Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας

 Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας

Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα μηνιγγίτιδας στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα, σε μαθητές και φοιτητές. Μετά και το νέο περιστατικό μηνιγγίτιδας στην Πάτρα υπάρχει ανησυχία εξαιτίας του συγχρωτισμού που αναμένεται στις μεγάλες καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Ο 20χρονος που πρόσφατα προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα είναι το τρίτο κρούσμα σε λιγότερο από 3 μήνες που καταγράφεται. Ο 20χρονος συνεχίζει να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Στο μεταξύ ενόψει της κοσμοσυρροής στην πρωτεύουσα του καρναβαλιού ενεργοποιήθηκε πρωτόκολλο το οποίο προβλέπει τη διερεύνηση των επαφών αλλά και των συνθηκών μετάδοσης.

Το 2019 καταγράφηκαν συνολικά στη χώρα μας 21 κρούσματα μηνιγγίτιδας, το ίδιο και το 2023. Ο εμβολιασμός και η χρήση της μάσκας είναι τα μεγαλύτερα όπλα που μπορούν να μας προστατεύσουν σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πως μεταδίδεται

Μηνιγγίτιδα αποκαλείται η φλεγμονή των προστατευτικών μεμβρανών που περιβάλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και συνολικά είναι γνωστές ως μήνιγγες.

Η μηνιγγίτιδα προκαλείται από διάφορες αιτίες, περιλαμβανομένων των μολυσματικών παραγόντων, του τραυματισμού, καρκίνου και συγκεκριμένων φαρμάκων. Αν και μερικές μορφές της μηνιγγίτιδας είναι ήπιες και θεραπεύονται από μόνες τους, η μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή ασθένεια αφού η φλεγμονή γειτνιάζει με τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, ενώ είναι και μεταδοτική με τον αέρα και μπορεί να πάρει διαστάσεις επιδημίας.

Η πιθανότητα σοβαρής μορφής νευρολογικής ζημιάς, ακόμα και θανάτου, επιβάλλει την άμεση ιατρική εξέταση και φροντίδα. Η φλεγμονώδης μηνιγγίτιδα, η πιο διαδεδομένη μορφή, θεραπεύεται με αντιβιοτικά και κατάλληλη παρακολούθηση.

Σχετικά Άρθρα