“Η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό εγκυμονεί κινδύνους” – Ανακοίνωση Επιτροπής Κυπριακής-Ελληνικής Φιλίας και Συμπαράστασης στην Κύπρο

 “Η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό εγκυμονεί κινδύνους” – Ανακοίνωση Επιτροπής Κυπριακής-Ελληνικής Φιλίας και Συμπαράστασης στην Κύπρο

Από τις 27 έως τις 29 Απριλίου στη Γενεύη θα πραγματοποιηθεί η άτυπη συνάντηση 5+1 για το Κυπριακό. “Σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που διεξήγαγε εκ μέρους του γγ η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, τους περασμένους μήνες, ο γενικός γραμματέας προτίθεται να συγκαλέσει μία άτυπη συνάντηση 5+1 για το κυπριακό ζήτημα, στη Γενεύη της Ελβετίας, από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Stephane Dujarric σε ανακοίνωσή του.

Όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, “ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα”.

Ενόψει της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη, η Επιτροπή Κυπριακής Ελληνικής Φιλίας και Συμπαράστασης στην Κύπρο, εξέδωσε ανακοίνωση που εγείρει διπλωματικές ανησυχίες με τίτλο : “Η Κύπρος, η Ελλάδα, ο Ελληνισμός ενόψει της νέας πενταμερούς“.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

“Η άτυπη πενταμερής που προγραμματίζεται  να πραγματοποιηθεί από 27 έως 29 Απριλίου,  δεν αποτελεί μια απλή προπαρασκευαστική διαδικασία αλλά αντιθέτως,  έχει πολύ σημαντικό πολιτικό  χαρακτήρα, ιδιαίτερα μετά τις ιταμές δηλώσεις του Ερντογάν περί «δύο κρατών» στην Κύπρο.

Η άτυπη και άνευ προϋποθέσεων πενταμερής δεν είναι διαδικαστικού χαρακτήρα συνάντηση και, ως εκ τούτου, εγκυμονεί κίνδυνους και παγίδες για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία επιθυμεί να επιβάλλει ένα καθεστώς συνομοσπονδίας θέτοντας υπό την επικυριαρχία της το σύνολο του νησιού και βέβαια του πλούτου της Κύπρου, θαλάσσιου και μη.

Οι κυβερνήσεις της Ελλαδος και της Κύπρου  οφείλουν να βάλουν φραγμό στις προσπάθειες που καταβάλλει τμήμα της βρετανικής πολιτικής να εκβιαστεί και να «παραδοθεί» η Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτά τα σχέδια. Παράλληλα, θα πρέπει οι δυο κυβερνήσεις να  επιμείνουν στην εμπλοκή των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου της Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών στην διαδικασία της πενταμερούς.

Η Επιτροπή θεωρεί τις παρακάτω 5 προϋποθέσεις ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε επανέναρξη μιας σοβαρής διαπραγμάτευσης:

  • Πρώτον, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να μην αποστεί από την θέση  του  Γ.Γ. του ΟΗΕ, οπως αυτή εκφράστηκε στο Κραν Μοντανά ο οποίος έκανε αποδεκτή την ελληνική πρόταση περί κανονικού κράτους στην Κύπρο χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα. 
  • Δεύτερον, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί, εκ νέου, μια δυναμική εκστρατεία διαφώτισης των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και των κοινωνιών τους για την πραγματική φύση του Κυπριακού, ως προβλήματος παραβίασης του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ με συνεχείς προκλητικές και παράνομες ενέργειες από την τουρκική πλευρά (ανακήρυξη ψευδοκράτους, προσπάθεια εποικισμού των Βαρωσίων, δημιουργία τετελεσμένων επι του εδάφους, παραβιάσεων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας  κ.ά. ).
  • Τρίτον, οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να βασίζεται στην συγκρότηση ενός κράτους της Κύπρου με μια κυριαρχία, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν αρμονικά και θα ευημερούν ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να εφαρμοστεί λύση που θα στηρίζεται αμιγώς στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι λύση έξω και πέρα από τις διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου.
  • Τέταρτον, εκφράζουμε  με κάθε τρόπο την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους Τουρκοκυπρίους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον σκληρό αυταρχισμό της Άγκυρας, την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων τους και την αλλοίωση των δημογραφικών, κοινωνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών τους.
  • Πέμπτον, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να  σταματήσει να αντιμετωπίζει το Κυπριακό, δηλαδή τον ευρύτερο ελληνισμό, ως ένα βάρος. Αντίληψη που είχε και η Δεξιά στη δεκαετία του πενήντα.

Σε αυτούς τους άξονες η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει και να συνδράμει στον αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού και την μετατροπή της Μεγαλονήσου σε ένα κανονικό κράτος, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και καθεστώς εγγυήσεων που  τελικά θα συμβάλλει στην ευημερία του συνόλου των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου”. 

*Επιτροπή Κυπριακής-Ελληνικής Φιλίας και Συμπαράστασης στην Κύπρο

Σχετικά Άρθρα