Εκτενές άρθρο του BBC για τις υποκλοπές – Σε κλοιό αποκαλύψεων ο Κ. Μητσοτάκης

 Εκτενές άρθρο του BBC για τις υποκλοπές – Σε κλοιό αποκαλύψεων ο Κ. Μητσοτάκης

Για μια σειρά αποκαλύψεων που περικυκλώνουν την ελληνική κυβέρνηση έχει εξελιχθεί αυτό που ξεκίνησε ως παρακολούθηση ενός ελάχιστα γνωστού δημοσιογράφου στην Ελλάδα κάνει λόγο σε εκτενές θέμα το BBC. Το ρεπορτάζ μάλιστα κάνει αναφορά και στον χαρακτηρισμό “ελληνικό Watergate”.

Και συνεχίζει:

Το θέμα ξέσπασε την περασμένη άνοιξη, όταν ο Θανάσης Κουκάκης ανακάλυψε ότι το τηλέφωνό του είχε μολυνθεί με spyware που μπορεί να εξάγει δεδομένα από μια συσκευή. Ανακάλυψε επίσης ότι είχε “κλειδωθεί” από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της ΕΥΠ της Ελλάδας μέσω πιο παραδοσιακών τηλεφωνικών υποκλοπών.

Σήμερα Πέμπτη, τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται σε μια εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει επιφορτιστεί με τη διερεύνηση της χρήσης λογισμικού κατασκοπείας παρακολούθησης στην ΕΕ. Ο Κουκάκης θα καταθέσει στην επιτροπή για τη χρήση spyware σε μια προσπάθεια να μάθει την αλήθεια γιατί στοχοποιήθηκε και από ποιον. Η κυβέρνηση της Αθήνας επιμένει ότι δεν χρησιμοποιεί λογισμικό υποκλοπής spyware, αν και οι τηλεφωνικές υποκλοπές επιτρέπεται με τη συγκατάθεση εισαγγελέα.

“Όλο αυτό πηγαίνει τρία χρόνια πίσω, όταν άρχισα να διερευνώ μια σειρά αδικημάτων που αφορούσαν τις ελληνικές τράπεζες και τα χρήματα της ΕΕ που χρησιμοποιήθηκαν για να τις σώσουν από τη χρεοκοπία στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης” ανέφερε μιλώντας στο BBC, ο Θανάσης Κουκάκης.

Μετά από τα πρώτα του ρεπορτάζ, ο δημοσιογράφος άρχισε να εξετάζει μια πιθανή συγκάλυψη, και στο πλαίσιο αυτό έπρεπε να μιλήσει και με δικαστικούς. “Πιστεύει ότι ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη που αποφάσισε να τον θέσει υπό παρακολούθηση για να κρυφακούει τις συνομιλίες του με δικαστές και τους βοηθούς τους”, αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.

Έγινε καχύποπτος όταν το τηλέφωνό του άρχισε να συμπεριφέρεται παράξενα. Η μπαταρία θα εξαντλούσε γρηγορότερα από το κανονικό, ενώ οι κλήσεις που έκανε απαντούνταν πριν προλάβει να ακούσει τον ήχο κλήσης.

Όμως ο Κουκάκης δεν ήταν ο μόνος στόχος. Στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, ο ίδιος σύνδεσμος εστάλη στον Νίκο Ανδρουλάκη, Έλληνα ευρωβουλευτή. Το κείμενο έγραφε: “Ας πάρουμε αυτό το θέμα στα σοβαρά φίλε. Έχουμε πολλά να κερδίσουμε.”

Σε αντίθεση με τον δημοσιογράφο, ο ευρωβουλευτής δεν έκανε κλικ στον σύνδεσμο και ο Predator δεν εγκαταστάθηκε ποτέ στο τηλέφωνό του. Το αντιμετώπισε ως μήνυμα από έναν ξένο και το αγνόησε. Μόνο όταν προσέγγισε τους ειδικούς πληροφορικής της ΕΕ τον Ιούλιο του 2022 ανακάλυψε ότι είχε γίνει μια προσπάθεια εγκατάστασης του Predator στο τηλέφωνό του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε αμέσως μήνυση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας. Μέσα σε λίγες μέρες διαπίστωσε ότι η ΕΥΠ είχε υποκλέψει το τηλέφωνό του μέσω του παρόχου κινητής τηλεφωνίας του. Η παρακολούθηση σταμάτησε μόνο όταν εξελέγη επικεφαλής του κεντροαριστερού Κινήματος Αλλαγής Πασόκ της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2021.

Η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε ότι η ΕΥΠ χρησιμοποιεί spyware Predator. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι άλλοι, ιδιώτες παίκτες κρύβονται πίσω από τη χρήση του Predator στην Ελλάδα και ούτε η κυβέρνηση ούτε η ΕΥΠ το γνώριζαν.

Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην ΕΕ, Ιωάννης Βράιλας, έγραψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένοντας ότι η ΕΥΠ δεν είχε αγοράσει ή χρησιμοποιήσει ποτέ λογισμικό Predator ή οποιοδήποτε άλλο παράνομο σύστημα παρακολούθησης.

  • Όμως ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό πίεση για την υπόθεση, επειδή ήταν δική του απόφαση να θέσει την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχό του όταν ανέβηκε στην εξουσία τον Ιούλιο του 2019.

Σε τηλεοπτική του ομιλία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν γνώριζε ότι στοχοποιήθηκε πολιτικός της αντιπολίτευσης. Ενώ ήταν νόμιμο, είπε ότι δεν έπρεπε να συμβεί: «Όταν ενημερώθηκα για αυτό, δεν δίστασα να παραδεχτώ ότι ήταν λάθος».

Και συνεχίζει το BBC:

“Το σκάνδαλο που κλιμακώνεται έχει ήδη δύο μεγάλα θύματα. Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, όπως και ο κορυφαίος βοηθός και ανιψιός του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Το γραφείο του πρωθυπουργού ήταν ανένδοτο ότι ο βοηθός δεν είχε πάει λόγω της υπόθεσης spyware, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν συνδέονται με αυτό. Όμως, η παραίτηση του αρχηγού κατασκοπείας συνδέθηκε με «λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία της νόμιμης παρακολούθησης».

Τρεις ημέρες μετά την παραίτησή του, ο κ. Δημητριάδης ξεκίνησε μια σειρά αγωγών με στόχο καταγγελίες μέσων ενημέρωσης που τον συνδέουν με την ιστορία του Predator. Επίσης, μήνυσε τον Θανάση Κουκάκη επειδή δημοσίευσε στο Twitter έναν σύνδεσμο για τις ιστορίες.

Ερευνητική επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου ελπίζει να ρίξει περαιτέρω φως στην υπόθεση Ανδρουλάκη. Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα: εάν οι κρατικές αρχές δεν χρησιμοποίησαν λογισμικό κατασκοπείας Predator, ποιοι το έκαναν;

Ο Κουκάκης είπε στο BBC ότι περισσότεροι άνθρωποι ήταν έτοιμοι να βγουν με ανάλογες ιστορίες. Έχει παραπέμψει την υπόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά πιστεύει ότι τελικά θα είναι οι δημοσιογράφοι που θα αποκαλύψουν τι συνέβη.

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld, η οποία συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα της χρήσης spyware στην Ευρώπη, η οποία, όπως λέει, θέτει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ.

Σύμφωνα με αυτήν, μόνο 14 χώρες της ΕΕ έχουν χρησιμοποιήσει λογισμικό κατασκοπείας Pegasus: “Μετά υπάρχει το Predator, υπάρχει το Tykelab στην Ιταλία, υπάρχει ένα άλλο υποκατάστημα στην Αυστρία με συνδέσμους με τη Ρωσία, η Κύπρος και πιθανώς η Βουλγαρία είναι οι κόμβοι για τις εξαγωγές, και η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο έχουν συνηθίσει να διαχειριστείτε τις ροές χρημάτων», είπε στο BBC.

Σχετικά Άρθρα