Πρωτοφανής τροπή στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Η εισαγγελέας απαντά στο “άδειασμα” της προέδρου της έδρας

 Πρωτοφανής τροπή στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Η εισαγγελέας απαντά στο “άδειασμα” της προέδρου της έδρας

Το μεγάλο ερώτημα της ημέρας, υπό το πρίσμα των σφοδρών επικρίσεων από έγκριτους νομικούς, είναι τι θα απαντήσει η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής Α. Οικονόμου επί των ενστάσεων της προέδρου της έδρας Μ. Λεπενιώτη η οποία ουσιαστικά εγκάλεσε την κ. Οικονόμου για την πρόταση της να δοθούν αναστολές στους καταδικασθέντες της εγκληματικής Οργάνωσης Χρυσή Αυγή και ειδικά για τον Γιάννη Λαγό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανατροπή: Η Μ. Λεπενιώτη αμφισβήτησε το σκεπτικό της εισαγγελέως για τις αναστολές στους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής

Εικόνες-ΣΟΚ: Αστυνομικοί με ναζιστικά σύμβολα στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Αδαμαντία Οικονόμου: Ποια είναι η εισαγγελέας που… αθώωσε τη Χρυσή Αυγή και εξακολουθεί να προκαλεί αναστάτωση

Η ακροαματική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 11 και η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου θα απαντήσει στο αίτημα της προέδρου, Μαρίας Λεπενιώτη, να προσκομίσει τυχόν βούλευμα που να αποδεικνύει ότι ο καταδικασθείς ως διευθυντής της εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννης Λαγός, έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους, θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί της Τετάρτης η συνεδρίαση στο Εφετείο Αθηνών.

Η παραβίαση των περιοριστικών όρων προκύπτει από έγγραφα που προσκόμισε στο δικαστήριο ο συνήγορος του Αρτέμη Ματθαιόπουλου.

Η εισαγγελέας στη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης επέμεινε για μια ακόμη φορά ότι πρέπει να δοθεί αναστολή σε όλους τους καταδικασθέντες, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό περί «λευκού ποινικού μητρώου».

Ο ισχυρισμός αυτός κατέπεσε, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να παραθέτει τις καθείρξεις των Λιακόπουλου, Στεργιόπουλου, Στράτου, Σιατούνη, Τσορβά, Παπαβασιλείου, Καστρινού, Πανταζή και άλλων. Ζήτησε δε από την εισαγγελέα να επανέλθει και να συμπληρώσει την πρότασή της περί αναστολής των ποινών. Όμως η εισαγγελέας επέμεινε στην πρότασή της υπέρ αναστολής σε όλους.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε η πρόεδρος αφορά την αναφορά της εισαγγελέως «ότι οι κατηγορούμενοι δεν παραβίασαν περιοριστικό όρο. Ωστόσο, από τα έγγραφα που προσκόμισε χθες ο συνήγορος του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, προκύπτει ότι έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους ο Γιάννης Λαγός. Το δικαστήριο ζητάει να αναζητηθεί, επιμελεία εισαγγελέως, τυχόν βούλευμα που αναφέρεται σε παράβαση περιορισμού διαμονής από τον κατηγορούμενο Λαγό».

«Η σημερινή δικάσιμος επεφύλαξε μια μεγάλη αποκάλυψη, τόσο για το δικαστήριο, όσο και για την εισαγγελέα της έδρας», σχολίασε ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής, που χαρακτήρισε «ράπισμα στην εισαγγελική αξιοπιστία» όσα διημείφθησαν στο δικαστήριο.

«Η πρόεδρος του δικαστηρίου αποκάλυψε το γεγονός ότι έντεκα από τους καταδικασθέντες είχαν και προηγούμενες αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις για κακουργήματα, όπως προέκυψε από τα ποινικά τους μητρώα, πράγμα το οποίο η εισαγγελέας αποσιώπησε στη χθεσινή της αγόρευση που ζήτησε να δοθούν σε όλους ανασταλτικά αποτελέσματα για τις εφέσεις», παρατήρησε ο Κώστας Παπαδάκης, που εκπροσωπεί τους Αιγύπτιους ψαράδες.

Πυρ ομαδόν από καθηγητές της νομικής

Την ίδια ώρα η πρόταση που διατύπωσε τη Δευτέρα η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου συγκεντρώνει τα πυρά διαπρεπών καθηγητών της Νομικής και επίτιμων λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Το ζήτημα δεν μπορούσε να μην απασχολήσει τη συζήτηση που έγινε το ίδιο βράδυ από τον Κύκλο Ιδεών (think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου), λαμβάνοντας μάλιστα ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα χαρακτήρα δεδομένης και της ενεργού συμμετοχής τριών εκ των συμμετεχόντων (Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου, Βασίλης Μαρκής) στη σύνταξη του Ποινικού Κώδικα.

Πρόκειται για άλλο ένα ζήτημα που τις προηγούμενες ημέρες, αμέσως μετά την απόφαση της 7ης Οκτωβρίου, χρησιμοποιήθηκε ως αιχμή μιας συντονισμένης μικροπολιτικής επίθεσης Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ.  Όσοι τοποθετήθηκαν δεν έκρυψαν την έντονη δυσφορία τους για την τροπή που πήρε η πολιτική συζήτηση για τον Ποινικό Κώδικα.

«Το δικαστήριο θα διορθώσει τα πράγματα»

Ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Μαρκής χαρακτήρισε την πρόταση της εισαγγελέως «εσφαλμένη, νομικά κυρίως» διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «το δικαστήριο θα διορθώσει τα πράγματα, όπως τα διόρθωσε και στην κρίση επί της ενοχής». Μάλιστα χαρακτήρισε «ανακουφιστική» την απόφαση του δικαστηρίου για το ποινικό σύστημα επισημαίνοντας πως «ήταν ευτυχής συγκυρία το ότι η κρίση του δικαστηρίου συνέπεσε με το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

«Υπήρχαν τότε τα εργαλεία, δυστυχώς δεν τα χρησιμοποιήσαμε»

Σε μια συγκυρία που η Ν.Δ. επιχείρησε να ξαναγράψει τους χειρισμούς της διακυβέρνησης Σαμαρά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η τοποθέτηση της καθηγήτριας Ποινικού Δικαίου και κοσμήτορος της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου:

«Δεν ήταν απομονωμένη η Χρυσή Αυγή και ήταν ευθύνη όλων το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε τώρα υπήρχαν από τότε και δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν» σημείωσε διατυπώνοντας σοβαρό «κατηγορώ» για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής στο παρελθόν, οπότε «δρούσε για πολλά χρόνια κατά κυριολεξία ανενόχλητη, αλλά «ήταν σαν να μην συνέβαινε τίποτα» και «αυτό ήταν το μεγάλο πρόβλημα που διόγκωσε τη δύναμη της Χρυσής Αυγής».

Θύμισε ότι χτύπησε τους ψαράδες, τα μέλη του ΠΑΜΕ, ότι σκότωσε τον Σαχζάντ Λουκμάν, ότι λιμενικοί φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα σε παρελάσεις, υπενθύμισε τις καταγγελίες ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών και σχολίασε ότι αυτά άφηναν τραγικά αδιάφορη την αστυνομία, την εισαγγελία «και δεν πρέπει να τα ξεχνούμε αυτά, για να μην επαναληφθούν». Επισήμανε ότι χρειάστηκε, και δεν θα έπρεπε, η δολοφονία Φύσσα ώστε να αρχίσει η ποινική διαδικασία».

Ο δε Ευ. Βενιζέλος σχολίασε πως «το γεγονός ότι η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να απαλλαγούν για το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και τώρα προτείνει να χορηγηθεί η αναστολή δείχνει ότι ούτε οι διαδηλώσεις ούτε οι δηλώσεις πολιτικών προσώπων επηρεάζουν τη δικαστική εξουσία».

Προϊόν μακράς επιστημονικής επώασης ο Π.Κ.

Καθώς το αντικείμενο της συζήτησης αφορούσε τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής, επί των οποίων τοποθετήθηκαν εκτενώς όλοι (Νίκος Αλιβιζάτος και Σπύρος Βλαχόπουλος, καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου του ΕΚΠΑ, Χαράλαμπος Ανθόπουλος, καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης στο ΕΑΠ, Αντύπας Καρίπογλου, δικηγόρος), ορισμένοι εκ των ομιλητών άδραξαν την ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα γύρω από την κόντρα που αφορούσε τον Ποινικό Κώδικα.

Ο Βασίλης Μαρκής είπε ότι από την επομένη της απόφασης «οι κομματικοί ανταγωνισμοί αντιμετώπισαν λαϊκίστικα το ζήτημα» και «άνθρωποι που είχαν την ευθύνη για τον νέο Ποινικό Κώδικα εμφανιστήκαμε σαν να είμαστε όργανα κάποιου χώρου, προκειμένου να βοηθήσουμε τη Χρυσή Αυγή να πέσει στα ‘μαλακά’». «Δεν μας αγγίζει αυτό, είχαμε όλοι την αγωνία για έναν σύγχρονο Ποινικό Κώδικα» τόνισε.

Ο δικηγόρος Χριστόφορος Αργυρόπουλος, που διετέλεσε πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, είπε πως, αν ο εκλογικός νομοθέτης θέλει να περιφρουρήσει το κύρος της νομοθετικής εξουσίας και να θεωρήσει ότι δεν μπορεί οι δράστες ορισμένων εγκλημάτων να είναι υποψήφιοι στις εκλογές, «δεν χρειάζεται παρεπόμενη ποινή, αλλά να πει ότι ‘όποιος καταδικάζεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση κ.λπ. δεν μπορεί να είναι υποψήφιος’».

«Προσβάλλουν την επιστήμη του ποινικού δικαίου και πρόσωπα υψηλού κύρους όσοι ισχυρίζονται ότι ο Ποινικός Κώδικας ήταν ένα τέχνασμα για να διευκολυνθεί η Χρυσή Αυγή.  Ήταν προϊόν μακράς επιστημονικής επώασης με μεγάλη ευθύνη» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με πληροφoρίες από efsyn.gr, avgi.gr

Σχετικά Άρθρα