβάσεων σε καρδιοπαθείς και ζητούν την άμεση αλλαγή της ΚΥΑ για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, αλλά και την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών επιτρέποντας τις μετακινήσεις και προς όλες τις ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας με αιτιολογημένη γνωμάτευση ελευθεροεπαγγελματία ιατρού, ο οποίος ασφαλώς και θα φέρει και την ευθύνη».

Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας ζητά να αλλάξει άμεσα η σχετική υπουργική απόφαση ώστε να μην προκληθούν σοβαρά προβλήματα στους καρκινοπαθείς.

Η επιστημονική εταιρεία με μια οργισμένη της ανακοίνωση επισημαίνει ότι:

  • «Είναι ξεκάθαρο ότι τα εμπόδια που δημιουργεί η συγκεκριμένη απόφαση είναι τέτοια που θα διαταράξουν την ομαλή θεραπευτική, διαγνωστική και οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση ενός μεγάλου μέρους συμπολιτών μας, ογκολογικών ασθενών που τυγχάνει να αντιμετωπίζονται στον ιδιωτικό χώρο (σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα ή ιατρεία).

Και όλοι αυτοί δεν καλύπτονται πίσω από την ασπίδα της έκτακτης ανάγκης, λες και οι χημειοθεραπείες ή άλλες συστηματικές θεραπείες ή η τοξικότητα τους ή οι συνέπειες του καρκίνου γνωρίζουν χρονικά και τοπικά σύνορα».

Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, κάνει λόγο για αντισυνταγματική ρύθμιση, αναφέροντας:

  • «Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ιατρών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα είναι κοινά (ή αντίστοιχα). Οποιαδήποτε διαφοροποίησή τους είναι εκ των προτέρων αντισυνταγματική και δεν μπορεί να αποτελεί θεσμοθετημένη απόφαση οποιασδήποτε επιτροπής ή κυβέρνησης.

Η ισοτιμία νοσοκομειακών γιατρών και ελεύθερων επαγγελματιών είναι νομικά κατοχυρωμένη. Η ιατρική υπογραφή είναι νομικά κατοχυρωμένα ισότιμη. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο νομικό. Είναι και ηθικό». Γι αυτό και ζητά να αρθεί άμεσα το μέτρο της απαγόρευσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι καρδιολόγοι (Ένωση Ελευθεροεπαγγελματικών Καρδιολόγων Ελλάδος) που υπογραμμίζει με νόημα:

  • «Οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί δεν είναι παιδιά κατώτερου Θεού. Ζητούμε άμεσα αλλαγή της ΚΥΑ για τις μετακινήσεις ασθενών την περίοδο του Πάσχα για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Ο κλάδος αναφέρει ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί μείζονα προβλήματα στην δημόσια υγεία, αφού για 15 ημέρες -όσο θα ισχύει δηλαδή η απαγόρευση- δεν θα πραγματοποιούνται εξετάσεις και επεμβάσεις σε ασθενείς.

Σχετικά Άρθρα