Ώρες αγωνίας για τους αγνοούμενους στο Euroferry Olympia – Μεταξύ τους 3 έλληνες – Στο νοσοκομείο άνδρες της ΕΜΑΚ

 Ώρες αγωνίας για τους αγνοούμενους στο Euroferry Olympia – Μεταξύ τους 3 έλληνες – Στο νοσοκομείο άνδρες της ΕΜΑΚ

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι προσπάθειες κατάσβεσης στο φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia συνεχίστηκαν από τρία ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονται πάνω σε επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο. Αναμένεται επίσης, ένα πλωτό πυροσβεστικό, καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Έως τώρα, από την όλη επιχείρηση έχουν διασωθεί διακόσια εβδομήντα οκτώ (278) άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών, ενώ άλλα 12 φέρονται ως αγνοούμενα, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες υπήκοοι.

Νωρίτερα χθες το βράδυ, στη δημοσιότητα δόθηκαν συγκλονιστικά πλάνα από την επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των δύο οδηγών που είχαν εγκλωβιστεί στο γκαράζ του φλεγόμενου καραβιού.

Οι δύο άνδρες που απεγκλωβίστηκαν μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας και διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας για να τους παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη. Ο ένας εκ των δυο, ένας 65χρονος Βούλγαρος κρίθηκε αναγκαίο να διασωληνωθεί. Ο δεύτερος από τους διασωθέντες, υποβλήθηκε σε εξετάσεις στα επείγοντα περιστατικά, ωστόσο φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση. Πρόκειται για έναν 25χρονο άνδρα, αφγανικής καταγωγής. 

Μάλιστα τους 3 άνδρες της ΕΜΑΚ που έσπευσαν για να επιχειρήσουν πάνω στο πλοίο χορηγείται οξυγόνο γιατί εισέπνευσαν μεγάλη ποσότητα καπνού.

Το Euroferry Olympia τυλίχθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Παρασκευής ανοικτά της Ερεικούσας. Το επιβατηγό πλοίο Euroferry Olympia, με σημαία Ιταλίας είχε αναχωρήσει στις 01.30 τα ξημερώματα από την Ηγουμενίτσα με προορισμό την Ιταλία. Πολύ γρήγορα σήμανε συναγερμός. Το πλήρωμα του πλοίου εντόπισε τη φωτιά στο τρίτο γκαράζ, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο το πλοίο.

Στις 04.12 ο κυβερνήτης του πλοίου επικοινώνησε με τα κεντρικά της εταιρείας και τους ενημέρωσε ότι είχε ξεσπάσει φωτιά στο γκαράζ νούμερο 3, ζητώντας μάλιστα άμεσα βοήθεια. Το σήμα κινδύνου έφθασε στον θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, από όπου δόθηκε εντολή για άμεση κινητοποίηση.

Τι ανέφερε ο επικεφαλής της Ομάδας Διάσωσης στην Κέρκυρα

Ο επικεφαλής της Ομάδας Διάσωσης στην Κέρκυρα, Γιώργος Γλυκοφρύδης, μιλώντας πριν από λίγο στο Mega ανέφερε:

«Χτες ξεκινήσαμε μετά από εντολή της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας, μεταβήκαμε στο σημείο. Ευτυχώς στο σημείο επικρατούσαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες, δυστυχώς όμως η φωτιά ήταν εκτεταμένη, από άκρη σε άκρη στο πλοίο. Οι θερμοκρασίες ήταν απίστευτες, άρχισαν να λιώνουν οι λαμαρίνες. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι άνθρωποι της ΕΜΑΚ έσωσαν δύο άτομα», περιέγραψε ο κ. Γλυκοφρύδης.

«Αυτή τη στιγμή γίνεται ρίψη νερού στο πλοίο για να μπορέσει να πέσει η θερμοκρασία του. Δε θέλουν να βυθιστεί το πλοίο, θέλουν να πέσει η θερμοκρασία και να φύγει ο καπνός για να μπορέσουν να μπουν μέσα. Δεν ξέρω τι ποσότητα νερού έχει εισέλθει στο καράβι. Έχουν έρθει και άλλα δύο ρυμουλκά, και γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ανακοίνωση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά στο Euroferry Olympia εξέδωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία Grimaldi.

Όπως αναφέρει η πυρκαγιά ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο τρία και το προσωπικό της κινητοποιήθηκε άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο κυβερνήτης πληροφόρησε τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές Αρχές και αποφάσισε την εγκατάλειψη του πλοίου.

Τα μέλη του πληρώματος είναι ελληνικής και ιταλικής υπηκοότητας και στο γκαράζ υπήρχαν 32 οχήματα. Το πλοίο φέρει σημαία Ιταλίας και καθελκύστηκε το 1995.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει επηρεαστεί η συνολική σταθερότητα του σκάφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ η φωτιά ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα και αυτή τη στιγμή το πλοίο καίγεται από άκρη σε άκρη. Την ίδια ώρα μεγάλη ήταν κινητοποίηση των ελληνικών αρχών είναι μεγάλη.

Σχετικά Άρθρα