Αδιέξοδο στον ΣΥΡΙΖΑ: Προεδρικοί, ΠΑΣΟΚογενείς, Ομπρέλα ερίζουν για τον χρόνο εκλογής προέδρου και την πολιτική κατεύθυνση – Ο ρόλος ενός μεταβατικού γραμματέα

 Αδιέξοδο στον ΣΥΡΙΖΑ: Προεδρικοί, ΠΑΣΟΚογενείς, Ομπρέλα ερίζουν για τον χρόνο εκλογής προέδρου και την πολιτική κατεύθυνση – Ο ρόλος ενός μεταβατικού γραμματέα

Στο σημείο “βρασμού” φτάνει η θερμοκρασία στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ, στο δρόμο προς την εκλογή νέας ηγεσίας. Οι προεδρικοί αξιοποιούν τη δύναμή τους στην πολιτική γραμματεία και αναμένεται να πιέσουν μέχρι και για την αλλαγή γραμματέα. Η Ομπρέλα επιχειρεί να κερδίσει χώρο στο κόμμα στο κενό που άφησε πίσω του ο Αλέξης Τσίπρας ενώ οι fast track διαδικασίες εγκυμονούν κινδύνους για υπονόμευση της παρακαταθήκης για εκλογής Προέδρου και ΚΕ από τα μέλη του κόμματος.

Οι ομαδοποιήσεις έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν σχήμα στη μετά Τσίπρα εποχή.

Ο καθένας αναμετράται με το μέγεθός του και οι προεδρικοί μαζί με τους ΠΑΣΟΚογενείς εμφανίζονται ως εγγυητές της παρακαταθήκης του Αλέξη Τσίπρα επιμένοντας σε μια εκλογική διαδικασία που δεν θα χαθεί μέσα στο καλοκαίρι και θα εξελιχθεί σε πολιτικό γεγονός με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των μελών του κόμματος.

  • Την ίδια στιγμή η Ομπρέλα φιλοδοξεί να «πάρει πίσω το κόμμα» και για αυτό το λόγο πιέζει για ταχείες διαδικασίες, όσο οι προεδρικοί δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συγκεκριμένη υποψηφιότητα όπως φαίνεται.

Από την πλευρά των προεδρικών προτάσσεται η ανάγκη ανασύνταξης του κόμματος και της ΚΟ προκειμένου να καταφέρει στο νέο περιβάλλον και με το κενό που άφησε πίσω του ο Αλέξης Τσίπρας να καταφέρει οργανωτικά να ανταπεξέλθει στις απαιτητικές νέες συνθήκες.

Η Ρένα Δούρου που επέστρεψε από το Στρασβούργο αργά το βράδυ της Παρασκευή μιλώντας στο libre πήρε ξεκάθαρη θέση μετά και από τις πρώτες επαφές της με την Κίνηση Μελών του Νίκου Παππά και τη ΡΕΝΕ του Παναγιώτη Ρήγα που εκφράζει και τους ΠΑΣΟΚογενείς.

  • Χωρίς να τοποθετείται για τη δική της υποψηφιότητα μιλά για διαρκές συνέδριο από τον Ιούλιο και για την ανάγκη εκλογής ή ορισμού ενός νέου γραμματέα που θα μπορεί να σηκώσει το βάρος της οργανωτικής επάρκειας του κόμματος.

«Δεν μπορείς να πας σε τέτοιες διαδικασίες χωρίς ισχυρή οργανωτική δομή» την ώρα που και από την πλευρά των προεδρικών προτάσσουν την ανάγκη μια μεταβατικής προεδρίας στο κόμμα και στην ΚΟ.

Μάλιστα επιμένουν ότι πριν από όλα πρέπει να συγκληθεί η νέα κοινοβουλευτική ομάδα η οποία θα πρέπει σε εξαιρετικά αρνητικούς συσχετισμούς να σηκώσει το βάρος του αρνητικού συσχετισμού με ισχυρό πρόσωπο στη θέση του προέδρου και ισχυρό γραμματέα της ΚΟ.

  • Αυτή η διαδικασία ορισμού και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων  είναι και εκείνη που θα δείξει και το δρόμο στο κόμμα επιμένουν πολλοί.

Μάλιστα η Ρένα Δούρου σημείωνε στο libre ότι «το κόμμα χρειάζεται ισχυρό Γραμματέα» και στην λογική της μεταβατικής κατάστασης που προτείνει και εκείνη να κινηθεί το κόμμα μέχρι το Σεπτέμβριο «ας είναι πρόεδρος και ο γάιδαρος» που όμως όπως είπε θα ξέρει προς τα που πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το ρόλο του μεταβατικού γραμματέα του κόμματος και φαίνεται είναι και ο Διονύσης Τεμπονέρας με δεδομένο ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο συγκράτησης τυχόν φυγόκεντρων τάσεων μεταξύ του κομματικού πυρήνα και των προσώπων που ήρθαν στο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διεύρυνση επί Τσίπρα.

Σε μια τέτοια περίπτωση φαίνεται να απομακρύνεται η επιλογή Τεμπονέρα οριστικά για τη θέση ενός εκ των υποψηφίων καθώς δεν είναι κοινοβουλευτικός.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η παρέμβαση της γραμματέως του κόμματος  Ράνιας Σβίγκου η οποία με κείμενό της μίλησε και εκείνη για την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα υπο το πρίσμα της διαφύλαξης της ενότητας τους κόμματος. Ωστόσο η αναφορά της σε αποτίμηση των αιτίων της ήττας με συντεταγμένες διαδικασίες δείχνει προς την ανάγκη τήρηση των προβλέψεων του καταστατικού.

  • «Με δημοκρατικές διαδικασίες, με μια βαθιά συζήτηση. Για τα αίτια της εκλογικής ήττας, αλλά, κυρίως, για το μέλλον αυτού του τόπου. Με το βλέμμα στην κοινωνία, τις ανάγκες, τις ελπίδες, τα όνειρά της».

Το ψυχολογικό ορόσημο της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ στα μέσα Σεπτεμβρίου ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται σε πρώτη φάση να είναι και η μόνη συγκολλητική ουσία των τάσεων.

  • Η Ομπρέλα πιέζει με όσες δυνάμεις διαθέτει και αξιοποιώντας τη στάση και άλλων τάσεων όπως αυτές των Τζανακόπουλου και Ηλιόπουλου να κερδίσει έδαφος και να τελειώσει το ζήτημα της διαδοχής ακόμη και στην καρδιά του Καλοκαιριού.

Φαίνεται πως έχει κλειδώσει τις υποψηφιότητές της είτε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είτε με την Έφη Αχτσιόγλου η οποία ωστόσο φαίνεται να είναι και το πρόσωπο που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις αυτή την ώρα να ανακοινώσει τώρα την απόφασή της. Το παρών που δήλωσε με την προχθεσινή της ανάρτηση ήταν και μια κίνηση αποσυμπίεσης ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από τον ποιους θα επιλέξει η ίδια να τη στηρίξουν στην κούρσα διαδοχής.

  • Ο Παύλος Πολάκης όλα δείχνουν ότι δεν θα αφήσει τον ηγεμονισμό του στην άκρη αλλά πολλοί βλέπουν ισχυρή την πιθανότητα να είναι υποψήφιος με βασικό χαρακτηριστικό την ανάκαμψή του στο κόμμα μετά την παρ’ ολίγο διαγραφή του από τον Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα πρόσωπο με εμπειρία στο πολιτικό παίγνιο σημείωνε ότι αν τελικά επικρατήσει η άποψη για εκλογή από τη βάση μέσα στον Ιούλιο τότε κανείς όπως είπε να μην αποκλείσει να περάσει και στο δεύτερο γύρο δεδομένης της αποδοχής που απολαμβάνει σε συγκεκριμένα διόλου αμελητέα αριθμητικά ακροατήρια σε όλη την Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα