Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Με το ριζοσπαστισμό ή με το μεσαίο χώρο. Η μοναδική ευκαιρία της απλής αναλογικής

 Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Με το ριζοσπαστισμό ή με το μεσαίο χώρο. Η μοναδική ευκαιρία της απλής αναλογικής

Τι κόμμα θέλουμε; Με αυτό το ερώτημα, αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα πατήσει πάνω στο κυβερνητικό του παρελθόν ή αν επιστρέψει στην εποχή των κινημάτων και του ριζοσπαστισμού,  προχώρησε η συζήτηση μεταξύ κορυφαίων στελεχών του κόμματος η δεύτερη ημέρα των εργασιών της προγραμματικής συνδιάσκεψης.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Κατ’ αρχήν υπήρξε ευρεία συναίνεση στα 6 θεματικά τραπέζια των προγραμματικών θέσεων. Η δουλειά όλοι συμφώνησαν ότι είναι σε μεγάλο βαθμό από τις πιο ολοκληρωμένες που έχουν γίνει και οτι πρόγραμμα Σταθάκη και της επιτροπής προγράμματος αποπνέει την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει.

Το κλίμα όμως άρχισε να διαφοροποιείται, όταν άνοιξε ο κατάλογος των ομιλητών στην ολομέλεια της συνδιάσκεψης.

«Όχι κόμμα κράτους»

Εκφράζοντας σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις της Ομπρέλας η πρώην Υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου επικεντρώθηκε στην αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς να υπεισέρχεται σε αυτοκριτική για το κυβερνητικό παρελθόν πρότεινε στους συντρόφους της «να μην βλέπουμε τα πράγματα μέσα από τα μάτια ενός κόμματος κράτους, αλλά να διεκδικηθεί να είναι ένα κόμμα για την κοινωνία που σημαίνει να υπάρχει εκπροσώπηση να υπάρχει ριζοσπαστισμός και όχι να τα βλέπουμε όλα μέσα από τις ανάγκες του κράτους».

Η κα Χριστοδουλοπούλου ουσιαστικά αναφερόταν σε όλο το εκείνο το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο τον κατατρέχει μέχρι και σήμερα και φρόντισε να διευκρινίσει ότι αναφέρεται σε υποθέσεις που η κυβέρνηση τις έτρεξε την προηγούμενη τετραετία και αφορούν στους καταναγκασμούς που την υποχρέωσαν σε συμβιβασμούς όπως αυτούς της Φραπόρτ και του Ελληνικού, δηλαδή συμβιβασμούς με το κεφάλαιο όπως ακριβώς «φροντίζουν τα κόμματα του κράτους».

Ένα και μισό κόμμα

Τη σκυτάλη όσων θέλουν το ΣΥΡΙΖΑ στο ριζοσπαστισμό πήρε ο Νίκος Φίλης ο οποίος μίλησε ουσιαστικά για το παράδειγμα της Γερμανίας και της Ουγγαρίας. «Μπροστά μας έχουμε τον κίνδυνο του συστήματος να έχουμε  ενάμιση κόμμα. Ένα αιώνια κυβερνητικό και ένα αιώνια μεγάλο αντιπολιτευτικό κόμμα. Αυτός είναι ο στόχος της Δεξιάς» είπε ο Νίκος Φίλης περιγράφοντας μια κατάσταση δυστοπική, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει σε μεγέθη κάτω του 30% αλλά το μεγαλύτερο στην αντιπολίτευση. 

Κόμμα των Αριστερών

Ο Νίκος Βούτσης επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του πρέπει να απλώνουν το εύρος της αναφοράς του στον κόσμο της Αριστεράς. Αναφέρεται ουσιαστικά στους ψηφοφόρους εκείνους που έφυγαν από το κόμμα στις κάλπες των εκλογών από το 09 μέχρι το 19.

Με σαφείς αναφορές σε ζητήματα που πλήγωσαν ή τραυμάτισαν ως επιλογές μέσα στην υγειονομική κρίση ή και παλιότερα το κόμμα ο κ. Βούτση ήταν κατηγορηματικός ότι «δεν είναι ανάγκη να ρίξουμε νερό στο κρασί μας» για θέματα όπως τα δικαιώματα των κρατουμένων στις φυλακές, τα έμφυλα δικαιώματα, τους πρόσφυγες και άλλα ζητήματα στα οποία η Αριστερά έχει βάλει το στίγμα της.

Το ηθικό πλεονέκτημα επέμεινε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής πρέπει να το υπερασπίζονται στο ΣΥΡΙΖΑ και καυτηρίασε ουσιαστικά τη στάση πολλών να ξεχνούν ότι ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερίες παραμένει επίκαιρος και «δεν είναι σκελετός στα ντουλάπια μας».

Απέναντι σε καρτέλ και γκανγκστερς

«Όταν έχεις να κάνεις με απατεώνες και γκάνγκστερ δεν μπορείς να τους ραντίζεις με τον βασιλικό του ηθικού πλεονεκτήματος» είπε ο Παύλος Πολάκης φροντίζοντας να θέσει αντίστροφα τη δύναμη της ηθικής του κόμματος.

«Η κυβερνώσα Αριστερά δεν είναι διαμαρτυρία» είπε στην κατακλείδα της γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με τα μέλη της ομάδας των προεδρικών να γειώνουν συνολικά τη συζήτηση στην πραγματικότητα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Έχουμε απέναντι ένα καρτέλ αδίστακτων συμφερόντων» με το εκσυγχρονιστικό μπλοκ με την επίφαση του επιτελικού κράτους να ξηλώνει κάθε δημοκρατική κατάκτηση και εργατικό δικαίωμα είπε ο Όλγα Γεροβασίλη. Υπενθύμισε μάλιστα σε όλους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνητικό παρελθόν και σήμερα σε αυτές τις συνθήκες το δίλλημα δεν είναι μόνο το ηθικό πλεονέκτημα αλλά η ηθική απαξία που επιβάλει η κυβέρνηση δίνοντας τη θέση της τον κυνισμό για να συμπληρώσει:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι δεν υπάρχει πολυτέλεια για αγωνία αυταρέσκειας, ούτε για προσμονή μεταφυσικής πολιτικής δικαιοσύνης. Η κοινωνία μας έφερε στη θέση του κόμματος εξουσίας και χρέος μας είναι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της».

Από του παριζιάνους που ξεβλάχεψαν τη χώρα μέχρι τους ανέμελους  άριστους η Όλγα Γεροβασίλη έθεσε το επίδικο της εκλογικής μάχης με την απλή αναλογική και την ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας απέναντι στην κοινωνία.

«Λύσεις εκτός όλων των άλλων συντρόφισσες και σύντροφοι δεν θα υπάρξουν, αν δεν υπάρξει εκλογική νίκη στις επόμενες εκλογές. Δεν ξέρω αν θα υπάρχει χώρα για να κυβερνηθεί τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση».

Την κρισιμότητα να μην στηθούν επαναληπτικές κάλπες έθεσε και ο Νίκος Παππάς χαρακτηρίζοντας «λάθος να κάνουμε ότι είμαστε μία δύναμη η οποία δεν έχει περάσει από τις θέσεις της κυβέρνησης και ίσως κάναμε και λάθη».

Πασοκογενείς

«Τα Ιμαλάια του χώρου να απαλλαγούν από τους όρους του εσωτερικού εχθρού» ανέφερε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με την τοποθέτησή του να δίνει έντονο άρωμα του λεγόμενου πατριωτικού ΠΑΣΟΚ.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος αλλά με πιο θεωρητικές βάσεις ο το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Αντώνης Κωτσακάς. Το δίλλημα ή με τα κινήματα ή με τα μεσαία στρώματα το λύνει η σύνθεση και το δυο είπε ο κ. Κωτσακάς καθώς όπως είπε ούτε η συνθήκες του 12-13 υπάρχουν σήμερα αλλά και αποκομμένος ο μεσαίος χώρος είναι ένας πολιτικός χυλός, όπως είπε.

«Δεν είναι διάζευξη δεν είναι ή με τα κινήματα και το ριζοσπαστισμό ή με τα μεσαία στρώματα. Είναι σύνθεση. Είναι και με το ριζοσπαστισμό και με τα μεσαία στρώματα».

Αξιοσημείωτη ωστόσο ήταν και η αναφορά του στο χρόνο των εκλογών με τον κ. Κωτσακά να τοποθετεί το χρόνο των εκλογών σε χρόνο που θα το «αποφασίσει το βαθύ κράτος και όχι ο Μητσοτάκης». Όπως είπε μάλιστα η άρχουσες τάξεις «δεν πρόκειται να ρισκάρουν πριν κατανεμηθούν τα 72δις€ του Ταμείου Ανάκαμψης».

Αυτοκριτική 

Υπέρ της αυτοκριτικής για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην τοποθέτησή του ο πρώην γραμματέας του κόμματος  Πάνος Σκουρλέτης. Χαιρετίζοντας μάλιστα τη διεξαγωγή της  προγραμματικής συνδιάσκεψης με τη συλλογική έγκριση του προγράμματος κατ’ αντιστοιχία υποστήριξε τη σταθερή άποψή του ότι και στο Συνέδριο με τον ίδιο δημοκρατικό και συμμετοχικό τρόπο πρέπει το κόμμα αν αποφασίσει τι πήγε λάθος και τις σωστό για να γίνει πιο δυνατό. 

Υπερ της αυτοκριτικής τάχθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος ωστόσο στο ερώτημα τι κόμμα θέλουμε πήγε ένα βήμα πιο πέρα κάνοντας λόγο για το αφήγημα που πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για «να καταλάβει ο κόσμος πως συνδέονται οι εξελίξεις στην Ευρώπη με τη ζωή του και ότι αυτά που του προτείνουμε είναι εφαρμόσιμα».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η παρέμβαση του πρώην Υπουργού Αριστείδη Μπαλτά ο οποίος κόντρα στο κλίμα της ολομέλειας χαρακτήρισε λάθος τη βάση όλης της συζήτησης και στο ερώτημα τι κόμμα θέλουμε; Όπως είπε κάθε φορά που οι Αριστεροί ασχολούνται με αυτό το θέμα οδηγούνται σε διασπάσεις και με αρκετή αισιοδοξία κάλεσε όλους τους συντρόφους να πατήσουν πάνω στην «τεράστια προσφορά του Αλέξη Τσίπρα στην Αριστερά». Ο κ. Τσίπρας όπως είπε «έφτιαξε την Αριστερά του σήμερα». 

Σχετικά Άρθρα