Ν.Δ: Η “Νίκη” στο στόχαστρο με “ειδικούς απεσταλμένους” στη Βόρεια Ελλάδα- Eπίσκεψη Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος- Η αυτοδυναμία και τα σενάρια που ανησυχούν την Πειραιώς

 Ν.Δ: Η “Νίκη” στο στόχαστρο με “ειδικούς απεσταλμένους” στη Βόρεια Ελλάδα- Eπίσκεψη Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος- Η αυτοδυναμία και τα σενάρια που ανησυχούν την Πειραιώς

Η Ν.Δ εστιάζει την στρατηγική της ενόψει της δεύτερης αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου -η οποία, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινά με “άδειες κάλπες”- στην διατήρηση ή και αύξηση του πολύ υψηλού ποσοστού (40,7%) που έλαβε την περασμένη Κυριακή, ώστε να αποκτήσει μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα της εξασφαλίσει θητεία τετραετίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε τα απαραίτητα μηνύματα προς εκλεγμένους βουλευτές και υποψήφιους, βάζοντας στο μικροσκόπιο εκείνους που θα απέχουν από το προσκλητήριο επειδή έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στη Βουλή, με σκοπό να αποφύγει φαινόμενα χαλαρότητας και αλλαζονείας, όπως η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη για συνταγματικές αλλαγές εφόσον η Ν.Δ εξασφαλίσει 180 βουλευτές. Γι’ αυτό και τον “άδειασε” (είχε προηγηθεί ο Νίκος Δένδιας), αναγκάζοντας τον, μάλιστα, σε μία εντυπωσιακή αλλαγή στάσης.

Το 7,5% των πολύ μικρών κομμάτων

Στο επιτελείο της Πειραιώς εστιάζουν το ενδιαφέρον τους, τώρα, στην αρχιτεκτονική της επόμενης Βουλής ως προς το πόσα και ποιά κόμματα μπορεί να περάσουν το κατώφλι του 3%. Με την ακροδεξιών θέσεων “Νίκη” του Δημήτρη Νατσιού και την “Πλεύση Ελευθερίας” της Ζωής Κωνσταντοπούλου να βρίσκονται μια ανάσα από το όριο εισόδου στη Βουλή, και την Μερα25 του Γιάνη Βαρουφάκη να χρειάζεται λίγες δεκάδες χιλιάδες ψήφους, το τοπίο μπορεί να μεταβληθεί απρόσμενα. Ιδιαίτερα εάν ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων της Ν.Δ αισθανθούν ότι “το παιχνίδι έχει τελειώσει” και προτιμήσουν τις παραλίες, ή -υπάρχει κι αυτό το ενδεχόμενο- ψηφοφόροι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και προτίμησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στηρίξουν στις 25 Ιουνίου την προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη να φτάσει ή και να ξεπεράσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να κατακτήσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι: από το περίπου 16% που ήταν το άθροισμα των κομμάτων εκτός Βουλής στις τελευταίες εκλογές, το 7,5% έλαβαν πολλά μικρά κόμματα που συγκέντρωσαν κάτω από το 1%, και κάτι πάνω 8% έλαβαν τα τρία παραπάνω κόμματα που βρίσκονται κοντά στο όριο (3%) εκπροσώπησης στη Βουλή. Αυτό το 7,5% είναι πιθανό να αναδιανεμηθεί επειδή αρκετά από αυτά τα μικρά κόμματα, είτε δεν θα κατέλθουν ξανά στις εκλογές, είτε οι ψηφοφόροι τους θα μετακινηθούν προς άλλες επιλογές. Θεωρείται, δε, πιθανό να προτιμήσουν τελικά κάποιο άλλο μικρότερο κόμμα, όπως τα τρία που έχουν πιθανότητες να περάσουν το 3%. Δεν είναι απίθανο κάποιοι να προτιμήσουν κάποιο από τα μεγαλύτερα κόμματα (π.χ οι ψηφοφόροι (0,8%) των Τζήμερου -Κρανιδιώτη τη Ν.Δ), επειδή όμως είναι “αντισυστημικοί” θεωρείται πιθανότερο το πρώτο σενάριο.

Σενάρια ανησυχίας

Για τη Νέα Δημοκρατία το αρνητικότερο σενάριο είναι συνδυαστικό: πρώτον, να υπάρξει αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων της μετά το «καθαρό αποτέλεσμα» των πρώτων εκλογών και να πέσει από το 40,7% που έλαβε στις 21 Μαΐου σε ποσοστό χαμηλότερο.

Ωστόσο, κάποιοι θεωρούν πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι στις εκλογές που έγιναν η Ν.Δ. έπιασε «ταβάνι» και δεν μπορεί να πάει παραπάνω, αλλά μόνο να μείνει στα ίδια ποσοστά ή να πέσει. Στην περίπτωση που η Ν.Δ. χάσει κάποιο ποσοστό, η αυτοδυναμία θα εξαρτηθεί από το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή.

Επιθυμία της Ν.Δ. είναι η επόμενη Βουλή να είναι πεντακομματική και να μείνουν εκτός Βουλής και πάλι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και το κόμμα Νίκη που έφθασαν στο κατώφλι της εισόδου στη Βουλή.

Εάν συμβεί αυτό, όπως αναφέρει και η “Καθημερινή”, τότε ο πήχυς της αυτοδυναμίας θα είναι περίπου στο 37,5%, ποσοστό που ακόμη και με πτώση η Ν.Δ. θεωρείται βέβαιο πως θα το φθάσει.

Εάν όμως μικρότερα κόμματα καταφέρουν να μπουν στην επόμενη Βουλή, τότε ανεβαίνει ο πήχυς και μαζί μπορεί να υπάρξουν οριακές καταστάσεις.

Για κάθε μονάδα κόμματος που μπαίνει στη Βουλή, ο πήχυς της αυτοδυναμίας ανεβαίνει περίπου 0,3%.

Αυτό σημαίνει πως εάν μπουν δύο κόμματα επιπλέον και η Βουλή είναι επτακομματική, τότε ο πήχυς θα ανέβει στο 39,3% και με οκτώ κόμματα –κάτι που πάντως δεν φαίνεται πιθανό– τότε θα προσεγγίσει το 40%.

Στις δύο μάλλον απίθανες (που όμως εξετάζει η Πειραιώς) αυτές περιπτώσεις σημαίνει πως για τη Ν.Δ. υπάρχει ο κίνδυνος η αυτοδυναμία να χαθεί και να μην καταφέρει να πιάσει το όριο των 151 βουλευτών.

“Επιχείρηση Νίκη”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να κρατήσει τη “Νίκη” κάτω από το 3%. Η χρησιμότητά της στις τελευταίες εκλογές αφορούσε στο να περιορίσει την “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βόρεια Ελλάδα όπου συγκέντρωνε τα μεγαλύτερα ποσοστά της. Ο στόχος δεν επετεύχθη αφού η “Ελληνική Λύση”, παρότι οι δημοσκοπήσεις την εμφάνιζαν σε τροχιά εξόδου από τη Βουλή, αύξησε το ποσοστό της και -εκτός απροόπτου- δεν κινδυνεύει και στις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Με εξαίρεση την “Πλεύση Ελευθερίας” που δεν ενοχλεί τη Ν.Δ αφού παίρνει (και) ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, στην Πειραιώς θεωρούν πως θα ήταν καλύτερο να μείνει το κόμμα του δασκάλου Δημήτρη Νατσιού εκτός Βουλής. Ο τελευταίος φέρεται να έχει μεγάλη υποστήριξη από μοναστήρια του Αγίου Όρους και συγκεκριμένους μητροπολίτες και θρησκευτικές οργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας, ενώ, όπως έχει καταγγείλει ο Κυριάκος Βελόπουλος, υπάρχουν στοιχεία ακόμα και για sms από παράγοντες της Εκκλησίας για υπερψήφιση της “Νίκης”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του libre, η Ν.Δ έχει “επιστρατεύσει” δύο παράγοντες με ισχυρή επιρροή στο Άγιο Όρος και σε μητροπολίτες της Βόρειας Ελλάδας ώστε να αποκλιμακωθεί έως μηδενιστεί η υποστήριξη στο κόμμα του κ. Νατσιού. Πρόκειται για τον εφοπλιστή Ανδρέα Μαρτίνο (πατέρα της βουλεύτριας της Ν.Δ στην προηγούμενη Βουλή Γεωργίας Μαρτίνου που δεν κατήλθε υποψήφια), και τον επιχειρηματία (Αλευρόμυλοι) Κωνσταντίνο Λούλη. Αμφότεροι είχαν τοποθετηθεί διοικητές στη μοναστική πολιτεία και διατηρούν στενές σχέσεις με το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην “επιχείρηση Νίκη” ανέλαβαν ρόλο και βουλευτές με επιρροή σε μητροπολίτες, όπως οι Πιερίας, Σιατίστης, αλλά και ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος, προκειμένου να διαμηνυθεί να μην στηρίξουν το συγκεκριμένο κόμμα.

Η καλά ενημερωμένη στήλη της “Καθημερινή”, Θεωρείο, που υπογράφει ο Σταύρος Παπαντωνίου, αναφέρει,μάλιστα, πως σχεδιάζεται επίσκεψη -αστραπή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος. Και μπορεί καθένας να υποθέσει πως δεν σπεύδει (μόνο) για τις …ευλογίες των ηγουμένων. O κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην μοναστική πολιτεία τις επόμενες ημέρες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, κινητοποιούνται μητροπολίτες στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ώστε να ανακοπεί το κίνημα υπέρ του κόμματος του Δημήτρη Νατσιού.

Σχετικά Άρθρα