Επικίνδυνη κλιμάκωση – Αβέβαιες εξελίξεις: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Πούτιν να αποχώρησει από τη συμφωνία για τα πυρηνικά – Η απάντηση Μπάιντεν

 Επικίνδυνη κλιμάκωση – Αβέβαιες εξελίξεις: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Πούτιν να αποχώρησει από τη συμφωνία για τα πυρηνικά – Η απάντηση Μπάιντεν

Όλα δείχνουν πως μπαίνουμε σε μια αβέβαιη προοπτική που ενδεχομένως σημάνει μια γενικότερη ανάφλεξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς μετά τις πληροφορίες για προετοιμασία νέας μαζικής ρωσικής επίθεσης, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων New START, σηματοδοτώντας μια πιο οξεία ρήξη με τη Δύση. Η άμεση αμερικανική αντίδραση δεν προδικάζει το άμεσο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης ομιλίας του στην πολιτική και στρατιωτική ελίτ της Ρωσίας για την κατάσταση του έθνους, όπου ξετύλιξε τις απόψεις του για τη ρωσική εισβολή και το όραμά του για το “αύριο” της Ρωσίας, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της “ξεκίνησαν τον πόλεμο” και επέμεινε ότι δεν θα υποχωρήσει παρά το γεγονός ότι απέτυχε να φέρεις εις πέρας την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” ένα χρόνο μετά.

  • Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία New START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, την τελευταία σημαντική συμφωνία που έχει απομείνει μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην ομιλία του απέρριψε την επιθεώρηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων από τη Δύση, κάνοντας λόγο για “θέατρο του παραλόγου”, διότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ λένε ευθέως ότι στόχος τους είναι η στρατηγική ήττα της Ρωσίας”.

Προκειμένου να αμβλύνει τις όποιες αντιδράσεις, ο ρώσος πρόεδρος έσπευσε να επισημάνει πως η Ρωσία δεν αποχωρεί από τη συμφωνία, αλλά αναστέλλει τη συμμετοχή της.. “Πριν επιστρέψουμε στη συζήτηση αυτού του θέματος, πρέπει να καταλάβουμε οι ίδιοι τι (όπλα) διαθέτουν οι χώρες της βορειοατλαντικής συμμαχίας, όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία”.

Σημειώνεται πως η εν λόγω συμφωνία περιορίζει τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε 1.550 ανεπτυγμένα πυρηνικά όπλα. Αναστέλλοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή σε αυτή, η οποία λήγει τον Φεβρουάριο του 2026, ο Πούτιν έχει την επιλογή να υπερβεί τα όρια – ή θα περιορίσει τις ΗΠΑ να επιβλέπουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας. Αξίζει να αναφερθεί πως εδώ και αρκετό καιρό δεν έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι για το κατά πόσο συμμορφώνονται οι δύο πλευρές στη συμφωνία.

  • «Παράλογο» χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ στην πρώτη τους αντίδραση στο διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου ότι η εισβολή στην Ουκρανία υποκινήθηκε από τη Δύση.

«Ουδείς επιτίθεται στη Ρωσία», δήλωσε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, απαντώντας στις αιτιάσεις του Πούτιν.

««Υπάρχει ένα είδος παραλογισμού στην ιδέα ότι η Ρωσία τελούσε κάτω από κάποιας μορφής στρατιωτική απειλή από την Ουκρανία ή οποιονδήποτε άλλον», τόνισε.

Σχετικά Άρθρα