• 26 Ιανουαρίου, 2021

Σύψας: Μερική άρση όχι πριν από τις 21 Δεκεμβρίου – Τα σενάρια για τα σχολεία

 Σύψας: Μερική άρση όχι πριν από τις 21 Δεκεμβρίου – Τα σενάρια για τα σχολεία

Άρση του lockdown, όχι πριν από τις 21 Δεκεμβρίου και μέτρα μέχρι και την άνοιξη πρότεινε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Κάνοντας λόγο για προσωπική του άποψη, ο κ. Σύψας ισχυρίστηκε πως η 21η Δεκεμβρίου είναι η καλύτερη ημερομηνία για άρση του lockdown, υποστηρίζοντας πως θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια «ανάσας» στο σύστημα, καθώς «με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν αυτόματα και τα κρούσματα».

«Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του στον ΣΚΑΪ, ενώ για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ανέφερε: «Δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα».

Αφού παραδέχθηκε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε καν προβλέψεις, κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου», προέτρεψε τους πολίτες «να κάνουμε Χριστούγεννα μόνοι μας, χωρίς καμία οικογένεια γύρω μας», καθώς αιτία διασποράς είναι πλέον τα σπίτια.

Ο κ. Σύψας δεν δίστασε μάλιστα να ταχθεί κατά της χαλάρωσης των μέτρων πριν από τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων που προέβλεψε να γίνει μέχρι την αρχή του καλοκαιριού.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown αρχίσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα ανοίξουν και τα σχολεία. Αν όμως η άρση πάει για μία εβδομάδα αργότερα, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα λόγω Χριστουγέννων και την αρχή θα κάνει το λιανεμπόριο.

Όσον αφορά στην εστίαση, τα γυμναστήρια και τους υπόλοιπους κλάδους, ήταν σαφής πως «δεν μπορούμε να κάνουμε καν προβλέψεις, θα ανοίξουν όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία»

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, αφού τόνισε ότι «ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων μέχρι το καλοκαίρι θα οδηγήσει σε μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων», εστίασε στο γεγονός ότι θα έχουν εμβολιαστεί και τουρίστες, «κάτι ικανοποιητικό για τον τουρισμό».

«Το πρόβλημα», συμπλήρωσε, «είναι αυτοί που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο», επικαλούμενος μάλιστα στοιχεία που δείχνουν ότι μεγάλη επιφυλακτικότητα υπάρχει και στους επαγγελματίες υγείας.

«Αν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε μέχρι το τέλος του 2021 το 70% του πληθυσμού, θα σημάνει το τέλος της πανδημίας στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρά τα σενάρια, πάντως, που ήθελαν την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, είναι πλέον πιθανότερο η εστίαση να παραμείνει κλειστή καθ΄ όλη τη διάρκεια των γιορτών.

Αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου φέρονται μάλιστα να έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά τους γιατί η οικονομική τους αιμορραγία θα είναι «ακατάσχετη».

Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως το λουκέτο δεν πρόκειται να βγει από τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα, την περίοδο των εορτών.