Θύελλα στη Βουλή για τη συλλογή Stern – Νέες αποκαλύψεις για τη συμφωνία… “επαναπατρισμού” των ελληνικών αρχαιοτήτων

 Θύελλα στη Βουλή για τη συλλογή Stern – Νέες αποκαλύψεις για τη συμφωνία… “επαναπατρισμού” των ελληνικών αρχαιοτήτων

Η θύελλα αντιδράσεων δεν απέτρεψε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να υπερψηφίσουν τη συμφωνία του ΥΠΠΟΑ για επιστροφή αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού από τις ΗΠΑ. “Η συλλογή Stern μπορεί να είναι αποτέλεσμα αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας… ”

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επέμεινε μέχρι τέλους υπερασπιζόμενη το νομοσχέδιο που προκάλεσε τις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ενώ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις αρχαιολόγων, καθηγητών Πανεπιστημίου, στελεχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Άλλωστε στάση εργασίας είχαν κηρύξει ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για σήμερα οι αρχαιολόγοι μέλη του ΣΕΑ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση και προσωπικά την υπουργό Πολιτισμού, μεταξύ αυτών και ο Νίκος Φίλης που μίλησε για ποινικά αδικήματα, η Λίνα Μενδώνη προκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει να κινηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. 

  • «Μου κάνει ιδιαίτερα δυσάρεστη εντύπωση, όταν ένας γνήσιος αριστερός σαν τον κ. Φίλη, με τη δικιά του διαδρομή, μιλάει τόσο εύκολα για ύπαρξη ποινικών ευθυνών υπουργών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επειδή, όπως άκουσα, είναι διατεθειμένος να προχωρήσει, μεταξύ άλλων, σε ποινική μάχη εναντίον μου, θα τον παρακαλούσα να κάνει χρήση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και να ζητήσει να ξεκινήσει η διαδικασία στη Βουλή. Να καταθέσει πρόταση κατηγορίας και να εξετάσει η Βουλή αν πρέπει να μου ασκηθεί δίωξη για την επιστροφή των Κυκλαδικών αρχαιοτήτων», είπε η υπουργός Πολιτισμού.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ εξασφάλισε την επιστροφή του συνόλου της Συλλογής των 161 αρχαίων αντικειμένων του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Ούτε ένα ούτε δύο. Αυτή είναι η πατριωτική στάση επιστροφής και επαναπατρισμού των πολιτιστικών αγαθών στα πλαίσια της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Το 2048, στα 25 χρόνια. η Συλλογή όλη επιστρέφει στην Ελλάδα και στις Κυκλάδες. Το 2048 θα γίνει κυβέρνηση και τότε ας αλλάξει τη συμφωνία».

Πιπιλή: «Προϊόν αρχαιοκαπηλίας όλα τα εκθέματα στο εξωτερικό»

Το νομοσχέδιο υπερασπίστηκε και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Πιπιλή, με το επιχείρημα ότι «αν ήταν εύκολο, το υπουργείο Πολιτισμού δεν θα πλάκωνε τον συλλέκτη στις αγωγές, αυτόν, το Μητροπολιτικό Μουσείο, τον αρχαιοκάπηλο που τα πήρε το ’90, το ’70, ’50, το ’20, ο παππούς του; Όλοι ξέρουμε ότι όλα τα εκθέματα, ειδικά στα ξένα μουσεία, είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας, από τους προηγούμενους αιώνες!». 

ΣΥΡΙΖΑ: Παράνομη διαδικασία

Από την ψηφοφορία αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ «για να μην νομιμοποιήσει, με τίποτα, μια διαδικασία που είναι παράνομη και επιφυλάσσεται για οτιδήποτε μπορεί να κάνει ώστε αυτή η συμφωνία να μην μπορέσει να εφαρμοστεί», όπως εξήγησε η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου που κατηγόρησε την υπουργό Πολιτισμού ότι δεν πρέπει να επιμείνει να σύρει τη Βουλή σε μια παράνομη, μια λεόντειο συμφωνία, η οποία είναι συμφωνία που εκχωρεί δικαιώματα του ελληνικού λαού και του ελληνικού δημοσίου.

Η Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στο έγγραφο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο ανέγνωσε νωρίτερα η Λίνα Μενδώνη, για να παρατηρήσει ότι είναι ένα έγγραφο που έχει ημερομηνία μόλις 6 Σεπτεμβρίου, δύο λοιπόν ημέρες πριν από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή. Ταυτοχρόνως, σχολίασε ότι η κυβέρνηση μέμφεται τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, που με χθεσινό έγγραφό του, μέμφεται ότι κάποιες από τις αρχαιότητες αυτής της συλλογής, της καλούμενης συλλογής Στερν, ήταν γνωστές από το 1990 και εκτέθηκαν και υπάρχουν σε κατάλογο που είναι στη βιβλιοθήκη. «Η διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς έκανε τη δουλειά της; Την ειδοποιήσατε ότι έπρεπε να κάνει τη δουλειά της; Σας καταθέσαμε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου, από τον Τύπο, έμαθαν γι’ αυτή τη συμφωνία», είπε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης είχε σχολιάσει ότι το νομοσχέδιο θα έπρεπε να έχει τον τίτλο «η αρχαιοκαπηλία στην εξουσία», διότι «επιχειρείται η νομιμοποίηση μιας τεράστιας αρχαιοκαπηλίας» αφού είναι γνωστό ότι «τα πρωτοκυκλαδικά ειδώλια, του 3.000 π.Χ., βρίσκονται μόνο στον ελληνικό χώρο». Επίσης, κατηγόρησε προσωπικά τη Λίνα Μενδώνη ότι διευκολύνει τους αρχαιοκάπηλους, διευκολύνει μια «χρυσοφόρα μπίζνα» με το ΜΕΤ, με άγνωστο μεσάζοντα. «Η κυβέρνηση νομοθετεί μετατρέποντας τον αρχαιοκάπηλο Στερν σε χορηγό. Μήπως να προτείνετε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να τον παρασημοφορήσει κιόλας;».

«Θα προκύψουν ποινικές ευθύνες που δίπλα στις πολιτικές ευθύνες, μπορεί να οδηγήσουν στη δίωξη της υπουργού Πολιτισμού» και γι΄ αυτό όποιος ψηφίσει αυτό το νόμο θα είναι συνένοχος και συνυπεύθυνο, πρόσθεσε.

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Παρεκκλίσεις από τον αρχαιολογικό νόμο

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος είπε ότι το κόμμα του δεν πήρε επαρκείς απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε στην υπουργό Πολιτισμού. Κατήγγειλε ότι γίνονται παρεκκλίσεις από τον αρχαιολογικό νόμο, παρατήρησε πως η διαδικασία για τη σύναψη της σύμβασης αυτής είναι ίσως να είναι προπομπός και για άλλες διεκδικήσεις αρχαιολογικών θησαυρών της Ελλάδας και επέμεινε ότι θα μπορούσαν να αναζητηθούν ευθύνες από τον κ. Στερν.

Νέες αποκαλύψεις

H πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, χαρακτηρίζει την υπόθεση για τις 161 ελληνικές αρχαιότητες που βρίσκονταν στην περίφημη συλλογή Στερν, «αδιανόητο σκάνδαλο».

Όπως αποκαλύπτει, στη σύνθεση της ιδιωτικής εταιρείας με έδρα το Ντέλαγουερ που τώρα κατέχει τις 161 αρχαιότητες βρίσκεται και το όνομα του Έντουαρντ Στερν, γιού του «φιλάνθρωπου εκατομμυριούχου», αλλά και ενός ακόμη στελέχους των επιχειρήσεων Στερν. Πρόκειται για τον Ρόναλντ Μπανγκς που έχει τον τίτλο Chief Financial Officer στον όμιλο επιχειρήσεων Hartz της οικογένειας Στερν.

Ουσιαστικά δηλαδή ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος «δώρισε» τη συλλογή σε εταιρεία στην οποία συμμετέχουν μέλη της οικογένειάς του και στελέχη της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Σύλλογο Αρχαιολόγων η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μανδώνη πραγματοποιούσε εν κρυπτώ τις διαπραγματεύσεις για τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων. Σύμφωνα όμως με την τελική συμφωνία η οποία εγκρίθηκε και από τη βουλή την Πέμπτη, τα αντικείμενα δεν θα επιστρέψουν στο σύνολό τους στην Ελλάδα για μισό αιώνα αλλά θα παραμείνουν στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Η αποκάλυψη για τη συμμετοχή της οικογένειας Στερν στην εταιρεία με έδρα το Ντέλαγουερ προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με την θέση της Μενδώνη ότι «το ελληνικό κράτος δεν υπέγραψε συμφωνία με κανέναν συλλέκτη, αλλά με νομικό πρόσωπο στο οποίο ο συλλέκτης δώρισε τη συλλογή».

Μιλώντας στη βουλή η υπουργός σημείωσε ότι «είναι σημαντικό για 25 χρόνια στο Μητροπολιτικό Μουσείο να ακούγεται και η ελληνική γλώσσα, και να προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό το οποίο θα αφορά το Αιγαίο, τις Κυκλάδες και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό».

Σχετικά Άρθρα