BBC: Πού θα χτυπήσει το Ισραήλ μετά την επίθεση στο Ιράν- Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

 BBC: Πού θα χτυπήσει το Ισραήλ μετά την επίθεση στο Ιράν- Όλες οι τελευταίες  εξελίξεις

Στο μεγάλο ερωτήματα αν θα αρκεστεί το Ισραήλ στην επιτυχία της αναχαίτισης του 99% των βλημάτων της επίθεσης, ή θα επιλέξει να κλιμακώσει την ένταση προχωρώντας σε αντίποινα, που βασανίζει την παγκόσμια κοινή γνώμη μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επιχειρεί να απαντήσει σε ανάλυσή του το BBC. Όπως γράφει χαρακτηριστικά, η επόμενη ημέρα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη από όσα ζήσαμε τις τελευταίες ώρες.

«Το Ισραήλ υποσχέθηκε “σημαντική απάντηση” στην ολονύκτια πυραυλική επίθεση του Ιράν. Αλλά ποια μορφή θα πάρει αυτή; Ο στρατός του Ισραήλ και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο συζητούν ακριβώς αυτό», σημειώνει.

Όπως διευκρινίζει, οι πιο πιθανοί στόχοι θα είναι οι ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους, ωστόσο αναφέρει ότι «το Ισραήλ θα μπορούσε κάλλιστα να αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα και να πλήξει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές».

«Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα απαντούσε και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει» τονίζει, συμπληρώνοντας πως «βρισκόμαστε τώρα στο “μεσαίο σκαλοπάτι”, όπως λέγεται, μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης».

  • Οι κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή θα κρατούν την αναπνοή τους καθώς περιμένουν να δουν την έκταση και τη σφοδρότητα της υποσχόμενης απάντησης του Ισραήλ.

Το Ιράν κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να μην αντιδράσει στρατιωτικά στην πρωτοφανή επίθεση την οποία εξαπέλυσε στη διάρκεια την νύκτας και παρουσίασε ως δικαιολογημένη απάντηση στο πλήγμα που κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό.

«Η επίθεσή μας τελείωσε και δεν επιθυμούμε να τη συνεχίσουμε, αλλά θα απαντήσουμε δυναμικά αν το Ισραήλ στοχεύσει τα συμφέροντά μας» είπε το πρωί της Κυριακής ο επικεφαλής του ιρανικύ επιτελείου στρατού, Μοχαμάντ Μπαγκερί, ενώ πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι η οποιαδήποτε υποστήριξή της σε μία απάντηση αντιποίνων του Ισραήλ, θα έχει ως συνέπεια την στοχοθέτηση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων από το Ιράν.

Από την πλευρά του, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Χοσεΐν Σαλαμί, είπε από την πλευρά του ότι η Τεχεράνη θα προβεί σε αντίποινα σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση κατά των συμφερόντων της, αξιωματούχων ή πολιτών της. «Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν», ανέφερε, στο ίδιο μήκος κύματος η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ με μήνυμα που ανήρτησε τρεις ώρες μετά την έναρξη της ιρανικής επιχείρησης.

Ωστόσο παράλληλα προειδοποίησε πως, «αν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει νέο σφάλμα, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή».

  • Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ ανέφερε ότι η επίθεση στο Ισραήλ ως απάντηση στην επίθεση στο προξενείο της Δαμασκού ολοκληρώθηκε. «Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί», ανέφεραν σχετικά, όπως μεταδίδει το CNN.

Η Μόνιμη Αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη είπε ότι η επίθεση τα ξημερώματα της Κυριακής ήταν μια απάντηση στην ισραηλινή «επιθετικότητα κατά των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό». Το Ισραήλ νωρίτερα αυτόν τον μήνα έπληξε ένα ιρανικό κτίριο στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, με εκπρόσωπο του στρατού να λέει ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι το ιρανικό κτίριο που χτυπήθηκε στην επίθεση ήταν ένα «στρατιωτικό κτίριο».

  • Μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης του Ιράν με περισσότερους από 300 drone και πυραύλους – βαλλιστικούς και κρουζ – η επόμενη μεγάλη αγωνία του πλανήτη είναι αν και πότε θα υπάρξει απάντηση από το Ισραήλ, μια κίνηση που, όπως πολλοί φοβούνται, θα προκαλέσει νέα κλιμάκωση με επίσης άγνωστες συνέπειες και επόμενα βήματα.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φρόντισε στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την επίθεση, το πρωί της Κυριακής, να αναφερθεί τόσο στην επιτυχημένη αντιμετώπιση του κινδύνου από τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα – με την καθοριστική συμμετοχή δυνάμεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας αλλά και της Ιορδανίας – αλλά και να δώσει μια προοπτική νίκης προς τους πολίτες της χώρας του χωρίς, ωστόσο, να δίνει κάποιο στοιχείο για την απάντηση του Τελ Αβίβ.

Δεν αποκλείεται την τοποθέτηση Νετανιάχου να «υπαγόρευσε» το τηλεφώνημά του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ναι μεν επαίνεσε το Ισραήλ για την αντίδρασή του μετά την απειλή από το Ιράν, ωστόσο φρόντισε να σημειώσει ότι η Ουάσινγκτον θα επικεντρωθεί στη διπλωματική επίλυση της κρίσης – με πρώτη κίνηση τη σύγκληση των G7 – με αξιωματούχο να διαρρέει λίγο αργότερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετέχει σε επιθετική κίνηση κατά της Τεχεράνης.

  • Το ίδιο μήνυμα έστειλε, μάλιστα, λίγο αργότερα και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ο οποίος είπε ότι η χώρα του δεν θέλει διένεξη με το Ιράν αλλά θα συνεχίζει να στηρίζει την άμυνα του Ισραήλ.

Αν και την τελική απόφαση για την αντίδραση του Τελ Αβίβ θα λάβει το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ στο οποίο εκτός του Νετανιάχου, συμμετέχουν ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, και ο Μπένι Γκαντζ που έγινε μέρος της κυβερνητικής συμμαχίας ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Guardian υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι δεν υπάρξει άμεση απάντηση από το Ισραήλ.

  • Η πρώτη έχει να κάνει με τη συνεδρίαση σήμερα (σ.σ. στις 23:00 ώρα Ελλάδος) συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθως αρκετοί θεωρούν ότι αποκλείεται να εκδηλωθεί κάποια πρωτοβουλία του Ισραήλ πριν την ολοκλήρωσή του.
  • Η δεύτερη η αναφορά Γκαλάντ στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του ότι «οι η αμυντική δύναμη είναι έτοιμη για οποιαδήποτε νέα απόπειρα επίθεσης κατά του κράτους του Ισραήλ», χωρίς, δηλαδή, να μιλήσει για αντεπίθεση του Ισραήλ.
  • Η τρίτη είναι η διαβεβαίωση από Ισραηλινό αξιωματούχο στους New York Times ότι «η απάντηση του Ισραήλ θα είναι σε συντονισμό με τους συμμάχους του».

Από την πλευρά της η Τεχεράνη αφού ανέφερε σε ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η επίθεση έγινε «σε ανταπόδοση των πολυάριθμων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το σιωνιστικό καθεστώς, ειδικά την επίθεση εναντίον του προξενικού τμήματος της πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Δαμασκό κατά την οποία έγιναν μάρτυρες τα μέλη ομάδας αξιωματικών και στρατιωτικών συμβούλων της χώρας μας στη Συρία», στη συνέχεια ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χοσείν Αμίρ-Αμπντολαχιάν διεμήνυσε ότι το Ιράν δεν θα διστάσει να λάβει επιπλέον «αμυντικά μέτρα» ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντά του ενάντια σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιθετικότητα.

Όπως είπε στην κρατική τηλεόρασ της χώρας του, «το Ιράν, εάν κριθεί απαραίτητο, δε θα διστάσει να λάβει επιπλέον αμυντικά μέτρα για να περιφρουρήσει τα νόμιμα συμφέροντά του ενάντια σε στρατιωτικές επιθέσεις και αδικαιολόγητη χρήση βίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Φρουροί της Επανάστασης που έστειλαν το μήνυμα ότι οποιαδήποτε απειλή προερχόμενη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ θα λάβει αμοιβαία απάντηση από την Τεχεράνη: «Οποιαδήποτε απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το σιωνιστικό καθεστώς θα έχει ως αποτέλεσμα αναλογική και αμοιβαία απάντηση του Ιράν προς την προέλευση της απειλής».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε «σθεναρά» τη «σοβαρή κλιμάκωση» που αποτελεί η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και κάλεσε «να τερματιστούν αμέσως οι εχθροπραξίες αυτές». Πρόσθεσε πως είναι «βαθιά ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο καταστροφικής κλιμάκωσης σε περιφερειακή κλίμακα», σημειώνοντας πως «καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή».

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ καταδίκασε «με τον πλέον έντονο τρόπο την απερίσκεπτη επίθεση του ιρανικού καθεστώτος εναντίον του Ισραήλ», διαβεβαιώνοντας πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να προασπίζει την ασφάλεια του Ισραήλ». «Στο πλευρό των συμμάχων μας, εργαζόμαστε κατεπειγόντως για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση για να αποτρέψουμε κλιμάκωση. Κανείς δεν θέλει να δει νέα αιματοχυσία», πρόσθεσε ο κ. Σούνακ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ» τόνισε μέσω X ο ύπατος εκπρόσωπος της Γιοζέπ Μπορέλ, βλέποντας στην ενέργεια αυτή «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».

Το Παρίσι καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που ανεβάζει σε νέο επίπεδο «τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες» της Τεχεράνης, ήταν η αντίδραση μέσω X του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ. Αποφασίζοντας να προχωρήσει σε αυτή την «ενέργεια άνευ προηγουμένου» η ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας «αναλαμβάνει τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης», σημείωσε προσθέτοντας πως η Γαλλία «επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ και το διαβεβαιώνει για την αλληλεγγύη της».

«Η αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε απόψε το Ιράν εναντίον ισραηλινού εδάφους είναι ανεύθυνη και αδικαιολόγητη», έκρινε μέσω X ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη διακινδυνεύει «ανάφλεξη» της περιοχής. «Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και θα συζητήσουμε τα περαιτέρω με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο κ. Σολτς. «Καταδικάζουμε με τον πλέον σθεναρό τρόπο την επίθεση, η οποία μπορεί να βυθίσει ολόκληρη την περιοχή στο χάος,», πλειοδότησε η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ. Το Ιράν και οι σύμμαχοί του πρέπει να σταματήσουν «αμέσως» την επίθεση αυτή, πρόσθεσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, εκφράζοντας την «πλήρη αλληλεγγύη» του Βερολίνου στο Ισραήλ.

Η Ρώμη παρακολουθεί «με προσοχή και ανησυχία» την κατάσταση, τόνισε μέσω X ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι. «Συνομίλησα με την πρόεδρο του (υπουργικού) συμβουλίου (σ.σ. την πρωθυπουργό Τζόρτζα Μελόνι ) και τον υπουργό Άμυνας (Γκουίντο Κροσέτο)» και η ιταλική κυβέρνηση «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε σενάριο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

«Ο Καναδάς καταδικάζει απερίφραστα» τις ιρανικές επιθέσεις, υπογράμμισε σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» του στο Ισραήλ. Η επίθεση, έκρινε, καταδεικνύει «για άλλη μια φορά την περιφρόνηση του Ιράν για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας απηύθυνε έκκληση σε «όλα τα μέρη να δείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να προστατεύσουν την περιοχή και τους λαούς της από τους κινδύνους του πολέμου». Εκφράζοντας την «ανησυχία» του Ριάντ για την «κλιμάκωση», κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «αναλάβει τις ευθύνες του για την διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Η Αίγυπτος κάλεσε να επιδειχθεί «η μέγιστη αυτοσυγκράτηση», προσθέτοντας πως «βρίσκεται σε άμεση επαφή με όλα τα μέρη» προκειμένου να «περιοριστεί η κατάσταση», προειδοποιώντας εναντίον του «κινδύνου εξάπλωσης της σύρραξης στην περιοχή».

Σχετικά Άρθρα