Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ – Τι συζήτησαν

 Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ – Τι συζήτησαν

Το κοινό έδαφος είναι εκεί και καθορίζεται από τα ίδια τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας εκ νέου την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για την επανέναρξη των συνομιλιών. Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της δεξίωσης που διοργάνωσαν στο Λήδρα Πάλας τα Ηνωμένα Έθνη, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έτους, παρουσία του Ερσίν Τατάρ, ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι γνωρίζει τις δυσκολίες και μετέφερε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη την ελπίδα του ότι θα προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Στις δηλώσεις του, ο Κύπριος πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνάντηση ήταν κοινωνικής φύσεως και χαρακτήρισε σημαντική την ανακοίνωση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο ότι σύντομα ο Αντόνιο Γκουτέρες θα ανακοινώσει και επίσημα τον διορισμό της απεσταλμένης του για το Κυπριακό.

«Ήταν σημαντική η ανακοίνωση που έγινε από τον κ. Στιούαρτ ότι σύντομα ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών- ελπίζουμε ότι θα είναι αυτή τη βδομάδα – θα ανακοινώσει επίσημα τον διορισμό» απεσταλμένου, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλιδης, για να προσθέσει ότι «ευελπιστούμε στην κάθοδο στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν.

«Είμαστε έτοιμοι από δικής μας πλευράς, γνωρίζουμε παρά πολύ καλά τι επιδιώκουμε μέσα από το τραπέζι των συνομιλιών, γνωρίζουμε ποιος είναι ο τελικός στόχος και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό τον στόχο», ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος, τονίζοντας πως ο ίδιος γνωρίζει τις δυσκολίες και τα προβλήματα. «Παρακολουθώ, ακούω τις καθημερινές δηλώσεις που γίνονται» είπε και τόνισε ότι «όλοι θα κριθούμε στο τραπέζι των συνομιλιών».

Σε ερώτηση για την κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Τατάρ, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι συζήτησαν για το Κυπριακό, ανάμεσα σε κάποιο άλλα, αλλά δεν έγινε κάποια διαπραγμάτευση.

«Επανέλαβα στον κ. Τατάρ την ετοιμότητα μου, ότι ελπίζω να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων, να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών. Το κοινό έδαφος είναι εκεί, καθορίζεται από τα ίδια τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ελπίζω να τα καταφέρουμε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Με αφορμή τις εξελίξεις στην περιοχή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε πως «δεν υπάρχουν παγωμένες κρίσεις, το στάτους κβο, η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα».

«Βλέπουμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά στη νεκρή ζώνη και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ακριβώς για να οδηγηθούμε την επανένωση στη λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα