Επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες για το Κυπριακό

 Επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες για το Κυπριακό

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για επίλυση του Κυπριακού εντός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη. Στο πλαίσιο της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση της προσπάθειας επανέναρξης των συνομιλιών και συμφώνησαν να βρίσκονται σε επικοινωνία

Γραπτή δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο πρόεδρος της Κύπρου επαναβεβαίωσε τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την ετοιμότητα του, για επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και εντός του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε την προστιθέμενη αξία διορισμού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε, επίσης, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τα αποτελέσματα των επαφών του με Ευρωπαίους ηγέτες και τους επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξης των συνομιλιών στη συμφωνημένη βάση, υποβοηθητικά των προσπαθειών του ΟΗΕ.

Από πλευράς του, ο Αντόνιο Γκουτέρες επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στην επίλυση του Κυπριακού εντός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση της προσπάθειας επανέναρξης των συνομιλιών και συμφώνησαν να βρίσκονται σε επικοινωνία, κατέληξε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.