Στα σκαριά αλλαγή του μπόνους στον εκλογικό νόμο- “Παράθυρο ευκαιρίας” αναζητά το Μαξίμου

 Στα σκαριά αλλαγή του μπόνους στον εκλογικό νόμο- “Παράθυρο ευκαιρίας” αναζητά το Μαξίμου

Πριν ξεσπάσει η ουκρανική κρίση εξαιτίας της ρωσικής εισβολής και προκαλέσει ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών παγκοσμίως και εκτίναξη των τιμών ενέργειας, ήταν αρκετοί οι υπουργοί που εισηγούνταν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύξει πρόωρες (διπλές) εκλογές την φετινή άνοιξη, ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο.

Υπό τις νέες συνθήκες, το σενάριο αυτό έχει απομακρυνθεί, παρόλο που εξακολουθούν να το διακινούν κυβερνητικές πηγές (πρόσφατα σχετικά δημοσιεύματα υπήρξαν στην “Καθημερινή” και τα “Παραπολιτικά”), και να μην το αποκλείουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, προκάλεσε σχετικά τον πρωθυπουργό, προ ημερών στη Βουλή, λέγοντας πως εάν επιθυμεί μπορεί να αλλάξει ακόμα και τον εκλογικό νόμο.

Ενδεικτικό του ότι η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μάλλον έχει αποκλειστεί στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν και η ομολογία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα στο Mega Σαββατοκύριακο πως δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο αφού οι πολίτες “θα τιμωρήσουν την κυβέρνηση”, υπό το βάρος της έκρηξης της ακρίβειας.

“Αφού, όπως λέτε, οι πολίτες δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα, γιατί να πάμε σε εκλογές”, είπε αφοπλιστικά (δείτε εδώ).

Ωστόσο, το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου παραμένει στο τραπέζι. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν σκέψεις να τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση με στόχο να ενισχυθεί κατά δέκα έδρες το μπόνους για το πρώτο κόμμα (να φτάσει τις 50, όπως προέβλεπε ο παλαιότερος νόμος Σκανδαλίδη), σε σύνδεση, μάλιστα, με την διαφορά από το δεύτερο κόμμα.

Το σενάριο αποκαλύπτουν τα “Νέα” με πρωτοσέλιδο θέμα τους.

Οι προσεχείς εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική όμως ο πρωθυπουργός αφενός έχει δηλώσει ότι θα γίνουν δεύτερες εκλογές με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή από τη Νέα Δημοκρατία και την Ελληνική Λύση.

Αυτός προβλέπει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα εφόσον έχει υπερβεί το 25% (20 plus έδρες βάση στο 20%) από το 25% και μετά για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Τώρα σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και το σημερινό δημοσίευμα των Νέων, κυοφορείται επιπλέον πριμοδότηση του πρώτου κόμματος ώστε να φτάνει τις 50 έδρες μπόνους με μικρότερο ποσοστό. Ρόλο θα παίζει και η διαφορά του πρώτου με το δεύτερο κόμμα.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις καταγράφουν, τον τελευταίο καιρό, πτώση των ποσοστών της Ν.Δ και ελαφρά μείωση της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία μέτρηση της Prorata για την “Εφημερίδα των Συντακτών” εμφανίζει την διαφορά στις 7 μονάδες.

Παρότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να αναπτύσσει δυναμική που να προκαλεί ροές ψηφοφόρων απευθείας από τη Ν.Δ που να ανατρέπουν το σκηνικό, στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πως είναι σχεδόν απίθανο να επιτευχθεί αυτοδυναμία. Γι αυτό και εξετάζεται η πιθανότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου, αν και κάτι τέτοιο θα υποδηλώνει αδυναμία της κυβέρνησης αφού θα τον αλλάξει δύο φορές σε ενάμισι χρόνο, κάτι που θα εκληφθεί ως ομολογία αδυναμίας.

Με ασφυκτικά τα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση των πολιτών που πλήττονται από τις εκτόξευση των τιμών της βενζίνης και των βασικών αγαθών, και το φάσμα του πληθωρισμού να απειλεί την αγοραστική τους δύναμη, η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο ελπίζοντας σε μία σχετικά ανάταξη του δυσμενούς κλίματος. Γι αυτό και οι περισσότεροι, πλέον, υπουργοί και βουλευτές βλέπουν εκλογές την άνοιξη του 2023.

Στο επιτελείο του Μαξίμου αναζητούν ήδη ένα “παράθυρο ευκαιρίας” και ατζέντα επιχειρημάτων για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, χωρίς να αποκλείεται κάτι τέτοιο να γίνει μετά την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού και στις αρχές του καλοκαιριού, όταν, όπως θεωρείται πιθανό, θα είναι ευνοϊκότερες οι συνθήκες.

Σχετικά Άρθρα