Υποκλοπές/Βουλή: Αμείλικτα ερωτήματα βάζουν σε άμυνα την κυβερνητική πλειοψηφία – “Μπάζει” η επιχείρηση αλλαγής ατζέντας για τη ΔΕΘ

 Υποκλοπές/Βουλή: Αμείλικτα ερωτήματα  βάζουν σε άμυνα την κυβερνητική πλειοψηφία – “Μπάζει” η επιχείρηση αλλαγής ατζέντας για τη ΔΕΘ

Η πολιτική ατζέντα δεν είναι πλέον στα χέρια του πρωθυπουργού, ανακάμπτει ο «κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας» και η φημολογία για τεχνοκρατικές λύσεις και τα γιατί των παρακολουθήσεων ζητούν απάντηση πλέον και από την ίδια την κοινωνία. Αυτή η ΔΕΘ κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα πεδίο σκανδαλολογίας αντί παροχολογίας πόσο μάλλον που βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να μετατοπίσει το βάρος σε άλλα ζητήματα της πολιτικής ατζέντας ώστε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη να μην επισκιάσει το καλάθι των παροχών του.

  • Ήδη πάντως οι πιέσεις που ασκούνται στον ίδιο κ. Μητσοτάκη τείνουν να πάρουν αφόρητες διαστάσεις σε βαθμό που ούτε το μιντιακό σύστημα να είναι σε θέση να τις αποσβέσει, όπως συνέβη τα τρία χρόνια της πανδημίας κατά βάση με το πρόσχημα του εθνικού συμφέροντος.

Η πολιτική αστάθεια έχει επανέλθει ως υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για την οικονομία αλλά και για την κοινωνία η οποία όσο κι αν το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει να υποβαθμίζει τις υποκλοπές ως ζήτημα κεντρικού ενδιαφέροντος, η κεντρική αρθρογραφία ακόμη και συμπολιτευόμενων εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας την επισημαίνει και υπενθυμίζει στο Μέγαρο Μαξίμου την λεπτή γραμμή που διαρρηγνύεται η εμπιστοσύνη κράτους και πολιτών.

Τα «γιατί»

Δυο είναι τα καυτά ερωτήματα που καλείται αυτή τη στιγμή να απαντήσει η κυβερνητική πλειοψηφία ακόμη και με βαρύ πολιτικό κόστος για να μπορέσει το πολιτικό σύστημα να κινηθεί προς τα μπρος.

Το πρώτο ερώτημα το θέτει με επιτάσεως το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής και θα το κάνει σε όλους τους τόνους με κάθε ευκαιρία όποιο πρόσωπο κι αν έχει μπροστά του από εκείνα που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο της παρακολούθησης. «Γιατί παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης;».

  • Το ερώτημα χρίζει άμεσης και πειστικής απάντησης πρώτα και κύρια από τον παραιτηθέντα και προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού πρώην διοικητή της ΕΥΠ και βεβαίως απευθύνεται στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος δεν φαίνεται να έχει πείσει ούτε το κομματικό του ακροατήριο ότι δεν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις.

Σε αυτό το ερώτημα η Χαριλάου Τρικούπη θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχει ενώ μέσα στην εβδομάδα και πριν από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση πρέπει να θεωρείται βέβαιη μια ηχηρή παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη είτε στη Βουλή με ομιλία του στην ΚΟ είτε σε συνεδρίαση κορυφαίου κομματικού οργάνου.

Predator και καθυστερήσεις

Το δεύτερο μείζον «γιατί» που χρίζει άμεσης και πειστικής απάντησης αφορά στη χρήση του υπερκοριού Predator, και γιατί αυτό εμφανίζεται και στις δυο γνωστές υποθέσεις να ακολουθεί ή να προηγείται των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ.

Ήδη τα ρεπορτάζ καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας αλλά και στον κυριακάτικο Τύπο σε δυο μεγάλες εφημερίδες αποκαλύπτουν σχέσεις «ΣΔΙΤ» της ΕΥΠ με την εταιρεία ή με εταιρείες που πωλούν αντίστοιχες υπηρεσίες παρακολούθησης και επισυνδέσεων με τους στόχους της παρακολούθησης.

Καθημερινή και Βήμα όχι μόνο αποκαλύπτουν τις παρακολουθήσεις μέσω διαρροών ακόμη 7 πολιτικών προσώπων αλλά μιλούν και για σχετικές χρεώσεις από τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας παρακολούθησης και ήδη τίθεται ακόμη και το ερώτημα πόσο κόστισαν τελικά αυτές οι παρακολουθήσεις που μπορεί να αφορούν σε εκατοντάδες πρόσωπα και χιλιάδες επισυνδέσεις τηλεφώνων.

Εξεταστική

Κομβικής σημασίας λοιπόν η σημερινή συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων οπου θα φανούν οι προθέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να το πάει ο κ. Μητσοτάκης.

Για την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη είναι κομβική η σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής με τη διευκρίνιση ότι για να ασχοληθεί αυτή με παλαιότερες περιόδους και προηγούμενες κυβερνήσεις θα πρέπει να προκύψουν συγκεκριμένα και απτά θέματα παρακολούθησης ώστε να μην μετατραπεί η επιτροπή σε ένα ακόμη πεδίο συγκάλυψης και κουκουλώματος ευθυνών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ανάγει σε μείζον ζήτημα τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς όμως να δείχνει σημάδια ότι είναι και ο επισπεύδων της διαδικασίας.

  • Όπως όλα δείχνουν η αντιπαράθεση δεν αναμένεται νωρίτερα από την Πέμπτη ή ακόμη και την Παρασκευή αλλά για αυτή τη συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται επίσης να εξαπολύσει ίσως μια από τις σφοδρές επιθέσεις του στον λαβωμένο πολιτικό του αντίπαλο.

Όπως παρατηρούν μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι απλά σε αποδρομή, αλλά βλέπει και την μέχρι σήμερα δεδομένη στήριξη των “μέσων ενημέρωσης 108” να ατονεί υπό το βάρος και της κοινωνικής πίεσης και δυσαρέσκειας που βλέπει να παίζεται εκτός από παιχνίδι ισχυρών οικονομικών συμφερόντων στην πλάτη της και ένα επικίνδυνο παιχνίδι και με τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Το μόνο βέβαιο για την Κουμουνδούρου είναι όσο το ζήτημα παίρνει παράταση από την πλευρά της ΝΔ τόσο μεγαλώνει η πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που πρέπει οπωσδήποτε για το ΠΑΣΟΚ να συγκληθεί άμεσα να μετατρέπεται σε διαδικασία αυτοφώρου για τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ και την κυβέρνηση.

Ντόμινο αποκαλύψεων

Ήδη πάντως πολλοί είναι αυτοί που δεν αποκλείουν ντόμινο αποκαλύψεων με τις κομβικές παραιτήσεις των κυρίων Δημητριάδη και Κοντολέοντα να αποτελούν στο άμεσο μέλλον μόνο τη θρυαλλίδα των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν στο ελληνικό Watergate όπως αποκαλείται.

Η ανησυχία αυτή είναι διάχυτη μεταξύ δημοσιογραφικών και πολιτικών γραφείων και τείνει να πάρει χαρακτήρα αυτοεκπληρούμενης προφητείας.

  • Η κυβέρνηση μάλιστα έχει αρχίσει να εγκαταλείπει και το επιχείρημα ότι αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

Το επιχείρημα αυτό μάλιστα καταρρίπτεται τόσο από τις θεσμικές αντιδράσεις άλλοτε κεντρώων υποστηρικτών του Κυριάκου Μητσοτάκη που έσπευσαν αμέσως να «πηδήξουν από το καράβι» όσο και από τα σενάρια που επανέρχονται δυναμικότερα για τα τεχνοκρατικές λύσεις το επόμενο διάστημα για την εξασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και τα οποία παίρνουν το βάπτισμα της εγκυρότητας μέσω Βρυξελλών ως σενάρια που απεργάζονται στην ΕΕ.

Σε αυτά προστίθεται και η αρθρογραφία του Κεντρικού Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα που επισείει το φόβητρο της αστάθειας για την ελληνική οικονομία ψαλιδίζοντας ταυτόχρονα και το δέντρο των παροχών του Πρωθυπουργού ενόψει ΔΕΘ μιλώντας και εκείνος πιο εμφατικά για τα επίπεδα δημοσιονομικών αντοχών της χώρας.

Σχετικά Άρθρα