ΑΡΘΡΟ Χ. Καφαντάρη: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε κρίσιμο σταυροδρόμι

 ΑΡΘΡΟ Χ. Καφαντάρη: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Μπορεί τα αποτελέσματα των εκλογών να ήταν ένα ισχυρό σοκ για την Αριστερά,  και  γενικότερα για την ελληνική Κοινωνία, αλλά,  είναι ένας  βασικός λόγος  αναστοχασμού, επανεκτίμησης της κοινωνικής Πραγματικότητας  και ανασχεδιασμού πολιτικών, στρατηγικών, και ακόμη, παρότρυνσης για την υιοθεσία νέων οραμάτων και επιδιώξεων.

Της Χαράς Καφαντάρη, πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δ. Αθήνας

Η γενναία πράξη παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πέρα από το ήθος  ανθρώπου, που αποτυπώνει, δίνει  και πολλαπλά μηνύματα, σε πολλές κατευθύνσεις. Άλλωστε είναι,  η παραίτηση από την ηγεσία, ενός πολιτικού αρχηγού, που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην Ιστορία της Αριστεράς. Για παράδειγμα,  άφησε  τεράστιο Εθνικό αποτύπωμα στην νεότερη Ιστορία μας, με τον επιτυχή χειρισμό μεγάλων εθνικών θεμάτων (Μνημόνια, Πρέσπες, ελληνοτουρκικά κ.α.) που τάραξε το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας. Έτσι, συνέπεια αυτού του γεγονότος, η παραίτηση Τσίπρα αναδεικνύεται ως  πρώτο θέμα  συζήτησης στο εσωτερικό, τη στιγμή, που λογικά, έχοντας μια νέα κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα έπρεπε να κυριαρχεί η δική της πολιτική  ατζέντα. Βέβαια,  και ο διεθνής τύπος ασχολείται  έντονα με το εν λόγω ζήτημα, καθώς ο Α Τσίπρας είναι ένας παγκόσμιας εμβέλειας πολιτικός ηγέτης, ειδικότερα για την παγκόσμια Αριστερά.

Εύλογο είναι το ερώτημα: Θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ορθοποδήσει, μετά από αυτή την πολιτική ήττα; Θα αναστραφεί η φθίνουσα πορεία του; Μπορεί σήμερα να εξασφαλίσθηκε η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά αυτό δεν αρκεί.  Πρέπει,  ο ΣΥΡΙΖΑ να «ΞΑΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ»! Η πορεία ανόδου προς την κυβερνητική εξουσία πρέπει να ξεκινήσει ξανά, με το κόμμα  «αλλαγμένο», έχοντας απαλλαγεί  από τις παθογένειες ετών. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας και  άρνησης  όπως,  πολλοί πιθανόν να ήθελαν, αλλά κόμμα εξουσίας και ανάληψης ευθυνών.

Πως θα γίνει όμως αυτό; Είναι θέμα προσώπων ή  Πολιτικών θέσεων; Οργανωτικής δομής και λειτουργίας ή Δυνάμεων αδράνειας στο εσωτερικό του, που τον καθηλώνουν στα ίδια, με ανακύκλωση ιδεών και αντιλήψεων; Είναι όλα αυτά και όχι μόνο!  Το κύριο, όμως,  είναι η ανάγκη να αφουγκραστούμε την Κοινωνία και τις σύγχρονες ανάγκες της, την Κοινωνία,  που πολλές φορές βλέπει πιο μπροστά από τα μυωπικά γυαλιά μας, να συνειδητοποιήσουμε τις τεράστιες παγκόσμιες αλλαγές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις, που συντελούνται. Η  Αριστερά οφείλει να είναι παρούσα και πρωτοπόρος, να  παρεμβαίνει και να επηρεάζει τον «ρου» της Ιστορίας.

Ζούμε σε μια νέα εποχή, όπου  η Ευρώπη, κύρια, αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος, βρίσκεται στην δίνη μιας  πολλαπλής κρίσης. Ενεργειακής, διατροφικής, υγειονομικής, κλιματικής, αλλά και κοινωνικής, που είναι πτυχές της σημερινής παγκόσμιας κρίσης. Βεβαιότητες και δεδομένα χρόνων καταρρίπτονται, η ανασφάλεια επιτείνεται, με παράλληλη  επανάκαμψη φασιστικών πολιτικών και επιβολή ναζιστιστικών πρακτικών, ενώ, την ίδια στιγμή, μεγαλώνουν οι ανισότητες και σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλωστε, οι  χρονιές που πέρασαν μας έφεραν πιο κοντά στο ζοφερό μέλλον που μας περιμένει. Το κοντινό μέλλον είναι πολύ πιθανόν πλέον, να χαρακτηρίζεται από ανεργία, υποαπασχόληση και ύφεση, ακρίβεια και δυσκολίες εφοδιασμού, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, αλλά, και πολλαπλά ελλείματα στην υγεία, στην κάλυψη αναγκών, τη Δημοκρατία, τα δικαιώματα … ‘Όμως, το σίγουρο είναι, ότι, στο κοντινό μας μέλλον, δεν θα συναντήσουμε μόνο όσα αναφέρονται, αλλά και νέες προκλήσεις. Η ξηρασία και η λειψυδρία, οι υψηλές θερμοκρασίες, ακόμα και στις βορειότερες περιοχές, η κλιματική αλλαγή και οι κλιματικές κρίσεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και σφοδρές πυρκαγιές, θα είναι χαρακτηριστικά του μέλλοντος μας. Η προηγούμενη χρονιά έδειξε ανάγλυφες και αποκαλυπτικές εικόνες από το μέλλον που απειλεί την Ευρώπη και τον κόσμο.

Μέσα σε αυτή την παγκόσμια, αλλά και εγχώρια συγκυρία η Αριστερά,  ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή,  οφείλει να πορευθεί, με προγραμματικούς καθαρούς στόχους και με νέο ΟΡΑΜΑ. Να λειτουργήσει ως η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο, συμπαρασύροντας και τις άλλες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις για ένα καλύτερο Μέλλον, για Δημοκρατία, για βιώσιμη Ανάπτυξη, για ένα νέο μοντέλο ανασυγκρότησης του παραγωγικού ιστού της χώρας.  Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη  όλων αυτών είναι να υπάρξουν αλλαγές. Ο ιστορικός κύκλος, που γνωρίζαμε  μέχρι σήμερα, έκλεισε  και ένας καινούργιος ανοίγει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει το νέο του βηματισμό χωρίς, όμως,  να υπάρχει η  πολυτέλεια του χρόνου.  Μέσα από τις δημοκρατικές και καταστατικές διεργασίες  θα εκλέξει νέο Πρόεδρο, κάτι, που απαιτείται να γίνει άμεσα.

Ένα πάντως είναι σίγουρο, ο Αλέξης Τσίπρας, το τεράστιο αυτό  πολιτικό κεφάλαιο για την Αριστερά και την Πατρίδα, θα είναι Παρών στις όποιες εξελίξεις!

Χαρά Καφαντάρη

Γεωλόγος – Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δυτικής Αθήνας.

Σχετικά Άρθρα