Κύπρος – Νεκρή Ζώνη: Βίντεο με την επίθεση κατά αντρών του ΟΗΕ – Διεθνής καταδίκη των Τουρκοκυπρίων – Σε συνεχή επαφή Αθήνα και Λευκωσία

 Κύπρος – Νεκρή Ζώνη: Βίντεο με την επίθεση κατά αντρών του ΟΗΕ – Διεθνής καταδίκη των Τουρκοκυπρίων – Σε συνεχή επαφή Αθήνα και Λευκωσία

Πληθαίνουν οι καταδικαστικές αντιδράσεις για τα επεισόδια που προκάλεσαν Τουρκοκύπριοι στη νεκρή ζώνη, ενώ από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ΟΗΕ επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να συνεχιστούν οι ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειες αναβίωσης του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού.

Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τη στιγμή της επίθεσης τωνΤουρκοκύπριων με μπουλντόζες εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Τουρκοκύπριοι αστυνομικοί και Τουρκοκύπριοι στρατιώτες με πολιτικά ρούχα, επιτέθηκαν σε μέλος της ειρηνευτικής δύναμης, γρονθοκοπώντας το, τού έριξαν μπουνιά και επιτέθηκαν σε άλλα δέκα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ σπρώχνοντάς τα με τη βία και με κλωτσιές.

H στιγμή που οι μπουλντόζες χτυπούν οχήματα

Οι Τουρκοκύπριοι μάλιστα χρησιμοποιώντας μπουλντόζα απομάκρυναν όχημα της ειρηνευτικής δύναμης που βρισκόταν στο σημείο για να εμποδίσει τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή, την κατασκευή δρόμου που θα συνδέει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με την Πύλα, που είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη όπου κατοικούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί. Προκλήθηκαν ζημιές σε τρία οχήματα των Ηνωμένων Εθνών.

ΥΠΕΞ: ”Πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης πλησίον της Πύλας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο και την απόπειρα των κατοχικών δυνάμεων να δημιουργήσουν τετελεσμένα επί του πεδίου.

«Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας», τονίζει.

«Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει: «Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

 αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι:

”Οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών”.

Kύπρος: Διπλωματικός συναγερμός για τα επεισόδια των Τουρκοκυπρίων

Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει τα οργανωμένα επεισόδια που προκάλεσαν το πρωί οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας και την απαράδεκτη επίθεση εναντίον Βρετανών και Σλοβάκων μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: ”Οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών”.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Απρόκλητη επίθεση σε κυανόκρανους

Το επεισόδιο που έγινε στο μικρό χωριό Πύλα πάνω στην Πράσινη Γραμμή, όπου Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν απρόκλητα σε κυανοκράνους των Ηνωμένων Εθνών, καταδίκασε άμεσα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) καλεί σε αποκλιμάκωση και διασφάλιση του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει στην ανάρτησή του:

“Καταδικάζω σθεναρά την επίθεση κατά του προσωπικού των Ηνωμενων Εθνων από Τουρκοκυπρίους στην Πύλα σήμερα. Η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και η διασφάλιση της αποκλιμάκωσης της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα.

Είμαι σε επαφή με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη παρακολουθώντας στενά την κατάσταση και καλώντας για Ειρήνη στην περιοχή”.

ΥΠΕΞ Ψευδοκράτους: Για αδιαφορία κατηγορεί τον ΟΗΕ

Το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους ανακοίνωσε πριν από λίγα 24ωρα ότι το οδικό έργο για το οποίο βρίσκονται συνεργεία των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή Άρσους – Πύλας, μήκους 11,6 χιλιομέτρων, θα προχωρήσει, για ανθρωπιστικούς και οικονομικούς λόγους.

Το ψευδοκράτος κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για μακροχρόνια έλλειψη καλής θέλησης στο θέμα και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για αδιαφορία σε συνεχείς παραβιάσεις της νεκρής ζώνης στην περιοχή από τους Ελληνοκύπριους.

Σχετικά Άρθρα