Ουκρανική κρίση: “Έκρυθμη” παραμένει η κατάσταση – Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο χωρίς τον Πούτιν

 Ουκρανική κρίση: “Έκρυθμη” παραμένει η κατάσταση – Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο χωρίς τον Πούτιν

Η απειλή για ρωσική εισβολή δείχνει όλο και μεγαλύτερη όσο περνάνε οι ώρες. Η Ρωσία έχει τώρα έως και 190.000 στρατιώτες εγκατεστημένους γύρω από την Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, γεγονός που αποτελεί τη σημαντικότερη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στο Μόναχο για μια διάσκεψη για την ασφάλεια, αλλά η Ρωσία δεν θα παραστεί για πρώτη φορά από το 1999.

Μολονότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη διπλωματία, οι ΗΠΑ δια στόματος του προέδρου Μπάιντεν αναμένει ότι η Ρωσία θα εισβάλει εντός των επόμενων ημερών. «Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν και σκοπεύουν να επιτεθούν στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες», είπε, εξηγώντας ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει και το Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν πάντως, ο Πούτιν ούτε κατά διάνοια δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Για τις στρατιωτικές ασκήσεις που θα παρακολουθήσει το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρόεδρος, ο Αμερικανός ομόλογός του είπε ότι μέσω αυτών προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αλλάξει τη «δυναμική» στην Ευρώπη.

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εν τω μεταξύ λέει ότι η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται, ενώ η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου φεύγει προσωρινά από το Κίεβο.

Την ίδια ώρα δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε στο Λουχάνσκ, στην ομώνυμη αυτοανακηρυχθείσα «δημοκρατία» της ανατολικής Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου 40 λεπτά αφότου αναφέρθηκε μια πρώτη, σε αγωγό φυσικού αερίου, κοντά στην πόλη χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Διάγγελμα Μπάιντεν

Διάγγελμα για τις εξελίξεις σχετικά με την ουκρανική κρίση, αλλά και για την προσπάθεια των ΗΠΑ να αποτραπεί ρωσική εισβολή απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Παρασκευής, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη που είχε με ηγέτες της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για άλλη μία φορά απόψε τη Ρωσία ότι αν επιτεθεί στην Ουκρανία «θα πληρώσει βαρύ τίμημα», επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να στείλει στρατό στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν ενωμένοι, παρά τις προσπάθειες της Μόσχας να τους διχάσει.

Σημείωσε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας από τη ρωσική πλευρά και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση. «Εάν η Ρωσία συνεχίσει τα σχέδιά της θα είναι υπεύθυνη για έναν καταστροφικό πόλεμο», τόνισε ο Μπάιντεν.

Παράλληλα, είπε ότι «υπενθυμίζει στη Μόσχα ότι δεν είναι αργά για να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση στη συνάντηση που θα έχουν στις 24 Φεβρουαρίου στην Ευρώπη οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν.

Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο διάγγελμά του, το βράδυ της Τρίτης, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει τη βεβαιότητα του για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τονίζοντας ότι είναι θέμα χρόνου.

Είχε τονίσει δε ότι η Δύση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο σε διπλωματικό επίπεδο για να αποφευχθεί αυτή η επίθεση σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο.

«Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν και σκοπεύουν να επιτεθούν στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες», είπε, εξηγώντας ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει και το Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν πάντως, ο Πούτιν ούτε κατά διάνοια δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Για τις στρατιωτικές ασκήσεις που θα παρακολουθήσει το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρόεδρος, ο Αμερικανός ομόλογός του είπε ότι μέσω αυτών προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αλλάξει τη «δυναμική» στην Ευρώπη.

Περίπου 25.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ με ίδια μέσα, ενώ περίπου 10.000 θα φύγουν με οργανωμένες αυτοκινητοπομπές, δήλωσε ο Γεβγκένι Κατσαβάλοφ, υπουργός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων των αρχών των φιλορώσων αυτονομιστών, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Περίπου 25.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα (σ.σ. με τη Ρωσία) με τα δικά τους αυτοκίνητα», είπε ο αξιωματούχος, ενώ «σχηματίζεται οχηματοπομπή για την εκκένωση περίπου 10.000 ανθρώπων» με λεωφορεία.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν χθες ότι απομακρύνουν τους αμάχους από τις εμπόλεμες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Η Δύση βλέπει στην απρόσμενη εξέλιξη το πρόσχημα που ερίζει ότι αναζητεί η Ρωσία για να εισβάλει στη γειτονική χώρα.

  • Πάνω από το 40% των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ουκρανίας έχει πλέον λάβει θέση επίθεσης, δήλωσε χθες Παρασκευή εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, συμπληρώνοντας ότι η φάση της αποσταθεροποίησης της χώρας από τη Ρωσία έχει «αρχίσει».

Οι ΗΠΑ, που υπολογίζουν πως οι ρώσοι στρατιώτες ανεπτυγμένοι βόρεια, νότια και ανατολικά της Ουκρανίας είναι πάνω από 150.000, παρατηρούν κινήσεις στρατευμάτων προς τα σύνορα από την Τετάρτη, είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Το 40 ως 50%» των στρατευμάτων αυτών «έχει λάβει θέση για επίθεση. Αναπτύσσεται σε σημεία τακτικής συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών», δήλωσε σε μερικούς δημοσιογράφους.

Ο όρος «σημεία τακτικής συγκέντρωσης» αναφέρεται σε περιοχές κοντά στις γραμμές μετώπων όπου πάνε στρατιωτικές μονάδες προτού εξαπολύσουν επίθεση.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η Μόσχα έχει πλέον αναπτύξει 125 τάγματα του στρατού ξηράς κοντά στα ουκρανικά σύνορα, έναντι των 60 που βρίσκονται εκεί υπό κανονικές συνθήκες και των 80 που είχαν αναπτυχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων και οι εμπρηστικές δηλώσεις φιλορώσων ηγετών και του Κρεμλίνου για την κατάσταση στις ρωσόφωνες περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ εντάσσονται στην «εκστρατεία αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας (που βρίσκεται) σε εξέλιξη», επέμεινε ο αξιωματούχος.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο στρατηγός ε.α. Λόιντ Όστιν, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πλέον συγκεντρώσει τα στοιχεία «που απαιτούνται για μια επιτυχή εισβολή» στην Ουκρανία. «Δεν πιστεύω πως μπλοφάρει», τόνισε, σε απόσπασμα συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο που μεταδόθηκε χθες Παρασκευή. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί ολόκληρη αύριο Κυριακή.

«Έχει έναν ορισμένο αριθμό επιλογών στη διάθεσή του και θα μπορούσε να επιτεθεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο», πρόσθεσε, ενώ βρισκόταν ακόμη στην Πολωνία, όπου συναντήθηκε με αμερικανούς και πολωνούς στρατιωτικούς.

Η Ρωσία αρνείται πως έχει πρόθεση εισβολής και απαιτεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ιδίως την απόσυρση δυνάμεων του NATO από την ανατολική Ευρώπη, αξιώσεις τις οποίες απορρίπτουν οι δυτικοί. Η Μόσχα, πέρα από την υποστήριξή της στους αυτονομιστές, έχει προσαρτήσει τμήμα της Ουκρανίας, τη χερσόνησο της Κριμαίας, το 2014.

Σχετικά Άρθρα