Καμπανάκι ΠΟΥ για ψιττάκωση: Πού σημειώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι -Πώς προκαλείται ο ιός, πώς εξαπλώνεται

 Καμπανάκι ΠΟΥ για ψιττάκωση: Πού σημειώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι -Πώς προκαλείται ο ιός, πώς εξαπλώνεται

Καμπανάκι κινδύνου χτυπάει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την εξάπλωση της ψιττάκωσης στην Ευρώπη, που έχει καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων καθώς επίσης και νεκροί από τη νόσο. Τα συμπτώματα του ιού. Που καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων καθώς και οι πρώτοι νεκροί.

Πώς εξαπλώνεται ο ιός και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Από την ψιττάκωση ως επί το πλείστον κινδυνεύουν:

  • Όσοι εργάζονται με πτηνά,
  • εργάτες πουλερικών,
  • κτηνίατροι,
  • ιδιοκτήτες πτηνών
  • και κηπουροί.

Η μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο συμβαίνει κυρίως μέσω της εισπνοής σωματιδίων του αέρα από αναπνευστικές εκκρίσεις, αποξηραμένα κόπρανα ή σκόνη φτερών.

  • Τα συμπτώματα  περιλαμβάνουν πυρετό και ρίγη, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και ξηρό βήχα με συμπτώματα που μερικές φορές δεν εμφανίζονται παρά μόνο 14 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Παρότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός και συνήθως η ασθένεια, γνωστή και ως «πυρετός των παπαγάλων» που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydophila psittaci προσβάλλει εκατοντάδες είδη πτηνών, σκύλους, γάτες, χοίρους και άλογα, η αύξηση των θανάτων έχει προβληματίσει τους ειδικούς

Πού καταγράφονται κρούσματα

«Συνολικά, πέντε χώρες στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ ανέφεραν μια ασυνήθιστη και απροσδόκητη αύξηση στις αναφορές κρουσμάτων C psittaci. Ορισμένες από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ανέπτυξαν πνευμονία και οδήγησαν σε νοσηλεία, ενώ αναφέρθηκαν και θανατηφόρα περιστατικά» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

  • Ήδη έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις των κρουσμάτων στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία, με κάθε χώρα να αναφέρει από 15 έως 30 κρούσματα η καθεμία μόνο τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Επίσης, πέντε επιβεβαιωμένοι θάνατοι αναφέρθηκαν στην Ολλανδία, αν και η Αυστρία επιβεβαίωσε επίσης ότι κάποιοι άνθρωποι πέθαναν, αλλά δεν έχει δώσει ακριβείς αριθμούς στον ΠΟΥ.

Σχετικά Άρθρα