Εύλογα ερωτήματα για τις αποστάσεις Κασσελάκη από Καραμανλή-Επίθεση για την κρίση με τη Βόρεια Μακεδονία

 Εύλογα ερωτήματα για τις αποστάσεις Κασσελάκη από Καραμανλή-Επίθεση για την κρίση με τη Βόρεια Μακεδονία

Αποστάσεις από την περίοδο  Κώστα Καραμανλή παίρνει ο Στέφανος Κασσελάκης την ώρα μάλιστα που έχει στο πλευρό του ως σύμβουλο τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και ως υποψήφιο ευρωβουλευτή τον Βαγγέλη Αντώναρο, δύο δηλαδή από τους βασικούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού την κρίσιμη για την ελληνική οικονομία περίοδο 2004-2009, καθώς θεωρεί υπεύθυνη τη ΝΔ για τη χρεοκοπία με ρεκόρ ελλείμματος 15,4% το 2009.

“Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη που έχει αφήσει τους Έλληνες πολίτες αβοήθητους να αγκομαχούν μπροστά από τα ράφια των  super markets λόγω της ανεξέλεγκτης ακρίβειας  να είναι τουλάχιστον  πιο σοβαρός όταν μιλάει για τη χρεοκοπία της Ελλάδας καθώς  το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι υπεύθυνο για αυτήν  με το ρεκόρ ελλείμματος 15,4% για το 2009.” αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον κυριακάτικο Ελεύθερο Τύπο και το ενδιαφέρον είναι αν η αναφορά στο έλλειμμα του 2009 θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους πρώην συνεργάτες του Κ. Καραμανλή και αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται αυτή τη θέση ή θα επιχειρήσει να τα “μπαλώσει” για ευνόητους λόγους.

Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για “ψέματα και ασύστολη κινδυνολογία” με τη οποία ο κ. Μητσοτάκης “προσπαθεί να καλύψει την αμηχανία της κυβέρνησής του απέναντι στην πρόταση Νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με απολύτως τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. “Στη συνέντευξη του στον ΕΤ, φθάνει σε σημείο να υποστηρίξει πως εάν εφαρμοστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την επιβολή έκτακτης εισφοράς 90% στα υπερκέρδη των τραπεζών, τότε οι τράπεζες θα κλείσουν!” τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας “προκειμένου μάλιστα  να πείσει για τον ισχυρισμό του διαστρεβλώνει συνειδητά την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ομιλεί για φορολόγηση κατά 90% γενικώς των κερδών τους.

Κατα τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός “που όπως έχει αποδείξει την τελευταία πενταετία δεν νοιάζεται για τους πολίτες παρά μόνο για την εξυπηρέτηση  των συμφερόντων των ολίγων και εκλεκτών του παραπλανά συνειδητά την ελληνική κοινωνία καταστροφολογώντας”και στο ερώτημα “Ποια είναι η αλήθεια;” απαντά “O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πρόταση νόμου που κατέθεσε, αναφέρεται  στην έκτακτη εισφορά των υπερκερδών και όχι γενικά των κερδών και πιο συγκεκριμένα: Θέσπιση έκτακτης εισφοράς ύψους 90% για τα υπερκέρδη των τραπεζών το 2023 τα οποία προκύπτουν από τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τον μέσο όρο των τραπεζών της ΕΕ.”.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι “χρησιμοποιεί κάθε πιθανή και απίθανη δικαιολογία, προσπαθώντας, μάταια, να αντιστρέψει το πασιφανές: η ακρίβεια καλπάζει, η κυβέρνησή του ολιγωρεί, οι πολίτες βλέπουν καθημερινά το εισόδημά τους να απομειώνεται.”

 Η  πραγματικότητα όμως είναι πεισματάρα, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς:

– Η ακρίβεια δεν είναι πια ευρωπαϊκό πρόβλημα.
-Η Ελλάδα παρέμεινε 2η στην ΕΕ σε πληθωρισμό τροφίμων τον Μάρτιο με +5,4%, τρεισήμισι φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 1,2%!
-Το κύμα αρνητικού πληθωρισμού τροφίμων απλώνεται ήδη σε 8 χώρες της ΕΕ, ενώ η Ελλάδα -5 μήνες τώρα- είναι στις δύο πρώτες θέσεις όσον αφορά την ακρίβεια.
-Στην Ευρώπη οι τιμές μειώνονται σε σχέση με πέρυσι και αναμένεται να μειωθούν και άλλο, ενώ στην Ελλάδα είμαστε παραδομένοι στον πληθωρισμό της απληστίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι έχει εξαγγείλει από τις αρχές του χρόνου και κατέθεσε πρόταση Νόμου πριν το Πάσχα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που:

– μηδενίζει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα βασικά είδη
– μειώνει μόνιμα τον ΦΠΑ στο 21% (από 24%), στο 12% (από 14%) και στο 5% (από 6%) από 1/1/2025
– μειώνει προσωρινά τον ΕΦΚ στα καύσιμα στο κατώτερο επίπεδο της ΕΕ
– Θεσπίζει πλαφόν περιθωρίου μεικτού κέρδους στα τρόφιμα,  στα βιομηχανικά αγαθά και στα αγροεφόδια με σοβαρές κυρώσεις
– Θεσπίζει πλαφόν κέρδους 5% στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος
– Ενεργοποιεί αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου των τιμών των αγροτικών προϊόντων

“Τα μέτρα είναι απολύτως κοστολογημένα και στηρίζονται από έσοδα φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών, των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και των διυλιστηρίων” αναφέρει και όσον αφορά το θέμα της προοδευτικής φορολόγησης, καθως ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε υπέρμαχος, η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι “Η φορολογική  κλίμακα της ΝΔ είναι όμοια με αυτή των μνημονίων”.

Αντ΄αυτού ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσει αυτή τη βδομάδα στη Βουλή την φορολογική κλίμακα που προτείνει για μια δίκαιη φορολόγηση, εισάγοντας την αναγκαιότητα της “υπερπροοδευτικής” κλίμακας 14 εισοδηματικών κλιμακίων – για να φορολογείται ο πολίτης πραγματικά σύμφωνα με το ύψος του εισοδήματός του.  Κλίμακα, δηλαδή, που θα εξασφαλίζει μειωμένους  συντελεστές φόρου για εισοδήματα έως 100.000 ευρώ και εξισωμένο συντελεστή στα εισοδήματα έως 200.000 ευρώ. Στα υπερβάλλοντα εισοδήματα άνω των 200.000 ευρώ επιβάλλονται προοδευτικά αυξημένοι συντελεστές έως και 5% σε σχέση με την κλίμακα φορολόγησης της ΝΔ.Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την προοδευτική φορολόγηση επιχειρήσεων με  ελάφρυνση 5% στον συντελεστή φορολόγησης του 98% των  επιχειρήσεων (θα έχουν πλέον συντελεστή 17%) με κέρδη έως 220.000 ευρώ και αντίστοιχη επιβάρυνση 2% στον συντελεστή των μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζει τις περιοδείες και τις επαφές του με τους πολίτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος το Σάββατο βρέθηκε  στα βόρεια προάστια  της Αθήνας και επισκεφθηκε τη Νέα Ιωνία, το Μαρούσι και το Χαλάνδρι, ενώ η περιοδεία του ολοκληρώθηκε στην Κηφισιά με επίσκεψη στην Ανθοκομική Έκθεση και το κέντρο της περιοχής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνομίλησε σε εγκάρδιο κλίμα με πολίτες όλων  των ηλικιών, με καταναλωτές, εμπόρους και καταστηματάρχες, για τα διλήμματα ενόψει της κάλπης των ευρωεκλογών και για τα ζητήματα της καθημερινότητας.

  • Χθες βρέθηκε στη Μαγνησία, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα και στη συνέχεια περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές της Κάρλας και τα χωριά του Δυτικού Πηλίου. Σήμερα 13/5 θα επισκεφθεί Καρδίτσα και Λάρισα, ενώ αύριο Τρίτη 14/5 θα πάει στην Κομοτηνή όπου και θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης και την Τετάρτη 15/5 θα περιοδεύσει σε Ξάνθη, Δράμα και Καβάλα.

Έντονη αντίδραση για την κρίση με τη Βόρεια Μακεδονία

“Γιατί αποχώρησε η ελληνίδα πρέσβης από την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, επειδή αποκάλεσε τη χώρα της με το συνταγματικό όνομα που είχε πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί εκλιπαρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών; Δεν ήταν προδοτική τελικά;” διερωτάται ο Στέφανος Κασσελάκης μετά τις προκλητικές αναφορές της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, περί …”Μακεδονίας”, τονίζοντας “Ο Πρωθυπουργός λέει ότι δεν του άρεσε μεν η Συμφωνία, αλλά «το κράτος έχει συνέχεια και γι’ αυτό πρέπει να τηρηθεί». ΟΧΙ, κύριε Μητσοτάκη. Ποτέ δεν εκλιπαρείς για να τηρηθεί κάτι αρνητικό για τη χώρα σου”.

“Ή τη θεωρείτε επωφελή συμφωνία για την Ελλάδα και την τηρείτε, ή τη θεωρείτε κακή συμφωνία και φοράτε την περικεφαλαία σας και πάτε στους ομοϊδεάτες σας και την ακυρώνετε. Τα κόλπα κομμένα.” τονιζει στη ανάρτηση του στο X ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας “Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε στην πλάτη της όλη την Ελλάδα στη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που εσείς φοβόσασταν να στηρίξετε την πάγια εθνική θέση, μη χάσετε εθνικιστικά ψηφαλάκια. Ένας πατριωτικός ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε φοβικούς Ελλαδέμπορους. Η ιστορική αλήθεια καμιά φορά αργεί να φανεί, δικαιώνει όμως πάντα τους τολμηρούς, τους αληθινά πατριώτες.”

  • “Εμείς, ως η παράταξη η οποία πλήρωσε ακριβά τον πατριωτισμό της, καλούμε τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να συνετιστεί και να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ιστορία και στο μέλλον του λαού της” υπογραμμίζιε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα η Κουμουνδούρου εκφράζει “την έντονη διαμαρτυρία του για την προκλητική αναφορά της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία προέβη σε εξόφθαλμη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών και καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εγκαταλείψει επιτέλους την μικροπολιτική διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής και να προβεί στις δέουσες ενέργειες.

  • “Δυστυχώς, σε πέντε μόλις χρόνια διακυβέρνησης, ο κος Μητσοτάκης, με την αδιαφανή και ανεύθυνη πολιτική του, κατάφερε να συρρικνώσει σημαντικά το γεωπολιτικό αποτύπωμα και τον ρόλο της χώρας μας και στα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο με τόσο κόπο έχτισε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το διάστημα 2015-2019, προκειμένου να χαϊδέψει αυτιά σε ακροδεξιά ακροατήρια. Τα ίδια φυσικά ισχύουν και για το αδελφό κόμμα της ΝΔ στο ΕΛΚ, VMRO-DPMNE, το οποίο έχει επιδοθεί σε ένα οργιώδες κρεσέντο ανέξοδου λαϊκισμού, αντιμετωπίζοντας το διεθνές δίκαιο περίπου σαν μια ενοχλητική συγκυρία την οποία μπορεί να προσπεράσει” τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Και καλεί “την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εγκαταλείψει αυτήν την παθητική στάση της και να αντιμετωπίσει άμεσα, με αυστηρότητα, στη βάση των προβλέψεων της Συμφωνίας και με κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων διπλωματικών μέσων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, οποιαδήποτε χρήση όρων ή ενέργειες από τη νέα Πρόεδρο και τα μέλη της νέας Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών – ειδικά δε τη συνταγματική της ονομασία”.

Κατα το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σήμερα επιβάλλεται η κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτή την παθητική στάση της και να αντιμετωπίσει άμεσα, με αυστηρότητα, στη βάση των προβλέψεων της Συμφωνίας και με κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων διπλωματικών μέσων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, οποιαδήποτε χρήση όρων ή ενέργειες από τη νέα Πρόεδρο και τα μέλη της νέας Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας που παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών – ειδικά δε τη συνταγματική της ονομασία.

  • Υπενθυμίζει ότι σε αυτά τα μέσα συμπεριλαμβάνονται τόσο το πάγωμα της ενταξιακής προοπτικής της γείτονος, όσο και η ενεργοποίηση από τις ΗΠΑ, νόμου που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο 2021 και προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση αμφισβήτησης/παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι ανωτέρω δυνατότητες, όπως σημειώνει, η κατοχύρωση των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας και το γεγονός ότι η Συμφωνία αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου, κατοχυρωμένο από το 2019 σε αποφάσεις Συμβουλίων ως ευρωπαϊκή προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της γείτονος, αποτελούν εγγύηση απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημειώνει ότι προέβη σε δεκάδες δημόσιες παρεμβάσεις και κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, ωστόσο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, για χάρη μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, δεν έκανε τίποτα εδώ και πέντε χρόνια για να θωρακίσει τη Συμφωνία, πιέζοντας τη γείτονα, είτε διμερώς είτε μέσω της ΕΕ, για την πιστή εφαρμογή της ή αναπτύσσοντας στρατηγικές σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, με τις επιπτώσεις στα εθνικά μας συμφέροντα να είναι πλέον εμφανείς.
.
Εδώ και πέντε χρόνια, τονίζει,  η κυβέρνηση Μητσοτάκη:

  • Δεν έκανε τίποτα για την αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων, που η Βόρεια Μακεδονία είχε επισήμως συμφωνήσει με ρηματική διακοίνωση τον Ιούνιο 2019, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
  • Δεν έκανε τίποτα για την αλλαγή εμπορικών σημάτων εταιρειών της γείτονος, αξιοποιώντας τα εργαλεία και την προθεσμία που προβλέπεται στη Συμφωνία και έχει προ πολλού ξεπεραστεί.
  • Δεν έκανε τίποτα για να τηρηθεί ο συμφωνηθείς οδικός χάρτης συμμόρφωσης με τη Συμφωνία, που συμπεριλαμβάνει την αλλαγή όλων των διαβατηρίων και πινακίδων αυτοκινήτων της γείτονος.
  • Όχι μόνο δεν κύρωσε τα τρία μνημόνια του 2019 τα οποία είχαν σαφή οφέλη για τη χώρα, αλλά δεν έγινε ούτε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας – παρά την πρόβλεψη για ένα τον χρόνο – ενώ υπεγράφη μόνο μία διακρατική συμφωνία αντί να έχουν συμφωνηθεί δεκάδες καινούργιες.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  “η Κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για την μικροκομματική και επικοινωνιακή λογική με την οποία διαχειρίζεται τις σχέσεις της χώρας με όλες τις γειτονικές μας χώρες, φοβούμενη τις συνέπειες που θα είχε εσωκομματικά μια ενεργή στρατηγική συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, η κύρωση των μνημονίων ή η αλλαγή πινακίδων οδικής σήμανσης – ενέργειες που θα έδιναν επιπλέον ηθικό κύρος στην Ελλάδα να πιέσει τη γείτονα” και καλεί εν τέλει την Κυβέρνηση, να αρθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσει σθεναρά, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο, την πιστή εφαρμογή των προβλεπόμενων στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σχετικά Άρθρα