Η πρώτη δήλωση του Κάρολου ως βασιλιάς: “Θρηνούμε βαθιά για την αγαπημένη μητέρα μας”

 Η πρώτη δήλωση του Κάρολου ως βασιλιάς: “Θρηνούμε βαθιά για την αγαπημένη μητέρα μας”

Την πρώτη του δήλωση ως νέος βασιλιάς έκανε ο Κάρολος, μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ που βύθισε στο πένθος όλη τη Βρετανία. «Πρόκειται για μια στιγμή μέγιστης θλίψης για εμένα και όλα τα μέλη της οικογένειάς μου», αναφέρει, με το Παλάτι του Μπάκιγχαμ να τον αποκαλεί βασιλιά.

Ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας τονίζει στη δήλωσή του για τη βασίλισσα Ελισάβετ ότι «θρηνούμε βαθύτατα το θάνατο μιας αγαπημένης μονάρχη και μιας πολύ αγαπημένης μητέρας». Τα βρετανικά media αναφέρουν ότι θα είναι πλέον γνωστός ως «βασιλιάς Κάρολος ο 3ος» (King Charles III).

Η ανακοίνωση του Βασιλιά Κάρολου

«Ο θάνατος της αγαπημένης μου μητέρας, της Αυτού Μεγαλειότητας της Βασίλισσας, είναι μια στιγμή μέγιστης θλίψης για εμένα και όλα τα μέλη της οικογένειάς μου. Θρηνούμε βαθύτατα τον θάνατο μιας αγαπημένης μονάρχη και μιας πολύ αγαπημένης μητέρας.

Γνωρίζω ότι η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, τα Βασίλεια και την Κοινοπολιτεία και από αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Νέος βασιλιάς της Βρετανίας ο Κάρολος, σύμφωνα με το πρωτόκολλο

Από το 1960, υπήρχε έτοιμο το πρωτόκολλο θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ . Έκτοτε, το πρωτόκολλο ανανεώνεται συνεχώς, αφού από το 1960 που η Ελισάβετ ήταν μόλις 34 ετών έχουν περάσει δεκάδες χρόνια βασιλείας της.

Μετά την ενημέρωση της/του πρωθυπουργού και σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο, σειρά έχει η ενημέρωση των πρωθυπουργών όλων των χωρών που η Ελισάβετ Β’ είναι αρχηγός κράτους, από τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, μέχρι την Τζαμάικα, τις Μπαχάμες και την Παπούα Νέα Γουινέα.

ΔΕΙΤ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

Σύμφωνα με το περιοδικό Politico, που κατάφερε να «δει» τα σχετικά έγγραφα, αφού ενημερωθούν οι πρόεδροι των κυβερνήσεων, ένας υπάλληλος από το τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με πένθιμη ενδυμασία θα θυροκολλήσει την αγγελία του θανάτου της βασίλισσας στις πύλες του Παλατιού, ενώ η επίσημη ιστοσελίδα του Παλατιού θα αλλάξει σε μαύρο χρώμα.

Στο τελετουργικό κομμάτι, το πρώτο πράγμα που θα συμβεί είναι όλες οι σημαίες στα κυβερνητικά κτήρια του Ηνωμένου Βασιλείου να χαμηλωθούν, για να κυματίσουν μεσίστιες. Το «σύνθημα» για την υποστολή της σημαίας θα δοθεί από ένα e-mail που θα στείλει ο Γραμματέας της Κυβέρνησης προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και μια σειρά από κρατικούς αξιωματούχους που θα αναφέρει: «Αγαπητοί συνάδελφοι, μετά λύπης μου γράφω, προκειμένου να σας ενημερώσω για τον θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας, της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’».

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του θλιβερού γεγονότος θα κληθεί να συνεδριάσει το βρετανικό Κοινοβούλιο καθώς επίσης και τα νομοθετικά σώματα της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Έπειτα όλες οι συνεδριάσεις θα αναβληθούν για δέκα ημέρες.

Ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος που θα προβεί σε δημόσιες δηλώσεις θα είναι η/ ο πρωθυπουργός, ενώ θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη Γηραιά Αλβιώνα και όλες τις χώρες που επόπτευε η βασίλισσα.

Σύμφωνα με το πρωτόσκολο στον θρόνο θα καθίσει ο πρωτότοκος γιος της Κάρολος.

Σχετικά Άρθρα