• 12 Απριλίου, 2021

Σωτηρία: Ο νεαρότερος ασθενής στη ΜΕΘ είναι 32 ετών – Τα χαρακτηριστικά του τρίτου κύματος

 Σωτηρία: Ο νεαρότερος ασθενής στη ΜΕΘ είναι 32 ετών – Τα χαρακτηριστικά του τρίτου κύματος

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του τρίτου κύματος του κοροναϊού.

Εικοσιέξι ασθενείς εισήχθησαν μέσα σε ένα 24ωρο σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε όλη τη χώρα.Οι 16 από αυτούς, ήταν στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής.

Όσο αυξάνεται το ιικό φορτίο στην κοινότητα της πρωτεύουσας και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, τόσο κατεβαίνει ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων, σύμφωνα με τους γιατρούς, όπως αναφέρει η εξειδικευμένη ιστοσελίδα iatropedia.gr.

Στο νοσοκομείο αναφοράς «Σωτηρία» από 32 ετών ξεκινούν οι νοσηλείες των ασθενών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Εκτάκτως στη ΓΑΔΑ ο Χρυσοχοΐδης για Κουφοντίνα

Η γενική αίσθηση που υπάρχει ανάμεσα στους γιατρούς είναι ότι έχει μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με σοβαρή κλινική νόσο.

Στο νοσοκομείο αναφοράς «Σωτηρία» από 32 ετών ξεκινούν οι νοσηλείες των ασθενών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η γενική αίσθηση που υπάρχει ανάμεσα στους γιατρούς -καθώς ακόμη δεν έχει γίνει στατιστική και επιστημονική επεξεργασία των στοιχείων- είναι ότι έχει μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με σοβαρή κλινική νόσο.

Η διευθύντρια της ΜΕΘ του “Σωτηρία” Μαρία Νταγάνου, υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr ότι υπάρχουν αρκετοί ασθενείς με βαριά Covid μεταξύ 45 και 50, ενώ ορισμένοι δεν πάσχουν καν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα:

“Έχουμε αρκετούς πιο νεαρούς αρρώστους σε σχέση με παλιότερα. Έχουμε ασθενείς από 30 κάτι και πάνω. Είναι και κάποιοι χωρίς υποκείμενα νοσήματα, αλλά δεν είναι μεγάλο νούμερο. Είναι οι μισοί περίπου. Ξέρετε, εμείς έχουμε και 50 κλίνες κι έχουμε πολύ μεγάλη διακίνηση, αλλά δεν μπορούμε να βγάλουμε στατιστικά από μία Μονάδα. Η γενική εικόνα είναι ότι γενικά είναι νεότεροι όσοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, οπότε είναι και νεότεροι και όσοι νοσηλεύονται στη Μονάδα. Στη δική μας Μονάδα δυστυχώς, κάποιοι δεν έχουν σημαντικά υποκείμενα νοσήματα, δηλαδή κάποιοι είναι παχύσαρκοι ή υπερτασικοί, χωρίς τίποτε άλλο. Και κάποιοι που δεν έχουν κανένα υποκείμενο νόσημα”, τονίζει.

Στη ΜΕΘ του “Σωτηρία” ακολουθείται το θεραπευτικό πρωτόκολλο της χορήγησης ενός ανταγωνιστή της ιντερλευκίνης, που έχει μπει πρόσφατα στις οδηγίες για την αντιμετώπιση της Covid.

Ταυτόχρονα χορηγείται και κορτιζόνη, που αποτελεί το πρώτο εγκεκριμένο και αποδεδειγμένο φάρμακο που μειώνει τη θνητότητα. Ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται το ίδιο καλά όλοι οι ασθενείς στη θεραπεία, σύμφωνα με τους γιατρούς.