Υπόθεση Ασημακοπούλου: Έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων στη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

 Υπόθεση Ασημακοπούλου: Έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων στη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Κλιμάκιο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων επισκέφθηκε την Τετάρτη (20/03) τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το πολύ σοβαρό ζήτημα προσωπικών δεδομένων που προέκυψε από την μαζική αποστολή email της Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σε απόδημους Έλληνες. Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο για περίπου τέσσερις ώρες έκανε έρευνα στην εν λόγω Διεύθυνση η οποία έχει υπό την ευθύνη της και τις πλατφόρμες για την ψήφο των αποδήμων.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε ήδη ανακοινώσει ότι διεξάγει έρευνα για το περιστατικό, χωρίς όμως να δώσει κάποια άλλη λεπτομέρεια στη δημοσιότητα.

Με έγγραφό της στις 4 Μαρτίου η Αρχή ζήτησε να πληροφορηθεί εντός 10 ημερών σε ποιους αποδέκτες έχουν δοθεί αντίτυπα εκλογικών καταλόγων εξωτερικού το τελευταίο έτος, διευκρινίζοντας ποια στοιχεία περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους που έχουν χορηγηθεί, και παρέχοντας κάθε σχετικό στοιχείο τεκμηρίωσης.

Επίσης, εν συνεχεία ζήτησε να μάθει σε ποιον ανήκει το e-mail [email protected] και ποια είναι η λειτουργία του.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που καθορίζει τη λειτουργία του Υπουργείου Εσωτερικών “η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης λαμβάνει κάθε αναγκαίο τεχνικό και διοικητικό μέτρο για τη διασφάλιση των ψηφιακών δεδομένων που τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου από μη νόμιμες μεταβολές, αλλοιώσεις, μη νόμιμες χρήσεις και μη νόμιμα εξουσιοδοτημένες προσβάσεις σε αυτά”.

Από το κλιμάκιο της Αρχής ζητήθηκαν επί της ουσίας πληροφορίες, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το γεγονός να έγινε και επί τόπου τεχνικός έλεγχος.

Σχετικά Άρθρα