ΤΕΠ: Με ποια σημεία για την οργάνωσή τους στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο διαφωνούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία;

 ΤΕΠ: Με ποια σημεία για την οργάνωσή τους στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο διαφωνούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία;

«Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την οργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θα μεγαλώσει την ταλαιπωρία των ασθενών, στα μεγάλα νοσοκομεία», δηλώνουν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και εξηγούν πώς λειτουργούν σήμερα τα ΤΕΠ, πόσο ταλαιπωρούνται οι ασθενείς που προσφεύγουν εκεί και γιατί οι προβλεπόμενες στο νομοσχέδιο διατάξεις μάλλον θα επιδεινώσουν την παρούσα κατάσταση.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

«Χρειάζονται περισσότερες από πέντε ώρες για να εξετασθούν οι ασθενείς από γιατρό και, εάν χρειασθεί εισαγωγή, μεσολαβούν πάνω από 10 ώρες για να φθάσει ο ασθενής στην κλινική. Αυξάνονται τα περιστατικά κορονοϊού και γρίπης και ως εκ τούτου οι ώρες αναμονής στα ΤΕΠ. Καταργείται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών  του ΕΣΥ», εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι:

·         Τα αυτοτελή ΤΕΠ των νοσοκομείων συστάθηκαν με νόμο του 2001 (ν. 2889/2001) που όριζε ότι τα νοσοκομεία άνω των 200 κλινών συστήνουν αυτοτελή ΤΕΠ.

·         Το έτος 2012, με υπουργική απόφαση, τροποποιήθηκε η συγκεκριμένη διάταξη και ορίσθηκε η δημιουργία αυτοτελών ΤΕΠ στα νοσοκομεία άνω των 300 κλινών και, εάν δεν υπάρχει στην κάθε διοικητική περιφέρεια νοσοκομείο άνω των 300 κλινών, αυτοτελή ΤΕΠ δημιουργεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο της διοικητικής περιφέρειας.

·         Αργότερα το 2017, με νέο νόμο (αρθρ. 29 του ν.4486/2017) επικαιροποιήθηκε εκ νέου η αυτοτέλεια των ΤΕΠ και προέβλεπε τη σύσταση 465 θέσεων ιατρών στα ΤΕΠ των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

«Οι θέσεις αυτές, που ποτέ δεν καλύφθηκαν όλες με την προκήρυξη, δεν μείωσαν για άλλη μια φορά, την ταλαιπωρία των πολιτών», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος. «Προσελήφθησαν με την εν λόγω προκήρυξη Παθολόγοι, Καρδιολόγοι, Χειρουργοί, Γενικοί Ιατροί για τα ΤΕΠ με την υποχρέωση στην πενταετία -προκειμένου να μονιμοποιηθούν- να λάβουν την εξειδίκευση  της επείγουσας ιατρικής φροντίδας, η οποία δίδεται στα νοσοκομεία ΑΤΤΙΚΟΝ, ΠΑΓΝΗ και αργότερα στο ΑΧΕΠΑ. Κάτι που στην πορεία εγκαταλείφθηκε. Έρχεται τώρα νέο νομοσχέδιο σε διαβούλευση που ξανακάνει αυτοτελή τα ΤΕΠ.

«Στη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών δε θα συμβάλουν οι επαναλήψεις νομοθετημάτων ίδιου περιεχομένου,  αλλά η κάλυψη των νοσοκομείων και των ΤΕΠ με ιατρούς βασικών ειδικοτήτων, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διαγνωστικά μηχανήματα, επαρκή προσωπικό στα εργαστήρια κ.λ.π. Με ένα ή δύο παθολόγους σε μεγάλα νοσοκομεία, με ελλείψεις σε καρδιολόγους, αναισθησιολόγους κ.λ.π., το χειμώνα πώς μπορεί να γίνει ασφαλής εφημερία;», διερωτάται ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει: «Για να υπάρξει στελέχωση χρειάζονται κίνητρα και βελτίωση των συνθηκών εργασίας για όλο το προσωπικό».

Τα ΤΕΠ, σήμερα, ως αυτοτελή τμήματα, διαθέτουν ελάχιστους γιατρούς που ανήκουν στα ίδια τα ΤΕΠ και καταγράφουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού (νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό κ.λ.π.) όλων των άλλων ειδικοτήτων.  Καλύπτονται από τους γιατρούς των κλινικών του ιδίου νοσοκομείου. Επίσης, καλύπτονται από γιατρούς που μετακινούνται από άλλα νοσοκομεία για μικρά χρονικά διαστήματα, από γιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Για να γίνει εισαγωγή ασθενούς στο νοσοκομείο δεν αρκεί ο γιατρός των ΤΕΠ. Θα πρέπει να συμφωνήσουν και να υπογράψουν το εισιτήριο οι εφημερεύοντες γιατροί των κλινικών, αφού εξετάσουν τους ασθενείς προς εισαγωγή.

«Πώς, λοιπόν, είναι δίκαιο το νομοσχέδιο να προβλέπει επίδομα 400 ευρώ στους γιατρούς των ΤΕΠ –δηλαδή σε όσους διαθέτουν την εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής φροντίδας– και σε όσους γιατρούς των ΤΕΠ δε διαθέτουν την εξειδίκευση (και έως να την αποκτήσουν) μόνο 250 ευρώ επίδομα το μήνα;», θέτει άλλο ένα καίριο για τους υγειονομικούς ερώτημα ο κ. Γιαννάκος.

«Για τους γιατρούς των κλινικών του ιδίου νοσοκομείου, άλλου νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας με μετακίνηση που καλύπτουν τα ΤΕΠ (και αυτοί είναι η πλειονότητα) δεν προβλέπεται κανένα επίδομα. Εάν όλοι αυτοί δεν συμμετάσχουν στη λειτουργία των ΤΕΠ ή ζητήσουν να μετακινηθούν στα ΤΕΠ για να λαμβάνουν το επίδομα θα καταρρεύσουν τα νοσοκομεία».

«Γιατί μόνο οι γιατροί να λαμβάνουν το εν λόγω επίδομα; Το υπόλοιπο προσωπικό νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τραυματιοφορείς των ΤΕΠ γιατί εξαιρούνται του επιδόματος; Και εάν πάρουν όλοι οι συνάδελφοι που απασχολούνται στα ΤΕΠ το επίδομα, οι υπόλοιποι συνάδελφοι που απασχολούνται στις ΜΕΘ, στις κλινικές κορονοϊού κ.λ.π. είναι δίκαιο να αποκλεισθούν; Πώς θα λειτουργήσουν έτσι τα νοσοκομεία;», ρωτά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

‘Καταργείται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών  του ΕΣΥ’

Το νομοσχέδιο προβλέπει την πρόσληψη για έξι μήνες γιατρών στα ΤΕΠ αμέσως μετά τη λήψη των πτυχίων και πριν το αγροτικό. Δεν διαθέτουν εμπειρία για ουσιαστική βοήθεια και όταν την αποκτήσουν στο εξάμηνο φεύγουν, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Το υπό διαβούλευση  νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα των γιατρών των Νοσοκομείων να εργάζονται με μερική απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, σε ιδιωτικές κλινικές. Επίσης, ιδιώτες γιατροί να εργάζονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ με μερική απασχόληση.

«Καταργείται η θεμελιώδης αρχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών. Θα υπάρξει εκτίναξη της ιδιωτικής δαπάνης στην υγεία. Επίσης, οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν θα προσελκύσουν γιατρούς στις ειδικότητες που έχουμε ανάγκη», προειδοποιεί ο κ. Γιαννάκος και καταλήγει, προτείνοντας:

«Για άλλη μια φορά, προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση των δευτερογενών διακομιδών με κρυφές και φανερές χρεώσεις στους ασθενείς. Θα μπορούσαν να συσταθούν ξανά οι θέσεις των οδηγών στα νοσοκομεία και να αναλάβουν τις δευτερογενείς διακομιδές».

Σχετικά Άρθρα