• 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Τζανακόπουλος: Έχουμε μια κυβέρνηση σε αποδρομή και είμαστε αντικειμενικά σε προεκλογική περίοδο

 Τζανακόπουλος: Έχουμε μια κυβέρνηση σε αποδρομή και είμαστε αντικειμενικά σε προεκλογική περίοδο

Η προσωπικότητα του Μίκη σημάδεψε τη μεταπολεμική Ελλάδα, τόνισε σήμερα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε για τον Μίκη Θεοδωράκη, «Είχε μια πορεία τεράστια, πρωτοποριακή πολλές φορές, γεμάτη από ελπίδες, αγωνίες, νίκες και ήττες, αντιφάσεις και ανατροπές. Όπως ήταν όλη η πορεία του 20ου αιώνα”, σημείωσε, λέγοντας παράλληλα ότι “το έργο του Μίκη προσλαμβάνεται διαφορετικά από την κάθε γενιά, παράγοντας διαφορετικά πολιτιστικά και αισθητικά αποτελέσματα».

Αναφερθείς στις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών, επισήμανε ότι από το 2008 ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός δεν έχει καταφέρει να βρει έναν κανονικό βηματισμό -όσο κανονικός μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο βηματισμός του πριν. Αμέσως μετά την υποχώρηση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ξέσπασε η κρίση του COVID, μια κατάσταση που δημιουργεί νέες προκλήσεις, νέες ανισότητες μεταξύ του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου και επομένως νέες προκλήσεις για την Αριστερά παγκοσμίως, επισήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σεισμόπληκτοι στη Νίκαια: Ξεχασμένοι στα κοντέινερ για 22 ολόκληρα χρόνια

Σε όλες τις κοινωνίες του αναπτυγμένου καπιταλισμού σήμερα, κυριαρχεί -με υφέσεις και εξάρσεις- η λαϊκή δυσαρέσκεια. Είναι φανερό ότι ο τρόπος με τον οποίο οι κυρίαρχες ελίτ διαχειρίζονται την κρίση που ζούμε, παράγει ανισότητες, εντάσεις, αδιέξοδα και αυτά με τη σειρά τους παράγουν κοινωνική κίνηση, εξήγησε. Το μεγάλο ερώτημα είναι το πρόσημο που θα πάρει αυτή η δυσαρέσκεια, σε ποια κατεύθυνση θα εκφραστεί πολιτικά, αν θα πάρει προοδευτικό πρόσημο ή αν θα πάρει ακροδεξιό, ρατσιστικό, μισαλλόδοξο πρόσημο, ανέφερε.

Το 2012-2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε σε αυτή τη δυσαρέσκεια και το θυμό, να δώσει προοδευτικό και αριστερό πολιτικό πρόσημο και να προκαλέσει μια τεράστια πολιτική ανατροπή του παραδοσιακού δικομματισμού, μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές ανατροπές που έγιναν στη μεταπολεμική Ευρώπη, τόνισε.

Σχετικά με τη σημερινή πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ότι μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη, έχουν συσσωρευθεί τόσα αδιέξοδα, τόσες κοινωνικές αποτυχίες, που το πεδίο είναι ανοιχτό για πολιτικές εξελίξεις.

Αν κρίνουμε με βάση το πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο εξαρχής είχε στόχο την ενίσχυση των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, τότε αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται με βάση την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, επισήμανε. Για την πλειοψηφία της κοινωνίας, ωστόσο, αυτή η κυβέρνηση είναι μια μεγάλη απογοήτευση, είπε.

Με την αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, με τη δραματική κατάσταση που βιώνει αυτή τη στιγμή η κοινωνία στο πεδίο της οικονομικής επιβίωσης, με τις συσσωρευμένες αποτυχίες στο πεδίο της πολιτικής προστασίας, έχουμε μια κυβέρνηση σε αποδρομή και είμαστε αντικειμενικά σε μία προεκλογική περίοδο, δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.