Ξαφνικά στο τραπέζι οι μετακινήσεις – Η “Όμικρον” απαρέγκλιτα θα φθάσει παντού

 Ξαφνικά στο τραπέζι οι μετακινήσεις – Η “Όμικρον” απαρέγκλιτα θα φθάσει παντού

Με τίτλο: «6 νέα μέτρα για να αποφύγουμε το lockdown!» κυκλοφορεί, η Realnews. Πρόκειται για νέα μέτρα που πλήττουν τους ανεμβολίαστους, αλλά και τους εμβολιασμένους.

Η εφημερίδα αποκαλύπτει τι προβλέπει το σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας στην περίπτωση που επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες. Μεταξύ των μέτρων είναι τα rapid test κάθε μέρα για τους ανεμβολίαστους για όλες της δραστηριότητες. Δηλαδή ακόμη και για σούπερ μάρκετ θα πρέπει να έχουν rapid test, ενώ ξαφνικά, η μετακίνηση εκτός νομού μπαίνει στη λίστα με τις απαγορεύσεις. Ταυτόχρονα τα νέα μέτρα στην εστίαση υπάρχουν ως σενάριο ακόμη και με ολοκληρωτικό αποκλεισμό των ανεμβολίαστων. Βέβαια τίποτα από όλα αυτά δείναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθεί, όπως και αν θα ενεργοποιηθούν όλα αυτά τα νέα μέτρα μαζί.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας σημειώνεται ότι:

-Στο τραπέζι βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η καθημερινή διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους, η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και περιορισμοί σε μετακινήσεις από νομό σε νομό.

-Να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης νωρίτερα εισηγούνται, κορυφαίοι επιστήμονες.

-Αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, έτσι ώστε να περιοριστεί η κινητικότητα των πολιτών, προτείνουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε γενικό lockdown και να αλλάξει το πλάνο της για έξοδο από την πανδημία.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα ενόψει των Χριστουγέννων. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ αυτά είναι:

  • Αύξηση των rapid test για τους ανεμβολίαστους από 2 σε 3 την εβδομάδα και απαίτηση η σχετική βεβαίωση όπου απαιτείται να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου.
  • Επαναφορά της χρήσης μάσκας για όλους και στους εξωτερικούς χώρους.
  • Ως ύστατο μέτρο εξετάζεται και ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test.
  • νέα μέτρα ξανά στο τραπέζι με μετακίνηση εκτός νομού, ωράριο στην εστίαση, μάσκα παντού για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους

H ανησυχία εντείνεται στην Ευρώπη για τη νέα μετάλλαξη την ώρα που ο κόσμος συνεχίζει τον αποκλεισμό των νότιων χωρών της Αφρικής.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώνεται για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον. «Ταυτόχρονα, υψηλόβαθμοι υγειονομικοί αξιωματούχοι και η ομάδα αντιμετώπισης της Covid παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις για την Όμικρον και είναι σε τακτική επαφή με αξιωματούχους υγείας σε όλον τον κόσμο», προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

  • Μέχρι στιγμής, η Όμικρον δεν έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, είπε στο NBC ότι «δεν θα εκπλαγεί» εάν συμβεί αυτό. «Όταν έχουμε έναν ιό που δείχνει αυτό το επίπεδο μεταδοτικότητας και έχουμε ήδη κρούσματα σχετιζόμενα με ταξίδι, όπως στο Ισραήλ και το Βέλγιο και σε άλλες περιοχές, όταν έχουμε έναν τέτοιο ιό, είναι σχεδόν απαρέγκλιτο ότι θα πάει ουσιαστικά παντού», είπε ο Δρ Φάουτσι.

Ταξιδιωτική οδηγία για οκτώ αφρικανικές χώρες εξέδωσαν στο μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), αφού ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει νωρίτερα νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον».

Τα CDC αναθεώρησαν τις ταξιδιωτικές συστάσεις τους στο επίπεδο 4, δηλαδή του «πολύ υψηλού» κινδύνου, για τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, το Λεσότο, την Εσουατίνι και την Μποτσουάνα. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προτρέποντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την περιοχή αυτή της νότιας Αφρικής.

Σχετικά Άρθρα