Πανεπιστήμια: Αστυνομική βία και “λουκέτα” σε ΑΕΙ φέρνει ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη

 Πανεπιστήμια: Αστυνομική βία και “λουκέτα” σε ΑΕΙ φέρνει ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη

Την ώρα που έχει ξεσηκώσει πολιτική θύελλα η βία των αστυνομικών στο ΑΠΘ, και οι εικόνες με τον γυμνό φοιτητή να κάνουν το γύρο του διαδικτύου, σε πολλά περιφερειακά ΑΕΙ επικρατεί αναβρασμός καθώς με το νόμο Χρυσοχοΐδη – Κεραμέως, δεν αποκλείεται να βάλουν λουκέτο. Σε κάποια από αυτά σχεδόν οι μισοί πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριές τους μπαίνουν ετησίως στα προγράμματά τους με βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Νέων.

Στη Θεσσαλονίκη μετά τη χθεσινή βίαια επέμβαση στο ΑΠΘ οι φοιτητές προχώρησαν σε μαζική πορεία μέχρι το Άγαλμα Βενιζέλου πριν λίγη ώρα με βασικό αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι οι φοιτητές που προσήχθησαν. 

Η πρωτοφανής αστυνομική βία εντός των χώρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την Δευτέρα, έγινε με αφορμή τη συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Διοίκησης αντιδρώντας στον «νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» για τα ΑΕΙ και την αστυνομοκρατία που εισάγει στην ανώτατη δημόσια εκπαίδευση.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να περάσουν από τον εισαγγελέα με βάση τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν εναντίον τους. Ήδη αμέσως μετά την μετατροπή των προσαγωγών σε συλλήψεις, ανακοινώθηκε από τους φοιτητικούς συλλόγους και άλλους φορείς ότι προγραμματίζεται συγκέντρωση έξω από την πρυτανεία του ΑΠΘ στις 11.00 που θα μετατραπεί σε πορεία διαμαρτυρίας προς τα Δικαστήρια, προκειμένου να δηλωθεί έμπρακτα η αλληλεγγύη στους συλληφθέντες φοιτητές. Με βάση τις μέχρι σήμερα επιδόσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη και της ΕΛΑΣ απέναντι στην… πανδημία των νέων που αντιδρούν, μόνο ήσυχος δεν μπορεί να νιώθει κανείς για την εξέλιξη της ημέρας.

Προς λουκέτο (;) περιφερειακά ΑΕΙ

Η φετινή χρονιά άλλωστε θα είναι κρίσιμη για την επίσημη δρομολόγηση της «Αθηνάς Νο2», δηλαδή της απόφασης για το ποια πανεπιστημιακά τμήματα θα κλείσουν οριστικά τα επόμενα χρόνια, θα πάψουν να δέχονται εισακτέους και θα συγχωνευτούν σε άλλα τμήματα με τη μετατροπή τους σε κατεύθυνση σπουδών ή σε ένα από τα νέα τριετή προγράμματα που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για την επανοικοδόμηση του θεσμού των ΤΕΙ.

Το πόσες κενές θέσεις θα μείνουν σε τμήματα σε συνδυασμό με τη μείωση των επιλογών των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία από την εξεταστική διαδικασία του 2022, θα διαμορφώσουν το νέο προφίλ της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

Όπως λένε, μάλιστα, στα «ΝΕΑ» πηγές από το υπουργείο Παιδείας, ένα λογικό και ανεκτικό εύρος συντελεστή επί της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θα καθορίσουν τα πανεπιστήμια μόνα τους φέτος θα μπορούσε να έχει ελάχιστη τιμή=0,6 και μέγιστη τιμή=1,2 (με βάση πάντα την προσαρμογή που θα γίνει από τις διοικήσεις τους στον μέσο πανελλαδικό όρο των επιδόσεων που θα διαμορφωθεί φέτος το καλοκαίρι).

Αν η ελάχιστη τιμή του συντελεστή είναι 0,6, τότε αναμένεται να μειωθούν φέτος οι εισακτέοι περίπου 6%. Αν η ελάχιστη τιμή του συντελεστή είναι 0,8, τότε αναμένεται να μειωθούν οι εισακτέοι περίπου 17%.

Πάντως, δεν έχουν καν ζητηθεί ακόμη οι εισηγήσεις των πανεπιστημίων για τους φετινούς εισακτέους τους, κάτι που όμως πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς ως τις 15 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις τετραετείς συμφωνίες-«συμβόλαια» που θα υπογράψουν με την πολιτεία μέσω της νέας εθνικής Αρχής που αντικατέστησε την ΑΔΙΠ (ΕΘΑΑΕ).

Η ανακατανομή των εισακτέων, λοιπόν, φέτος θα ευνοήσει τα πανεπιστήμια της περιφέρειας, ενώ μια πρώτη μελέτη των δεδομένων δείχνει ότι σε συγκεκριμένες επιστημονικές κατευθύνσεις μπορεί να μείνει έξω έως και ένας στους τρεις υποψηφίους από την κατηγορία των τελειοφοίτων των γενικών λυκείων, με βάση πάντα τα δεδομένα της περυσινής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα το 1ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την εφαρμογή των μέτρων που θα περιορίζουν την είσοδο στα ΑΕΙ εάν δεν πληρούνται συγκεκριμένα βαθμολογικά κριτήρια. Πέρυσι περίπου 9.000 άτομα έμειναν εκτός ΑΕΙ από τη Θεωρητική Κατεύθυνση που πρόσφερε λιγότερες θέσεις πανελλαδικά και είχε περισσότερους υποψηφίους.

Σχετικά Άρθρα