• 5 Δεκεμβρίου, 2021

Πληροφορίες: Μάσκες παντού και λουκέτο στην εστίαση στη 1 το πρωί

 Πληροφορίες: Μάσκες παντού και λουκέτο στην εστίαση στη 1 το πρωί

“Κλειδώνουν”, όπως φαίνεται, τα μέτρα που προτείνει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζουν από τη μία το μεσημέρι. Οσα από τα μέτρα αυτά γίνουν δεκτά από την κυβέρνηση θα ανακοινωθούν στις 6 το απόγευμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα σε αυτά που θα ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, και σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και μάλιστα για όλους, στις “κόκκινες” περιοχές. Δεν αποκλείεται τα μέτρα να επεκταθούν και στις “πορτοκαλί” περιοχές, αλλά αυτό ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ανακοινώνονται μέτρα από το Υπ. Υγείας – Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών – Όλες οι τελευταίες πληροφορίες

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στα μέτρα που εξετάζονται ειδικά στις κόκκινες περιοχές και θα προταθούν στην κυβέρνηση, είναι ακόμα:

  • Τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης να κλείνουν στη 1 τα ξημερώματα, καθώς μετά από εκείνη την ώρα η κατάσταση κρίνεται ανεξέλεγκτη
  • Αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας στους ανοικτούς μικτούς χώρους, ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο οι ημιυπαίθριοι να μετατρέπονται κατ΄ουσία σε κλειστούς χώρους, με τα διάφορα προστατευτικά που χρησιμοποιούν οι εστιάτορες όπως πχ τις νάυλον κουρτίνες
  • Απαγόρευση μουσικής στους μικτούς χώρους διασκέδασης
  • Αύξηση των εργαστηριακών τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Επίσης αναμένεται να απασχολήσει και το ζήτημα της επιστροφής της καθολικής χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, σε όλη τη χώρα, κάτι που έχει εισηγηθεί μερίδα επιστημόνων, εκφράζοντας ανησυχία για το χειμωνιάτικο δυσάρεστο “κοκτέιλ” με την εποχική γρίπη.

Η πρόταση θα συζητηθεί ωστόσο η υιοθέτηση του μέτρου δεν προκρίνεται ως πιθανή. Πιο πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο για ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στις “κόκκινες” περιοχές, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις όπου το φορτίο είναι μεγάλο μπορεί ο ένας στους πέντε να είναι φορέας του ιού.

Ανάμεσα στα μέτρα που θα προταθούν θα είναι να γίνονται περισσότερα τεστ, rapid ή μοριακά, από τους πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά συγχρωτίζονται με εμβολιασμένους. Προτείνεται να αυξηθούν σε δυο ή και τρία την εβδομάδα για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους.

Ένα άλλο μέτρο που θεωρείται πολύ πιθανό να ανακοινωθεί είναι η διεύρυνση των ελέγχων στα μαγαζιά, όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι αλλά δεν γίνονται ως σήμερα επαρκείς έλεγχοι πιστοποιητικών εμβολιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας θα ανακοινώσει ότι ξεκινάει πρόγραμμα δραστικών ελέγχων στα μαγαζιά, με αυστηρότατες ποινές για όσους καταστηματάρχες δεν εφαρμόζουν τον κανονισμό και δεν ελέγχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Πηγή: thetoc.gr