Κεραμέως: Δεν ήμουν υπουργός Εσωτερικών την περίοδο διαρροής των mail στην Ασημακοπούλου

 Κεραμέως: Δεν ήμουν υπουργός Εσωτερικών την περίοδο διαρροής των mail στην Ασημακοπούλου

«Ξέρουμε πλέον τι έχει συμβεί», είπε αρχικά η υπουργός Εσωτερικών στον ΑΝΤ1. Η κ. Νίκη κεραμέως εξήγησε, πως από το πόρισμα της έρευνας προκύπτει ότι «Έλληνες που είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν το 2023, για κάποιους εξ αυτών, είχαν δοθεί τα email τους από συνεργάτη του τότε γενικού γραμματέα απόδημου ελληνισμού, στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου». «Είναι σαφές ότι έγινε αυτή η διαρροή. Έχουμε δύο έρευνες σε εξέλιξη», υπογράμμισε.

Σε κάθε περίπτωση η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι «το ζήτημα αυτό δεν αφορά εκλογική διαδικασία, δεν αφορά την επιστολική ψήφο. Μιλάμε για κάτι που έγινε πριν από οκτώ μήνες. Είναι κάτι που αφορά τα προσωπικά δεδομένα». Κάνοντας λόγο για έκνομη ενέργεια από έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, σημείωσε ότι για πρώτη φορά γίνεται καθολικός έλεγχος στο υπουργείο Εσωτερικών.

Διαψεύδοντας ότι ήταν υπουργός την περίοδο της διαρροής, η ίδια διευκρίνισε ότι «μιλάμε για μία συγκεκριμένη περίοδο κατά την οποία εγώ ήμουν υπουργός παιδείας και μετά υποψήφια στον βόρειο τομέα Αθηνών». Όσον αφορά στο ζήτημα των ευθυνών ανέφερε ότι ο παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, συνεργάτης του οποίου διέρρευσε τα email «δεν είναι πλέον στην παράταξη».

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση έγινε ευρέως γνωστή μετά από καταγγελία του Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας εκατοντάδων απόδημων Ελλήνων διέρρευσαν και βρέθηκαν στη διάθεση της ευρωβουλευτή Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα όπως αυτό της παραβίασης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και της παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη η έρευνα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Στην έρευνα της Κυβέρνησης φαίνεται να ζητήθηκαν λίστες με τους εκλογείς από τον κ. Θεοδωρόπουλο, γραμματέα αποδήμων της ΝΔ, μετά τις εκλογές του 2023 χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν ζητήθηκαν από την κα. Ασημακοπούλου και τα email των ομογενών. Έχοντας εντοπίσει ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος διέρρευσε στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών η έρευνα συνεχίστηκε καθώς ο κ.Θεοδωρόπουλος δεν είχε πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία παρά μόνο στα email μελών της Νέας Δημοκρατίας. Κάποιος από το Υπουργείο είχε σπάσει το απόρρητο.

Έχοντας την πληροφορία πως ο κ. Θεοδωρόπουλος τα έλαβε μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου του 2023 οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού οδηγήθηκαν στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ.Σταυριανουδάκη ο οποίος φυσικά είναι από τους λίγους ανθρώπους της Κυβέρνησης που είχε όντως πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα. Όπως προέκυψε από την έρευνα συνεργάτης του Γ.Γ. του Υπουργείου έδωσε τα email στο γραμματέα αποδήμων της ΝΔ.

Το αν υπήρξε εντολή του κ.Σταυριανουδάκη στην συνεργάτη του να δοθούν ή όχι τα email ή μόνο τα ονόματα δεν είναι ξεκάθαρο. Το σίγουρο είναι ότι για την Κυβέρνηση ήταν αυτονόητο ότι ο κ. Σταυριανουδάκης είχε την πολιτική ευθύνη. Η έρευνα φαίνεται ότι δεν καταλήγει ότι υπήρε διαρροή email και σε άλλους ευρωβουλευτές.

Υπό τα δεδομένα αυτά, όπως έλεγαν από την κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός με βάση τις δικές του αξίες, ήθελε να κλείσει το θέμα χωρίς καμία έκπτωση και για αυτό, η μεν Ασημακοπούλου διευκόλυνε και έθεσε εαυτόν εκτός κούρσας ευρωεκλογών, ο δε Σταυριανουδάκης παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της διαρροής προσωπικών δεδομένων ενώ συνοπτικά αποπέμφθηκε και ο κ.Θεοδωρόπουλος ο οποίος ενώ είχε κάνει τη διαρροή έριχνε την μπάλα στην εξέδρα τις τελευταίες ημέρες μέσω κοινωνικών δικτύων προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει τις έρευνες μακριά από το πρόσωπο του και έγραφε πως “η έρευνα έδειξε ότι η λίστα των εκλογέων εξωτερικού του ΥΠΕΣ δεν ταυτίζεται με τους αποδέκτες των e-mails της Άννας Μισελ Ασημακοπούλου”.

Η επίμαχη διαρροή δεν σχετίζεται επ ουδενί χρονικά με την πλατφόρμα εγγραφών για την επιστολική ψήφο, γιατί ο Σταυριανουδάκης είχε αυτή την αρμοδιότητα μέχρι τον Ιούνιο του 2023 ξεκαθαρίζει το Μαξίμου. “Δεν είναι ότι κάποιος γράφτηκε στην επιστολική ψήφο και στη συνέχεια κάποιος διέρρευσε τα στοιχεία του, το mail του” ξεκαθαρίζουν απο την Κυβέρνηση. Η ψηφοφορία γίνεται με πλήρως αδιάβλητο τρόπο, με όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας διαμηνύουν.

Σχετικά Άρθρα