• 29 Νοεμβρίου, 2021

Παπαευαγγέλου: 54.000 τα ενεργά κρούσματα – Στο 87% η πληρότητα στις ΜΕΘ

 Παπαευαγγέλου: 54.000 τα ενεργά κρούσματα – Στο 87% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Στη μεγάλη διασπορά του κοροναϊού στη χώρα, που θα φέρει πίεση στο ΕΣΥ και τις επόμενες εβδομάδες, στάθηκε στο ξεκίνημα της τοποθέτησής της η κ. Παπαευαγγέλου. «Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 54.000», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια εξήγησε πως «εννέα στα δέκα κρούσματα στα παιδιά, έχει εντοπιστεί ύστερα από rapid test. Για αυτό είναι σημαντικός ο συστηματικός έλεγχος και το αυξημένο testing».

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανέλυσε η κ. Παπαευαγγέλου, τη δεδομένη χρονική στιγμή νοσηλεύονται με κοροναϊό 3.500 άνθρωποι στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Παράλληλα, ανέφερε πως ο μέσος όρος των εισαγωγών έχει αυξηθεί, με ρεκόρ τις 590 της Τετάρτης ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 511 εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Αυτή την αύξηση, ακολουθεί η αύξηση των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι, δυστυχώς κι αυτών που χάνουν τη ζωή τους», τόνισε. Μάλιστα, ανέφερε πως το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ έχει φτάσει στο 87%, μετά από αύξηση των διαθέσιμων κλινών τα τελευταία 24ωρα.

«Έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση της πανδημίας, υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου η οποία υπογράμμισε, ωστόσο, πως παρότι η εμβολιαστική κάλυψη παρουσιάζει αυξητική τάση, και περίπου 320.000 άνθρωποι άλλαξαν γνώμη και προσήλθαν για την πρώτη δόση σε μικρό χρονικό διάστημα, υπάρχουν περιοχές με χαμηλή ανταπόκριση.

«Από τις αρχές Σεπτεμβρίου χάθηκαν 64 άνθρωποι, κάτω των 60 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε υπογραμμίζοντας πως ο εμβολιασμός αποτελεί αναγκαιότητα και μονόδρομο. Παράλληλα, με δεδομένο ότι πράγματι οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν, ήπια μεν, αλλά και να μεταδώσουν τον ιό, κάλεσε σε πιστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας.

«Παγκοσμίως έχουν γίνει περισσότεροι από 7,5 δισεκατομμύρια εμβολιασμοί και πάνω από το 50% του πληθυσμού του πλανήτη έχει λάβει έστω μια δόση. Το εμβόλιο δεν είναι ούτε καινούριο, ούτε πειραματικό. Για την τρίτη δόση έχουμε δεδομένα που δείχνουν ότι η χορήγηση είναι ασφαλής», είπε μεταξύ άλλων.

«Η σκέψη όλων είναι στα Χριστούγεννα. Χθες το ECDC εξέδωσε εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας ενόψει των γιορτών. Το επιδημιολογικό φορτίο θα είναι αυξημένο τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ειδικά σε χώρες σαν την Ελλάδα όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω από το 80%. Εμβολιαζόμαστε για να μην νοσήσουμε βαριά, κάνουμε χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας», συμπλήρωσε.

Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα ενημέρωσε πως σήμερα, εντοπίστηκαν 6.565 νέες μολύνσεις, ενώ καταγράφηκε νέα αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, που ανήλθαν σε 621, έναντι 612 που είχαν ανακοινωθεί χθες, με την πίεση στο ΕΣΥ να αυξάνεται. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους 78 συμπολίτες μας που κατέληξαν με επιπλοκές της νόσου το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, οι πολίτες που είναι διασωληνωμένοι, 19% είναι εμβολιασμένοι και 81% ανεμβολίαστοι.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό το διάστημα που είναι σε ισχύ τα νέα μέτρα να αποφύγει ο καθένας στο μέτρο που μπορεί την επαφή με άλλα άτομα, είπε η κ. Γκάγκα. «Κρατάμε τα μέτρα, φοράμε μάσκες και προσέχουμε τις επαφές μας», είπε.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα: «Πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό εάν έχουμε συμπτώματα. Δεν περιμένουμε οκτώ ημέρες με πυρετό και δύσπνοια. Είναι σημαντικό… Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι ασθενείς πηγαίνουν αργά στον γιατρό και είναι δύσκολο να γίνουν καλά.