Κανόνες υπό αίρεση για διακοπές, μετακινήσεις, διασκέδαση – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε και γιατί δεν επιβλήθηκε rapid ή PCR για αυτούς που επιστρέφουν

 Κανόνες υπό αίρεση για διακοπές, μετακινήσεις, διασκέδαση – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε και γιατί δεν επιβλήθηκε rapid ή PCR για αυτούς που επιστρέφουν

Το πλέγμα των κανόνων, για πολλούς περίπλοκοι, μετά την νέα έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας καλούνται να λύσουν οι πολίτες, την ώρα που είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν τα πράγματα σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης. Εκεί που εντοπίζεται περισσότερο το πρόβλημα είναι στις διακοπές και τη διασκέδαση, δύο πράγματα που μας έχουν λείψει μετά την πολύμηνη καραντίνα. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να αναλύσουμε τι πρέπει να κάνει ένας πολίτης που θέλει να πάει διακοπές, να διασκεδάσει ή να πάει στο γήπεδο.

Τα ταξίδια στα νησιά με πλοίο και αεροπλάνο απαιτούν συγκεκριμένα έγγραφα και σίγουρα μάσκες. Ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test για τις χερσαίες μετακινήσεις απηύθυνε ο Νίκος Χαρδαλιάς όμως ότι δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο.

Τα μέτρα που ισχύουν για τους ενήλικες για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης
  • αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
  • αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
  • Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.
  • Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.
Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

Γιατί δεν επιβλήθηκε rapid test γι’ αυτούς που επιστρέφουν

Ενδιαφέρον προκαλεί ο λόγος για τον οποίον η κυβέρνηση απέρριψε το μέτρο, του υποχρεωτικού rapid test ή PCR για αυτούς που επιστρέφουν και είναι ανεμβολίαστοι. Ήδη είναι υποχρεωτικά τα rapid ή PCR τεστ για το ταξίδι προς τα νησιά, αποτέλεσμα αυτού να δημιουργηθούν τις τελευταίες ημέρες ουρές στα σημεία που υπάρχουν ομάδες του ΕΟΔΥ που κάνουν rapid τεστ. Kαθώς οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν 20 ευρώ για να κάνουν ένα τεστ.

Αυτές τις εικόνες τις έχουν δει στην κυβέρνηση και γι’ αυτό απέρριψαν την πρόταση, καθώς αδυνατεί να εξοπλίσει τα απομακρυσμένα νησιά με συνεργεία και προσωπικό του ΕΟΔΥ. Που να βρει άλλωστε προσωπικό όταν δεν έχει ενισχύσει το ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, όταν τα νοσοκομεία τα οποία παραμένουν υποστελεχωμένα, είναι έτοιμα να καταρρεύσουν σε ένα νέο κύμα πανδημίας;

Εδώ και μία εβδομάδα που έχουμε ήδη μπει στην καρδιά του καλοκαιριού και πολλοί ξεκίνησαν να εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα για να κάνουν τις διακοπές τους, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα μοριακά και τα rapid test, τα οποία είναι απαραίτητα για την μετακίνηση με πλοίο ή αεροπλάνο. Καθότι αρνητική βεβαίωση ελέγχου δεν είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν μόνο οι ανεμβολίαστοι αλλά και όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή δεν έχει περάσει το διάστημα των 15 ημερών από την β΄δόση, η ζήτηση είναι μεγάλη.

Πώς θα εξυπηρετηθεί λοιπόν αυτός ο αριθμός τουριστών που θα χρειαστεί rapid test για την επιστροφή του από νησιά όπως η Ικαρία, η Λέρος, η Αστυπάλαια; Πόσο μάλλον σε άλλα νησιά τα οποία κάνουν έκκληση ακόμα και για έναν μόνιμο γιατρό στο Κέντρο Υγείας.

Χερσαίες μετακινήσεις

Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο αλλά υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self test.

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

  • όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα
  • όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η διεξαγωγή rapid test κατά την επιστροφή των πολιτών από τις καλοκαιρινές διακοπές στα ελληνικά νησιά, είναι «ανοιχτό» αλλά δεν υπάρχει κάποια ανακοινώσιμη απόφαση.

Είσοδος στα γήπεδα

Μόνο με εμβολιασμένους θεατές και με υποχρεωτική χρήση μάσκας θα μπαίνουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα, ενώ η χωρητικότητα θα είναι έως 80%. Προβλέπεται επίσης ότι οι εργαζόμενοι στους αθλητικούς χώρους που δεν θα είναι εμβολιασμένοι, πρέπει να έχουν υποβληθεί σε υποχρεωτικό PCR (48 ωρών) ή rapid test (24 ωρών) πριν από την έναρξη του κάθε αγώνα.

Σε ανακοίνωση του υφυπουργείου Αθλητισμού αναφέρεται:

Η «Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού

» ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες», ως προς το θέμα της επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα, που είχε θέσει το υφυπουργείο Αθλητισμού και επεξεργάζονταν το τελευταίο χρονικό διάστημα και αποφάσισε ότι:

Η πληρότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων, αναλόγως αν διαθέτουν ή όχι ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων, θα φτάσει έως και το 80%:

  • μόνο με εμβολιασμένους θεατές (εννοούνται και οι νοσήσαντες με ανάλογο πιστοποιητικό),
  • με υποχρεωτική χρήση μάσκας,
  • ποσοστό ανήλικων που δεν μπορούν να εμβολιασθούν

Στα ανοικτά γήπεδα με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων θα εισέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι και έως 5% μη εμβολιασμένοι (ανήλικοι), καλύπτοντας το 80% της μέγιστης πληρότητας (25.000 ανώτατο όριο θεατών), ενώ η διασταύρωση θα γίνεται με εμβολιαστικό πιστοποιητικό στην έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Για το έως 5% των μη εμβολιασμένων (ανήλικοι) η διαστάυρωση θα γίνεται με πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid).

Στα ανοικτά γήπεδα χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων θα εισέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι και έως 5% μη εμβολιασμένοι (ανήλικοι), καλύπτοντας το 60% της μέγιστης πληρότητας (10.000 ανώτατο όριο θεατών), ενώ η διασταύρωση θα γίνεται κατά τον έλεγχο στην είσοδο. Για το έως 5% των μη εμβολιασμένων (ανήλικοι) θα ζητείται πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid).

Στα κλειστά γήπεδα με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων θα εισέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι και έως 5% μη εμβολιασμένοι (ανήλικοι), καλύπτοντας το 80% της μέγιστης πληρότητας (8.000 ανώτατο όριο θεατών), ενώ η διασταύρωση θα γίνεται με εμβολιαστικό πιστοποιητικό στην έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Για το έως 5% των μη εμβολιασμένων (ανήλικοι) θα ζητείται πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid).

Τέλος, στα κλειστά γήπεδα χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων θα εισέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι και έως 5% μη εμβολιασμένοι (ανήλικοι), καλύπτοντας το 60% της μέγιστης πληρότητας (3.000 ανώτατο όριο θεατών), ενώ θα υπάρχει έλεγχος κατά την είσοδο. Το έως 5% των μη εμβολιασμένων (ανήλικοι) θα πρέπει να έχει στη διάθεση του πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid).

Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση προς τις ΠΑΕ, τα αθλητικά σωματεία και τα ΜΜΕ να απασχολούν στους αθλητικούς χώρους εμβολιασμένους επαγγελματίες. Οι εργαζόμενοι στους αθλητικούς χώρους που δεν θα είναι εμβολιασμένοι, πρέπει να έχουν υποβληθεί σε υποχρεωτικό PCR (48 ωρών) ή rapid test (24 ωρών) πριν από την έναρξη του εκάστοτε αγώνα.

Τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για το πότε θα αρχίσει η ισχύς των μέτρων.

Διασκέδαση

Μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων σε περιοχές όπως τα Νότια Προάστια που μετατοπίστηκε στο «πορτοκαλί» του χάρτη επιδημιολογικής επιτήρησης και η Ίος που ο κορονοϊός «χτύπησε» νεαρές ηλικίες, αποφασίστηκε και ισχύει από την Πέμπτη 8 Ιουλίου η παρουσία αποκλειστικά και μόνο καθήμενων πελατών σε καταστήματα διασκέδασης.

Ακόμη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία με τους αμιγής και τους μεικτούς χώρους, δηλαδή ποια καταστήματα θα δέχονται σε κλειστούς χώρους μόνο μη εμβολιασμένους αν και η πλειονότητα των επιχειρηματιών προσανατολίζονται σύμφωνα με τα στοιχεία σε μεικτούς χώρους.

Σχετικά Άρθρα