Δεύτερη ανάγνωση στην πρωθυπουργική συγγνώμη για την τραγωδία – Κρυφές δημοσκοπήσεις για τις επιπτώσεις της οργής πριν την απόφαση για τον χρόνο των εκλογών

 Δεύτερη ανάγνωση στην πρωθυπουργική συγγνώμη για την τραγωδία – Κρυφές δημοσκοπήσεις για τις επιπτώσεις της οργής πριν την απόφαση για τον χρόνο των εκλογών

Η διαφοροποίηση στο ύφος των δύο πρωθυπουργικών ανακοινώσεων για την τραγωδία των Τεμπών (τηλεοπτική δήλωση περασμένης Τετάρτης και ανάρτηση Κυριακής) δείχνουν ότι η κυβέρνηση εισπράττει μηνύματα που την οδηγούν σε επικοινωνιακές αλλαγές. Αυτά προφανώς σχετίζονται τόσο με τις συνεχείς οργισμένες κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όσο και με το ότι εντοπίζει πως το «αφήγημα» περί «ανθρώπινου λάθος» δεν «περπάτησε» στην ελληνική κοινωνία.

Όπως όλα δείχνουν η συνεχώς διογκούμενη αγανάκτηση των πολιτών για την τραγωδία στα Τέμπη είναι η πραγματική αιτία που οδήγησε στην αλλαγή ύφους και στην «συγνώμη» που ζήτησε με ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάτι που ασφαλώς απάδει από τις απρόκλητες επιθέσεις με χημικά εναντίον των δεκάδων χιλιάδων που διαδήλωσαν στο Σύνταγμα ζητώντας απαντήσεις για την τραγωδία.

  • Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και της πλειοψηφίας του κόσμου δείχνουν ότι εξέλαβαν το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού στα social media ως επικοινωνιακή στροφή.

Επιπλέον στα ουσιώδη ζητήματα για την τραγωδία στα Τέμπη η κυβέρνηση δεν υπαναχώρησε σε κανένα σημείο. Η βασική κυβερνητική «γραμμή» συνεχίζει να είναι αυτή που εκφράστηκε με το πρώτη δημόσια δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία ανέφερε πως «το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος».

Αυτό καταδεικνύει η αναφορά του πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία «η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει ταχύτατα τη τραγωδία και θα αποδώσει ευθύνες» αφού η εισαγγελική έρευνα αφορά σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα τα φυσικά πρόσωπα και τους εταιρικούς υπαλλήλους που εμπλέκονται στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Ιδίως μάλιστα τον υπεύθυνο σταθμάρχη που έχει αναχθεί σε κεντρικό πρόσωπο των αιτίων της τραγωδίας, από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Αυτό σε συνδυασμό πως η κυβέρνηση επιμένει να αναθέσει την διερεύνηση των ευρύτερων αιτίων στην 3μελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει ανακοινώσει ο μεταβατικός υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Θυμίζουμε ότι τα πρόσωπα που απαρτίζουν την εν λόγω επιτροπή έχουν επιλεγεί από την κυβέρνηση ενώ ήδη οι πρωθυπουργικές δηλώσεις – όπως προαναφέραμε- έχουν προδιαγράψει το αποτέλεσμα της έρευνας που θα διενεργηθεί. Επίσης είναι χαρακτηριστικό το ότι στην αρχική σύνθεση της επιτροπής βρίσκονταν ο υπεύθυνος των σιδηροδρομικών υποδομών της «γαλάζιας» κυβέρνησης την περίοδο 2012 – 2015, Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, ο οποίος και παραιτήθηκε μετά την γενικευμένη καταγραυγή για το ότι ένα μέλος της επιτροπής καλούνταν να διερευνήσει τα πεπραγμένα από τον ίδιο.

  • Επίσης στο νέο πρωθυπουργικό μήνυμα έγινε ξεκάθαρο πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει πρόθεση να εστιάσει στις ευθύνες της διακυβέρνησής του. Αντιθέτως σκοπεύει να «διαχύσει» την έρευνα σε ένα πολύ γενικό πλαίσιο που θα αφορά την κατάσταση του σιδηροδρόμου τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι αποφάσεις για τις εκλογές

Όσο περνούν τα 24ωρα, τόσο βαραίνει το κλίμα στο κυβερνητικό επιτελείο που αντιλαμβάνεται ότι πλέον οδεύει προς τις κρίσιμες εκλογές της απλής αναλογικής, σε μία ατμόσφαιρα οργής. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι συνέπειες για την κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι σημαντικές αλλά ουδείς είναι σε θέση να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για το πως θα διαμορφωθεί το κοινωνικό κλίμα τις επόμενες εβδομάδες.

Η εβδομάδα που ξεκινά είναι κρίσιμη, καθώς, ήδη «τρέχουν» φανερές και κρυφές δημοσκοπήσεις, οι οποίες σταδιακά θα αρχίσουν να παρουσιάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου.

  • Απαντες αντιλαμβάνονται ότι το σενάριο των εκλογών στις 9 Απριλίου, υπό τις σημερινές συνθήκες, φαντάζει άκρως προβληματικό, αφού ο χρόνος δεν επαρκεί ούτε για να υπάρξει μία χρονική απόσταση από το τραγικό δυστύχημα, ούτε πολύ περισσότερο για ένα πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, το οποίο θα φωτίζει με σχετική επάρκεια σκοτεινές πτυχές αυτής της αδιανόητης τραγωδίας.

Οι περισσότεροι από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εισηγούνται να πάνε οι πρώτες εκλογές όσο αργότερα γίνεται. Επειδή, ωστόσο, υπάρχει ο «σκόπελος» των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες ξεκινούν την 1η Ιουνίου, στην περίπτωση που οι πρώτες εκλογές γίνουν Μάϊο, οι πιθανές ημερομηνίες είναι μόνο δύο : Στις 14 ή στις 21 του μηνός. Αυτό συνεπάγεται ότι οι δεύτερες κάλπες, αν απαιτηθούν, θα στηθούν είτε στις 25 Ιουνίου, είτε στις 2 Ιουλίου.

  • Υπάρχει και το σενάριο αν οι μαζικές κινητοποιήσεις πάρουν ακόμα πιο κινηματικό χαρακτήρα, και η κατάσταση παραμείνει ιδιαίτερα έκρυθμη ο κ. Μητσοτάκης να επιλέξει να μη μεταβάλει τον αρχικό σχεδιασμό για την 9η Απριλίου.

Αν και το σενάριο αυτό, ώρα με την ώρα χάνει έδαφος, η αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη των τελικών αποφάσεων εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει, αφού το αργότερο που μπορεί να προκηρύξει τις εκλογές, αν θελήσει να τις κάνει στις 9 Απριλίου, είναι στις 14 – 15 Μαρτίου, προκειμένου να υπάρξει καθαρή εκλογική περίοδος 21 ημερών, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση συνεχίζει να εγείρει σοβαρά ζητήματα για την διερεύνηση της υπόθεσης. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται η εμμονή της κυβέρνησης στην περίφημη «επιτροπή εμπειρογνωμόνων» παράλληλα με την καταγγελία ότι τα διευθυντικά στελέχη του σιδηροδρόμου, στην παραίτηση των οποίων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, παραμένουν επί μέρες στις θέσεις τους. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του τομεάρχη Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά που έθεσε το ερώτημα του αν «έχουν πάρει μπρος οι καταστροφείς εγγράφων;» ζητώντας την άμεση παραίτηση των διευθυνόντων του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Παράλληλα ο νέος τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης έθεσε το ερώτημα του «ποιος πολιτικός-κυβερνητικός παράγοντας πίεσε και επέβαλε την παράνομη μετάταξη του μοιραίου Σταθμάρχη;» παρουσιάζοντας έγγραφα από τα οποία συνάγεται πως ο εν λόγω υπάλληλος δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στην θέση αυτή λόγω ηλικιακού ορίου.

Έντονη κριτική και από το ΠΑΣΟΚ, με τον γενικό γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, Παναγιώτη Δουδώνη να επισημαίνει σε τηλεοπτικές δηλώσεις του πως «αν έχουμε ένα χρέος απέναντι στους νεκρούς, αυτό είναι το χρέος της αλήθειας. Να δούμε ακριβώς τι έχει φταίξει . Το να ισχυρίζεται η ελληνική πολιτεία ότι αυτή η τραγωδία είναι το λάθος ενός ανθρώπου, δεν τιμά την ελληνική πολιτεία ούτε και τον Πρωθυπουργό που το είπε. Πρέπει να δούμε τι έχει πάει λάθος και προφανώς υπάρχουν ευθύνες για αυτό».

Με πληροφορίες news247, ieidiseis.gr

Σχετικά Άρθρα