Μαξίμου: Νέα “ανθρωπογεωγραφία”- Η… μετακόμιση Βορίδη, ο ρόλος Κουτνατζή-Νέζη και η παρασκηνιακή συμβολή Μπρατάκου

 Μαξίμου: Νέα “ανθρωπογεωγραφία”- Η… μετακόμιση Βορίδη, ο ρόλος Κουτνατζή-Νέζη και η παρασκηνιακή συμβολή Μπρατάκου

Στην κυβέρνηση αναμένουν τις επόμενες δημοσκοπήσεις, όπου θα αποτυπώνεται η εικόνα μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για τα Τέμπη αλλά και τις παραιτήσεις του Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου. Με προτεραιότητα τη διαμόρφωση στρατηγικής για τις Ευρωεκλογές, προς το παρόν ο ανασχηματισμός (μάλλον μετατίθεται μετά τις ευρωεκλογές) μπαίνει στο συρτάρι, εκτός αναπάντεχου απροόπτου. Εξάλλου έχουν περάσει μόλις τρεις μήνες από τις διορθωτικές κινήσεις που είχαν γίνει στο κυβερνητικό σχήμα.

Η κυβέρνηση στο δρόμο για τη δύσκολη κάλπης έχει διπλή στρατηγική: Δεν σκοπεύει να αφήσει τίποτα αναπάντητο από όσα λέει η αντιπολίτευση, καθώς στο γαλάζιο στρατόπεδο αναμένουν πως το πολιτικό θερμόμετρο θα ανεβαίνει όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες ενώ θα εστιάσουν σε μια θετική ατζέντα, καθώς αναγνωρίζεται πως οι πολίτες θέλουν συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη μέρα.

Κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να θέσουν αριθμητικό πήχη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ωστόσο στην Πειραιώς γνωρίζουν πως θα υπάρξει σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και στόχος είναι το γαλάζιο ποσοστό να μην πέσει κάτω από το 33,12% του 2019.

Ενδεικτική των προθέσεων για έναν καθαρό οδικό χάρτη είναι και η επιλογή να καλύφθούν τα κενά στο Μαξίμου από τις παραιτήσεις Παπασταύρου- Μπρατάκου, με εσωτερικές ανακατατάξεις.

Τις αρμοδιότητες Παπασταύρου αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, που μετακομίζει στο Μαξίμου. Προφανής στόχος να απευθυνθεί το Μαξίμου περισσότερο στο δεξιό ακροατήριο και τη σαμαρική πτέρυγα, εν όψει και των ευρωεκλογών. Ο κ. Βορίδης σήκωσε άλλωστε μεγάλο βάρος τις ημέρες της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας, ενώ το γεγονός ότι δεν καταψήφισε τελικά το γάμο ομόφυλων ζευγαριών αλλά απείχε, επέτρεψε στον κ. Μητσοτάκη να τον κρατήσει στη δεξιά βιτρίνα της κυβέρνησης.

Τις αρμοδιότητες Μπρατάκου αναλαμβάνει ο νέος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας νομικών και κοινοβουλευτικών θεμάτων, Στέλιος Κουτνατζής. Την επικοινωνία με τους βουλευτές αναλαμβάνει όμως ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και εκ των παλαιότερων και εμπειρότερων κομματικά συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης.

Ο κ. Νέζης είναι ούτως ή άλλως ο άνθρωπος του κ.Μητσοτάκη για τις “ειδικές αποστολές” και είχε ρόλο κλειδί ούτως ή άλλως ως σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ωστόσο πλέον είναι και επίσημα αρμόδιος για τις επαφές με την ΚΟ και το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, όπου παραμένει ο επίσης έμπιστος του κ. Μητσοτάκη, Μιχάλης Μπεκίρης, μαζί με το γενικό γραμματέα της Βουλής, Γιώργο Μυλωνάκη.

Ο κ. Μπρατάκος φέρεται πάντως να συνεχίσει στο παρασκήνιο να συμβάλλει στην εκλογική οργάνωση της ΝΔ, αφού έχει άλλωστε επιδείξει αποτελέσματα. Μπορεί εξάλλου ο κ. Μπρατάκος και ο κ. Παπασταύρου να παραιτήθηκαν για λόγους… συμβολισμού, αλλά από την κυβέρνηση εξαρχής τόνιζαν ότι δεν αναιρείται η προσφορά τους.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αναλαμβάνει την εποπτεία και τη ρύθμιση των Οργανισμών και των Φορέων που υπάγονται στον Πρωθυπουργό (πχ Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Εθνική Επιτροπή για Άτομα με Αναπηρία) και ο Θανάσης Κοντογεώργης την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού.

Επίσης η Ελένη Σχινά αναλαμβάνει Διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου του Πρωθυπουργού (μαζί με το αρχείο και το πρωτόκολλο του πρωθυπουργού).

Σχετικά Άρθρα