Υπηρεσιακή υπουργός Υγείας η αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου

 Υπηρεσιακή υπουργός Υγείας η αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου

Η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου, είναι η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας για το διάστημα του ενός μήνα έως τη διενέργεια των επόμενων εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας θα ορκιστεί σήμερα, 26 Μαΐου στις 12:00, μαζί με τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης και παρουσία του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Υγείας θα γίνει στις 17:30, το απόγευμα.

Η κα Κοτανίδου έχει μακρά πορεία και προσφορά στο ΕΣΥ. Είναι διευθύντρια σε μία από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και συντονίστρια όλων των ΜΕΘ της χώρας. Επί σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ). Ωστόσο, έγινε ευρύτερα γνωστή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς ήταν επικεφαλής της Επιτροπής για τη διαχείριση των κλινών ΜΕΘ, αλλά και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που εισηγούνταν τις στρατηγικές αντιμετώπισης της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στη χώρα.

Η Αναστασία Κοτανίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σόφια της Βουλγαρίας. Έζησε εκεί μέχρι τα 24 της, όταν και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της πόλης και ήρθε οικογενειακώς στην Ελλάδα, στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Έκανε ειδικότητα Πνευμονολογίας στην Παθολογική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων Αθηνών. Εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία έλαβε το 1994 ενώ εκλέχθηκε λέκτορας το 1996, επίκουρη καθηγήτρια το 2002, μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια το 2007 και αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας το 2009.

Είναι υπεύθυνη του μεταπτυχιακού προγράμματος «Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» του ΕΚΠΑ, ενώ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, και της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης.

Στον τελευταίο ανασχηματισμό, είχε ακουστεί το όνομα της Αναστασίας Κοτανίδου για τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, αλλά για τη θέση αυτή τελικά επελέγη η κα. Μίνα Γκάγκα.

Σχετικά Άρθρα