Επιστρεπτέα προκαταβολή μετά την αποτυχία του click away – Σύγκρουση στη σκιά της πανδημίας με διακύβευμα τη μεσαία τάξη

 Επιστρεπτέα προκαταβολή μετά την αποτυχία του click away – Σύγκρουση στη σκιά της πανδημίας με διακύβευμα τη μεσαία τάξη

Αυλαία απόψε με την ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού και ενώ η πανδημία ρίχνει βαριά τη σκιά της, καθιστώντας εξαιρετικά αβέβαιη την πιστή τήρηση του βασικού κυβερνητικού νομοσχεδίου. Οι πολιτικοί αρχηγοί χτενίζουν τις ομιλίες τους, όμως η βραδινή σύγκρουση κορυφής μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, θα έχει ένα πραγματικό επίδικο: τη μεσαία τάξη.

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να βγάλει …λαγούς, με κυριότερο αυτών, την επιστρεπτέα προκαταβολή, την ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά, συντασσόμενος με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων, New Deal για την απομείωση του ιδιωτικού χρέους της κρίσης.

«Δωρεάν ενίσχυση στη μεσαία τάξη» είναι ο κεντρικός τίτλος των «Νέων», με υπέρτιτλο, «Χαρίζουν σε όλους το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής».

Σύμφωνα δε, με τις πληροφορίες της εφημερίδας και της Μαρίας Βουργάνα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να χαρίσει το 50% των φθηνών κρατικών δανείων που είχαν δοθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, με οδηγό τον 4ο κύκλο, κάτι, φυσικά, που αναμένεται να επαναληφθεί και στον 5ο κύκλο. Ενδεχόμενο που έχει αφήσει άλλωστε ανοιχτό ο Άδωνις Γεωργιάδης, όταν, σε δηλώσεις του, στον τ/σ Open, είχε αναγνωρίσει ως «λογικό» το αίτημα «να μην επιστραφεί ένα μεγάλο ποσοστό ». Υπενθυμίζεται ότι κατά τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής είχαν καταβληθεί 3,369 δισ. ευρώ, ενώ χρήση του μέτρου είχαν κάνει περισσότερες από 145.000 επιχειρήσεις. Όταν μόνο στον 4ο κύκλο δόθηκαν 2,16 δισ. σε 444.170 ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αυτοπασχολουμένους.

Η τήρηση των κριτηρίων με τα οποία δόθηκε η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα θέμα πάντως που δεν έχει τολμήσει να αγγίξει το πολιτικό σύστημα, ενώ το γεγονός ότι συζητάμε για πρόσθετα μέτρα την επομένη της έναρξης του click away μάλλον συνιστά έμμεση αναγνώριση ότι το συγκεκριμένο μέτρο ούτε απέδωσε ούτε πρόκειται να αποδώσει τα προσδοκώμενα. Επιπλέον, κάθε φορά που στο οικονομικό επιτελείο πείθονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, επιστρέφουν μαζί και τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, μετά, ασφαλώς, τη λήξη της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να πάρει τη ρεβάνς στη μάχη για τη διεκδίκηση της μεσαίας τάξης. Οι αστοχίες της δικής του κυβέρνησης ευθύνονται προφανώς για τη διάρρηξη των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με επαγγελματικές ομάδες, που αποτελούν βαρόμετρο για το αποτέλεσμα της κάλπης, τώρα όμως έχει την ευκαιρία να τους ξανακερδίσει, δεδομένης της δυσαρέσκειας των χιλιάδων μικρομεσαίων, μικρών επιχειρηματιών, επαγγελματιών κ.α. με την κυβερνητική ομπρέλα (;) προστασίας (;).

Ξεκινώντας από τα της Υγείας και με αφετηριακό επιχείρημα ότι

  • «η κυβέρνηση για δεύτερη φορά κάνει ακριβώς τα ίδια εγκληματικά λάθη, όχι μόνο συνεχίζει να μην στηρίζει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αλλά δεν εκμεταλλεύθηκε το χρόνο του lockdown για να προετοιμαστεί, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν χαμένες οι θυσίες των πολιτών», η Κουμουνδούρου εγκαλεί την κυβέρνηση για «άρνηση ενίσχυσης του ΕΣΥ που καταρρέει», «άρνηση για μαζικά τεστ, συνταγογράφηση και αποζημίωσή τους», με αποτέλεσμα «οι ειδικοί να μην έχουν την πραγματική εικόνα για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, ενώ η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου». Ως εκ τούτου, προσθέτουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., «η αναγκαστική παράταση του lockdown οδηγεί πλέον κυριολεκτικά στον αφανισμό εργαζομένων και επιχειρήσεων».

Η λύση του click away εξάλλου, αποτελεί «εμπαιγμό των επιχειρήσεων, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχει ούτε τις υποδομές, ούτε μπορεί να ανταπεξέλθει. Επί της ουσίας η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά κλείνει το μάτι μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ μικρές και μεσαίες αφήνονται στο έλεός τους, χάνοντας το 30% του ετήσιου τζίρου τους που γίνεται τα Χριστούγεννα.

Το ελάχιστο που έχει να κάνει, έστω και τώρα η κυβέρνηση, έστω και στο και πέντε, είναι να στηρίξει ουσιαστικά με ρευστότητα και όχι με αναστολές εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Και να αναλάβει να δοθεί το δώρο Χριστουγέννων ώστε και ρευστότητα να υπάρξει στην αγορά» (σ.σ. χωρίς να διευκρινίζει πάντως με ποιους όρους θα μπορούσε να λειτουργήσει…). Και με τον τρόπο αυτό «και οι εργαζόμενοι να μην χάσουν μία σημαντική ενίσχυση και οι επιχειρήσεις να ελαφρυνθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη μέρα φωνάζει για μη επιστρεπτέα ενίσχυση, για επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη»,  επιμένουν συνεργάτες του Α. Τσίπρα.

Αλλά, προσθέτουν,

  • «δεν είναι μόνο ιδεοληψία που οδηγεί την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Είναι στόχευση για βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Το επιβεβαιώνει και η ακραία νεοφιλελεύθερη έκθεση Πισσαρίδη. Το είχε προαναγγείλει εξάλλου και ο υφυπουργός Οικονομικών όταν χαρακτήριζε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ‘επιχειρήσεις ζόμπι’», θυμίζουν.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, «η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των συνοικιακών καταστημάτων, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με το φάσμα του οριστικού λουκέτου και αθρόων απολύσεων.

Όμως μέσα σε αυτή τη λαίλαπα, τα μέτρα στήριξης δεν μπορούν να περιοριστούν πλέον μόνο στις αναγκαίες επιχορηγήσεις, τις οποίες και αυτές αρνείται η κυβέρνηση. Ούτε μόνο στο Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με ανάληψη του κόστους από το κράτος για να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις, το οποίο επίσης αρνείται.

Οφείλουμε να δούμε κατάματα την πραγματικότητα του ιδιωτικού χρέους. Η νέα έκρηξή του από τα περιοριστικά μέτρα δεν αφήνει κανένα περιθώριο. Το είχε επισημάνει ήδη από το Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, σήμερα η ανάγκη είναι ακόμα πιο επιτακτική», σημειώνουν εμφατικά πηγές της μείζονος αντιπολίτευσης.

Και, εν κατακλείδι στον πυρήνα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.,

  • «οφείλουμε να ανοίξουμε μία μεγάλη συζήτηση για ένα New Deal με σημαντικές πρωτοβουλίες για γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση της πανδημίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για ασφαλιστικά ταμεία έχει ήδη κάνει ένα πρώτο βήμα, καθώς προβλεπόταν και διαγραφή σημαντικού μέρους του ονομαστικού χρέους του οφειλέτη που θα έμπαινε στη ρύθμιση. Σήμερα απαιτούνται ακόμα πιο ριζοσπαστικές λύσεις. Ειδάλλως, ο εκτρωματικός πτωχευτικός που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αποτελέσει οριστική ταφόπλακα τόσο για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων όσο και φυσικά και για τους εργαζόμενους», υποστηρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό και χαρακτηρίζουν «αυτονόητο» ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί από την αρχή της νέας χρονιάς. Ειδάλλως, προειδοποιούν, «θα μιλάμε για την πιο βίαιη φτωχοποίηση και οικονομικά και κοινωνικά συντρίμμια».

Σχετικά Άρθρα