“Υπόθεση email”: Υπάρχει “insider” στο υπουργείο Εσωτερικών;- Αποφασίζει ο Μητσοτάκης για την Ασημακοπούλου

 “Υπόθεση email”: Υπάρχει “insider” στο υπουργείο Εσωτερικών;- Αποφασίζει ο Μητσοτάκης για την Ασημακοπούλου

Μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την αποστολή email σε ψηφοφόρους του εξωτερικού από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, το κλίμα βαραίνει ακόμη περισσότερο, τόσο για την ίδια την ευρωβουλευτή όσο και για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία.

Επί της ουσίας προκύπτουν ερωτήματα:

-Η κ. Ασημακοπούλου δηλώνει -μετά από τις πρώτες αντιφατικές απαντήσεις που προκάλεσαν σύγχυση- ότι παρέλαβε κατάλογο ομογενών ψηφοφόρων στις εθνικές εκλογές του 2019, όπως δικαιούται κάθε υποψήφιος. Όμως, οι λίστες που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών σε όποιον υποψήφιο το αιτηθεί δεν περιλαμβάνουν email. Επ΄ αυτού ήταν σαφής και κατηγορηματικός ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Θανάσης Μπαλέρμπας όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους. Ως εκ τούτου είναι τουλάχιστον περίεργο να μπορεί η ευρωβουλευτής να αντιστοιχίσει σε κάθε όνομα της μακράς (χιλιάδες) λίστας την διεύθυνση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου.

-Μέχρις ώρας η κ. Ασημακοπούλου προσπαθεί να εξηγήσει πως βρήκε τον κατάλογο με τα ονόματα, αποφεύγει, όμως, να εξηγήσει πως βρήκε τα email. Επισημαίνει, δε, πως δεν παραβίασε προσωπικά δεδομένα καθώς τηρεί την διαδικασία, ζητά δηλαδή από τους παραλήπτες να εγγραφούν ώστε να δώσουν συναίνεση για την αποστολή περαιτέρω ενημερωτικών μηνυμάτων. Το θέμα, ωστόσο, αφορά το πως βρήκε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

-Εκατοντάδες παραλήπτες των μυνημάτων της ευρωβουλευτού δηλώνουν πως ουδεμία σχέση είχαν μαζί της κατά το παρελθόν, καμία επικοινωνία δεν είχαν με το γραφείο της, δεν είναι ψηφοφόροι της Ν.Δ, πολλοί δε δεν έχουν έως τώρα υποβάλλει αίτημα στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο. Από την άλλη σε άλλες περιπτώσεις παραληπτών φαίνεται πως τα μυνήματα της κ. Ασημακοπούλου έφτασαν λίγα λεπτά μετά την αποστολή ενημερωτικών μυνημάτων από την επίσημη πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου. Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε ποινική έρευνα για το “email- gate”. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ότι ξεκινά διερεύνηση του θέματος.

Ενώ απόδημοι ψηφοφόροι έχουν προαναγγείλει ότι θα προσφύγουν στις αρχές των κρατών μελών της ΕΕ όπου διαμένουν και ταυτόχρονα το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει ερώτηση στην Κομισιόν. Επομένως ο απόηχος φτάνει μέχρι τις Βρυξέλλες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν είναι τυχαίο ότι τοποθετήθηκε χθες η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, η οποία διαβεβαίωσε ότι δεν δόθηκαν κεντρικά λίστες με προσωπικά δεδομένα ψηφοφόρων του Εξωτερικού. Ταυτόχρονα όμως άφησε αιχμές για την κ.Ασημακοπούλου και παραδέχθηκε εμμέσως την ύπαρξη διαρροής, προαναγγέλοντας εσωτερικό έλεγχο στο υπουργείο Εσωτερικών.

Εκείνο, δηλαδή, που θα ερευνηθεί μεταξύ άλλων είναι εάν υπάρχει “insider” στο υπουργείο. Κάποιο πρόσωπο, δηλαδή, που μπορεί να έχει πρόσβαση σε διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκλογέων, οι οποίες δεν αναγράφονται στους καταλόγους που δίνονται σε υποψήφιους βουλευτές ή ευρωβουλευτές (κατόπιν αιτήματός τους), αλλά θα μπορούσαν να είχαν δοθεί στην κ. Ασημακοπούλου για να ευνοηθεί έναντι συνυποψηφίων της. Κι όλα αυτά, προφανώς εν αγνοία της πολιτικής ηγεσίας. Αυτό θα ερευνηθεί…

Σε μία τέτοια πιθανότητα ουδείς μπορεί να γνωρίζει εάν τα προσωπικά αυτά δεδομένα εκλογέων έχουν καταλήξει και σε ιδιωτικές εταιρείες εξ αυτών που επιδιώκουν να αποκτούν στοιχεία και διευθύνσεις πολιτών.

Η κυβέρνηση αποσυνδέει “email gate” και επιστολική ψήφο

Η κ.Κεραμέως τόνισε πάντως ότι ο εσωτερικός έλεγχος αφορά στην ασφάλεια των δεδομένων, για τους εκλογικούς καταλόγους του 2023. Η κυβέρνηση εξάλλου αποσυνδέει την συγκεκριμένη υπόθεση από την επιστολική ψήφο, την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης εγείρουν ζήτημα αδιάβλητου των ευρωεκλογών.

Μετά την ανακοίνωση της έρευνας της εισαγγελίας (η οποία πάντως δεν κατονομάζει την κ.Ασημακοπούλου, αλλά αναφέρεται σε ενδεχόμενη διαρροή email από κρατικές υπηρεσίες σε πολιτικά πρόσωπα), από την κυβέρνηση έλεγαν: “Δεν υπάρχει κάτι νεότερο να σχολιάσουμε. Έχουν υπάρξει σαφείς τοποθετήσεις και από την κ. Ασημακοπούλου και από το ΥΠΕΣ. Η υπόθεση ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές.”

Οι ίδιες πηγές έσπευδαν να τονίσουν ότι: “Βεβαίως ουδεμία σχέση έχει όλη αυτή συζήτηση με την επιστολική ψήφο, γεγονός που το γνωρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία οδηγούν τη συζήτηση εκεί για να καταφερθούν κατά μιας τόσο θετικής πρωτοβουλίας, την οποία δεν στήριξαν.”

Θολό τοπίο για το ευρωψηφοδέλτιο

Τίθεται σε κάθε περίπτωση πλέον το ερώτημα εάν η κ.Ασημακοπούλου θα είναι τελικά εκ νέου υποψήφια με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, όπως αναφέρει το news247.

Στο briefing της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είχε αποφύγει να απαντήσει ευθέως, παραπέμποντας στις αποφάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για το ευρωψηφοδέλτιο αναμένονται τον Απρίλιο, μήνα διεξαγωγής και του συνεδρίου της ΝΔ. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί ειδικότερα στις 5 με 7 Απριλίου στο Ζάππειο και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής είναι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται όμως σε δύσκολη θέση. Αφενός η κ.Ασημακοπούλου είναι ένα στέλεχος με απήχηση στη σκληρή και σαμαρική δεξιά. Και επομένως θα μπορούσε να ανακόψει διαρροές προς τα δεξιά και χαλαρή ψήφο λόγω του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, την ώρα μάλιστα που η Εκκλησία εντείνει τον “ιερό πόλεμο” με την κυβέρνηση, τους βουλευτές που ψήφισαν το νομοσχέδιο, ακόμη και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σχετικά Άρθρα